Obavijesti

Sport

Komentari 66

'Igra više od Messija i Suareza, a za igru Barcelone je ključan'

'Igra više od Messija i Suareza, a za igru Barcelone je ključan'
1

Od 228 mogućih Barceloninih odigranih utakmica u zadnje četiri godine, Raketa je odigrao 204. Više od Messija, Suareza pa i toliko Barci važnog Sergija Busquetsa...

VIDEO

Barcelonin trener Ernesto Valverde našao se u brigama nakon ozbiljnije ozljede neizostavnog zadnjeg veznog Sergija Busquetsa.

Španjolski reprezentativac ozlijedio se u srijedu protiv Chelseaja u Ligi prvaka i mnogi Barcini analitičari pitali su se kako će Valverde nadoknaditi takav gubitak.

Pored njega, Barci je u pobjedi 2-0 protiv Athletica falio i Andres Iniesta pa su problemi u veznoj liniji postali vrlo ozbiljni.

Sve to značilo je da će ogroman teret pasti na leđa našeg Ivana Rakitića koji je morao istovremeno organizirati igru te držati ravnotežu momčadi budući da se uz njega u formaciji 4-4-2 našla trojka Paulinho - Dembele - Coutinho.

Centralna figura veznog reda

Nema problema, pa što je za to igrača koji od 228 mogućih Barceloninih odigranih utakmica u zadnje četiri godine ima 204 odigranih u nogama! Više od Messija, Suareza pa i toliko važnog Busquetsa.

Rakitić je tako morao preuzeti ulogu Sergija Busquetsa, a pomoć u balansiranju igre pružao mu je Paulinho. Valverdeov pokus je uspio, Barca je slomila protivnika, Ivan oduševio Španjolce.

Marca hvali njegovu energičnu igru u tzv. roli 'box to box', točnije, opisu posla gdje veznjak mora igrati od svog do protivničkog šesnaesterca u oba pravca.

Naš veznjak se tu kvalitetno snašao, neutralizirao protivničku igru pravovremenim reakcijama i inteligentnim kretnjama i uz to stigao uvijek biti 'čovjek više' u polju, odnosno, jedna od uvijek dostupnih opcija suigračima kada su u posjedu.

Raketa je konstantno bio na lopti što i sugerira podatak da je imao 94 dodira s loptom, najviše od svih na terenu zajedno sa stoperom Samuelom Umtitijem.

Usporedbe radi, njegov partner u veznom redu, Paulinho, ostao je na 34 dodira manje!

Valverde mu beskrajno vjeruje

Grafički prikaz Ivanovih kretnji otkriva da je doista uskočio u Busquetsove 'kopačke' te pružio strašan obol u novoj pobjedi.

U Barcinoj ključnoj utakmici La Lige protiv Atletica (1-) 4. ožujka, Busquetsov radijus kretanja nije bio toliko bogat kao Raketin jučer.

Čak i u toj utakmici, Rakitić, koji je igrao desnog veznog, imao je više dodira s loptom od Busquetsa (101-75).

U jučerašnjoj utakmici koja je 'blaugranu' približila naslovu, Rakitićeva igra opisana je od neprocjenjive vrijednosti čime se izostanak ključne karike Busquetsa nije uopće osjetio.

Od 46 utakmica pod novim trenerom, Rakitić u samo dvije nije upisao nastup...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa
VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna
MAESTRO NA DJELU

VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna

Bayern i Real remizirali su u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka (2-2). Luka Modrić dobio je posljednjih 15-ak minuta i pokazao klasu u nekoliko minuta