Obavijesti

Sport

Komentari 8

'Imamo igrača koji je potencijal za NBA, ovo je put za dalje...'

'Imamo igrača koji je potencijal za NBA, ovo je put za dalje...'
6

Naši su košarkaši u krcatom Draženovom domu odlično (72-56) otvorili kvalifikacije za nadolazeći Eurobasket protiv Švedske. Svjestan je toga i izbornik Mršić koji vidi mnogo potencijala u momčadi

VIDEO

Hrvatska je falila košarci, a košarka je falila Hrvatskoj, itekako. To je zaključak nakon sjajne pobjede 72-56 nad Švedskom u prvom kolu kvalifikacija za EuroBasket.

Prilazi prema Draženovom domu bili su krcati 45 minuta prije utakmice, roditelji s djecom opkolili su blagajne. Iako smo doživjeli debakl u prošlim kvalifikacijama, interes javnosti bio je ogroman.

Zagreb: Hrvatska i Švedska u kvalifikacijskog utakmici za Eurobasket

Skupilo se preko 4.000 ljudi, a na krilima navijača Mršićevi izabranici su i stigli do uvjerljive pobjede protiv neugodnog suparnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zaslužili smo pobjedu, kontrolirali smo utakmicu. Bilo je uspona i padova, ali možemo biti zadovoljni. Igrali smo sjajnu obranu, zabili nekoliko laganih poena što nam je dalo samopouzdanja. Krajem treće četvrtine smo malo pali, bili smo mekani u obrani, ali uspjeli smo dobiti - rekao je Hrvoje Perić koji je zabio devet koševa.

Veljko Mršić naslijedio je Dražen Anzulovića, a kako je to utjecalo na igrače?

- Pristup je bio drugačiji. Nisu prošli izbornici ništa loše radili, Veljko i njegov stožer je od prvog dana dao obrasce ponašanja. To je dalo veću koncentraciju. Bio je imperativ pobjede, ali znali smo da moramo biti koncentrirani na zadatke, a to nam je pomoglo da dobijemo utakmicu - rekao je Perić.

Zagreb: Hrvatska i Švedska u kvalifikacijskog utakmici za Eurobasket

Hrvatska je bila izvanredna u obrani. Imali smo napadački skok, Šveđani su se jako teško nosili s našim visokim igračima, uzdali su se u tu svoju trku, ali niti to im nije pomogli. Uhvatili su nas u koštac krajem treće četvrtine kada su serijom 13-0 došli na minus 13, ali više od toga nisu mogli.

- Bilo je teško, svi su očekivali pobjedu, nije bilo lagano. Nismo baš bili najbolji u napadu, ali rekli smo da obranom moramo dobiti utakmicu. U prvoj četvrtini su zabili jedan koš samo i to zbog naše obrane, ali poslije smo izgubili na energiji. Nije lagano igrati na visokom nivou i naprijed i nazad cijelu utakmicu. Napravili smo sjajan posao i napravili odličan korak prema naprijed - rekao je izbornik Veljko Mršić pa nastavio:

- Rekao sam dečkima da će izmjene biti kako oni budu igrali u obrani. Ako vidim umor kod njih, greške, promašene šuteve i izgubljene lopte. One su produkt jer se zaustavljamo jako rano, nismo imali pet igrača jako visokog intenziteta u napadačkom dijelu, mi smo se šetali, a ne trčkarali. Kada god smo sprintali mi smo zabijali.

Da, Hrvatska i dalje zna igrati košarku. I još je uvijek voli...
Da, Hrvatska i dalje zna igrati košarku. I još je uvijek voli...

Krajem treće četvrtine ušli smo u crnu rupu, imali nekoliko pogrešaka kojima smo skoro ugrozili pobjedu. Roko Rogić je u tom dijelu utakmice izgubio nekoliko lopti, ali Mršić ga nije htio vaditi.

-  Bio sam zadovoljan kako je Roko Rogić igrao, zadovoljan sam. Svi su dobro igrali, vidjeli smo koliko su oni bili trkački na višem nivou, nisu se umarali tako lako. Mi smo se nakon jako dobre obrane umarali, nismo imali snage za napad. Moramo se dignuti fizičke kako bi izgledali puno bolje na obje strane terena. Imali smo 23 asistencije što je sjajan podatak.

Hrvatska u sljedećem kolu igra protiv Nizozemske u Almereu u ponedjeljak. To su nam stari znanci, igrali smo protiv njih u kvalifikacijama za SP, tada smo izgubili u gostima. Nizozemci su i ovaj put pokazali koliko su neugodni, pobijedili su Turke u prvom kolu.

- Nizozemska će biti težak protivnik. Idemo na pobjedu, bit će neugodno, s pravim pristupom možemo igrati sa svima - rekao je Perić, a Mršić dodao:

Zagreb: Hrvatska i Švedska u kvalifikacijskog utakmici za Eurobasket

- Nisam gledao tu utakmicu. To je iznenađenje, dokaz da je košarka postala globalni sport. Baš sam rekao da će momčad uvijek pobijediti talente ako talenti nisu momčad. Ako su talenti momčad, onda će napraviti rezultat. Želimo postati vrhunska ekipa, moramo izgraditi sustav unutar reprezentacije.

Fantastičan je bio igrač Širokog Mateo Drežnjak (21) koji je zabio 16 koševa i bio izvanredan u obrani. Po fizičkom izgledu bi već sutra mogao zaigrati uz NBA ligi, a pokazao je i zavidnu košarkašku inteligenciju. Na početku je bio malo u tremi, ali poslije je sve sjelo na svoje mjesto.

- Drežnjak je čvrsto na zemlji, nositelj svoje momčadi. Ima samo 20 godina. Ljetos je pokazao da može i sad je pokazao, ima fizičku snagu na nivou NBA lige. Puno još treba raditi da bi ispravio nedostatke, ali na dobrom je putu - nahvalio je Mršić mladog Matea.

 

Košarka se vratila doma! Naši lakoćom slavili protiv Švedske
Košarka se vratila doma! Naši lakoćom slavili protiv Švedske

Šveđani su utakmicu sa šutom od 0/12, zidali su kuću trokatnicu, a to se do kraja druge četvrtine popelo i na 1/22. A koji je razlog tako loše predstave?

- Bila je teška utakmica, nismo bili dovoljno agresivni, a Hrvati jesu. To nije bilo nešto što nas je iznenadilo. Probudili smo se u drugom dijelu, ali utakmicu smo izgubili u prvom poluvremenu - rekao je švedski košarkaš Tobias Borg, a njegov izbornik Hugo Lopez je dodao:

- Hrvatska je zaslužila pobjedu. Bili su fizički nadmoćniji. Šut nam je bio užasan na početku. Prvih 20 minuta su bili jako teški, Hrvati su jako veliki i to je bio problem za nas. Imali smo sjajnu treću četvrtinu, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu. Ovo nam je pouka za buduće utakmice i ono što nas čeka - kazao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića