Obavijesti

Sport

Komentari 8

Idemo ponoviti povijest i uzeti zadnji Davis Cup ovog formata!

Idemo ponoviti povijest i uzeti zadnji Davis Cup ovog formata!
1

Pred nama je zadnje izdanje Davis Cupa kakvog poznajemo. U finalu u Lilleu sučelit će se Hrvatska i Francuska, a pobjednik će biti zapamćen kao zadnji koji je osvojio Davis Cup u formatu kakvog danas poznajemo

VIDEO

Hrvatska će u posljednjem finalu Davis Cupa u ovom formatu od 23. do 25. studenog u Francuskoj loviti drugi naslov, 13 godina nakon slavlja u Bratislavi protiv Slovaka.

Povijesni i za sada jedini osvojeni naslov Hrvatske u Davis Cupu donijeli su Mario Ančić, Ivan Ljubičić, Ivo Karlović i Goran Ivanišević, koji je tada bio na zalasku svoje igračke karijere, a vodio nas je prekaljeni Nikola Pilić.

Finale Davis Cupa - čin prvi

Prvo je Ljubičić s 3-0 pobijedio Kučeru, pa je Ančić izgubio 3-1 od Hrbatyja. U parovima su Ljubičić i Ančić s 3-0 dobili Hrbatyja i Mertinaka. Zadnji dan triler je upotpunjen pobjedom Hrbatyja protiv Ljubičića, a povijesni naslov Hrvatskoj donio je Ančić u petom meču protiv Mertinaka s 3-0 u setovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatska je tada postala tek 12. reprezentacija kojoj je za rukom pošlo osvajanje popularne 'salatare' i prva uopće koja je stigla do naslova u statusu nenositelja.

Davis Cup

Kako je počeo Davis Cup?

Sve je počelo prije 118 godina kao natjecanje između SAD-a i Velike Britanije, a danas je Davis Cup najveće godišnje natjecanje na svjetskoj razini kad se radi o momčadskim sportovima.

Prvi Davis Cup susret bio je između Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije davne 1900. godine. Ideja je potekla od četvorice članova teniskog tima Sveučilišta Harvard.

Amerikanci su pobijedili Britance 3-0 u tom prvom susretu, a meč je odigran u Bostonu. Tada se još nije zvao Davis Cup, već "International Lawn Tennis Challenge".

Među četvoricom tenisača s Harvarda kojima je pala ideja o stvaranju natjecanja između teniskih reprezentacija bio je Dwight Davis. On je preuzeo inicijativu, složio je format turnira i naručio trofej koji će pripasti pobjednicima.

Kako je sam platio izradu trofeja, nije dugo trebalo da "International Lawn Tennis Challenge" ode u povijest. Uskoro se turnir i službeno zvao imenom koje nam je danas svima znano.

Dwight Davis bio je dio američke reprezentacije koja je osvojila prva dva natjecanja 1900. i 1902. godine. Iako je završio pravo, nikad nije radio kao odvjetnik, a u dva navrata bio je američki ratni ministar (1923.-1925. i 1925.-1929.).

Današnji format natjecanja

Natjecanje je promijenilo format 1972. godine i prvak više nije išao direktno u finale, već je morao igrati svako kolo.

Turnir je sve više dobivao na popularnosti, od 1969. godine 50 reprezentacija sudjelovalo je u Davis Cupu, a 1974. Južna Afrika bila je peta nacija koja je osvojila trofej. Iza nje su uslijedile Švedska, Italija i Čehoslovačka.

Format kakvog danas znamo predstavljen je 1981. godine. Napravili su Svjetsku skupinu od 16 najboljih reprezentacija, dok su ostale nacije podijeljene u regionalne zone i imale su šansu svake godine ući u svjetsku elitu.

U 80-im godinama Švedska je osvojila tri naslova, a potom su zavladali Nijemci koji su slavili šest puta zaredom. Davis Cup je 1993. godine igralo 100 reprezentacija... Španjolska je 2000. godine osvojila prvi Davis Cup, a po prvi puta popularnu "salataru" podizali su Rusi, Srbi i Hrvati.

Tko je izradio 'salataru'?

Trofej Davis Cupa dizajnirao je Rowland Rhodes.

Great Britain Davis Cup Photocall - Lee Valley Tennis Centre

Izradio ga je od šest kilograma srebra, trofej je visok 33 centimetara, a na svakom od tri kata ima ugravirane pobjednike i finaliste od 1933. godine do danas, među njima i Hrvatsku 2005. godine, a možemo se nadati da će se ime naše države još jednom pojaviti na trofeju nakon nedjelje.

Za izradu trofeja Dwight Davis 1900. godine platio je 1000 dolara, a danas reprodukcija trofeja košta oko 600.000 dolara.

Finale Davis Cupa - čin drugi

U finalu smo bili i 2016. kada nas je u zagrebačkoj Areni pobijedila Argentina koju je predvodio sjajni Juan Martin Del Potro. Čilić je s 3-2 dobio Delbonisa, a potom je Del Potro rutinski dobio Karlovića s 3-1. Parovi su otišli na stranu hrvatske jer su najpoznatiji hrvatski kumovi Dodig i Čilić nadigrali Mayera i već umornog Del Potra s 3-0.

Svima su nam kroz glavu već prošle slike kako naši dižu tu famoznu 'salataru', Čilić je vodio 2-0 protiv velikog Del Potra, ali... Okrenuo je to čudesni Argentinac na 3-2, a potom je Karlović u odlučujućem meču poražen od Delbonisa.

Tennis - Croatia v Argentina - Davis Cup Final

Finale Davis Cupa - čin treći

Na teren u Lilleu kročit će petorica veličanstvenih. Marin Čilić, Borna Ćorić, Mate Pavić, Ivan Dodig i Franko Škugor igrači su koje je Željko Krajan izabrao za finale na zemljanoj podlozi. Pokušat će doći do drugog naslova Davis Cupa u povijesti i time isprati gorak okus nakon poraza u Areni prije dvije godine.

Francuski izbornik Yannick Noah ostao je bez prvog reketa Richarda Gasqueta koji se ozlijedio, a nije zvao Gillesa Simona i Gaela Monfilsa.

U takvom društvu prvi reket i kapetan postao je Lucas Pouille, 32. igrač svijeta, kojem se nije svidjela ideja da Francuska dočeka Hrvatsku na zemljanoj podlozi.

Davis Cup - World Group Semi-Final - Croatia v United States

- Nisam bio za to. Nije lako u dva, tri tjedna pripremiti se na zemljanu podlogu na kraju sezone. Bitno se povećava i rizik ozljede, mislio sam da nam je bolje Hrvatsku dočekati na tvrdoj podlozi - rekao je Lucas Pouille, koji će sigurno igrati singl.

Uz njega će biti ili Jeremy Chardy ili Jo-Wilfried Tsonga.

Omjeri naših tenisača protiv Francuza

Čilić je protiv Pouillea igrao jedanput i dobio ga je 2016. godine u polufinalu Davis Cupa na tvrdoj podlozi 6-1 7-6 2-6 6-2. Igralo se u Zadru, a Marin je slavio protiv Pouillea prvoga dana polufinala, nakon što je Ćorić izgubio od Gasqueta.

Protiv Chardyja je Čilić igrao pet puta, ima tri pobjede i dva poraza. Zadnji put su igrali 2017. godine u Monte Carlu na zemlji, Marin je slavio 6-3, 6-0.

Protiv Tsonge Marin ima pet pobjeda i dva poraza, zadnji njihov meč dobio je Tsonga, u Rotterdamu 7-6, 7-6, a prije toga Marin je slavio četiri puta zaredom.

Ćorić je protiv Pouillea igrao dvaput i oba je puta slavio, 2016. godine na betonu Indian Wellsa 6-2, 7-5 i ove godine u Beču u dvorani na tvrdoj podlozi 4-6, 6-0, 6-4.

Triput je Borna igrao protiv Chardyja, ima jednu pobjedu. Zadnji put su igrali 2017. godine u Monte Carlu, slavio je Chardy. Protiv Tsonge je igrao jedanput i izgubio je, 2015. godine u Kanadi na betonu.

'Sad znam da je to bila dobra odluka'

Francuski izbornik ima još Benoita Pairea koji može odigrati singl i Juliena Benneteaua za parove. No prvi francuski par je, bez ikakve dileme, nedodirljiv. Radi se o jednom od najboljih parova današnjice Nicolas Mahut i Pierre-Hugues Herbert.

- Mahut i Herbert ove sezone osvojili su najveći turnir za zemlji, Roland Garros. Pitali su nas u stožeru na kojoj bismo podlozi voljeli igrati, ali izbornikova je na kraju bila zadnja. Sad vidim da je zemlja ipak bila pravi izbor - dodao je Pouille.

Ždrijeb je u četvrtak, u petak su dva singl meča, subota je rezervirana za parove, a nedjelja je posljednji dan s dva singl meča.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov