Obavijesti

Sport

Komentari 1

Ivan Katanušić srebrni po jakoj oluji u Tokiju: Treneru sam rekao da ću poginuti za medalju

Ivan Katanušić srebrni po jakoj oluji u Tokiju: Treneru sam rekao da ću poginuti za medalju
3

U ovaj trenutak je stalo pet godina krvi, znoja, suza, upale išijasa, loma noge, upale slijepog crijeva, operacije zgloba, sastavljanja ligamenata, rekao je hrvatski paraatletičar, srebrni u bacanju diska

VIDEO

Hrvatski paraatletičar Ivan Katanušić (30) osvojio je drugo mjesto u bacanju diska u kategoriji F64 atletičara s potkoljeničnom amputacijom na Paraolimpijskim igrama u Tokiju ostvarivši najveći uspjeh u karijeri.

Natjecanje je održano na rubu regularnosti po jakoj kiši koja je neumorno padala tijekom cijele večeri. Atletičari su više vremena trošili na brisanje bacališta nego na koncentraciju uoči bacanja.

Pokretanje videa...

Hrvatska na otvorenju OI 01:19

U gotovo istim uvjetima bacala je i Sandra Perković za vrijeme Olimpijskih igara, no natjecanje je tada prekinuto na više od pola sata. Ovoga puta nije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U takvim, gotovo nemogućim uvjetima 30-godišnji Imoćanin, član zagrebačkog AKOSI Uriha, je osvojio srebro s rezultatom 55.06. Zlatno je pripalo Amerikancu Jeremyju Campbellu sa 60.22, dok je broncu osvojio Britanac Dan Greaves sa 53.56.

Amerikanac Davi Blair, koji je uz Campbella i našeg Ivana, ove godine jedini bacio preko 60 metara, bio je četvrti sa 53.18, a u trećoj seriji čak se poskliznuo i pao.

Nakon medalja na svjetskom i europskom prvenstvu, te IWAS Svjetskim igrama, Katanušić je tako stigao i do odličja na najvećem natjecanju za osobe s invaliditetom.

- U ovaj trenutak je stalo pet godina krvi, znoja, suza, upale išijasa, loma noge, upale slijepog crijeva, operacije zgloba, sastavljanja ligamenata. I još kada sam vidio ovo vrijeme. Rekao sam treneru ili ću danas "poginuti" i osvojiti medalju ili je za mene kraj sporta. Ne bih se predao pa da je padalo još jače - kazao je Katanušić.

U Tokio je došao kao vlasnik europskog rekorda 62.13 kojeg je bacio u svibnju 2019. u Splitu. Disk je bacio i 62.61 metara, ali taj rezultat nije postignut na verificiranom natjecanju WPA pa nije priznat. No, do medalje je došao sa svega 55.06.

- Da mi je netko rekao da ću s ovim rezultatom osvojiti medalju ne bih mu vjerovao. Moji treninzi su bili oko 62, 63m. No, danas se nije moglo ništa. Bilo je klizavo, nemaš kontrole na nozi. Međutim, mene to nije diralo, nisam se dao smesti. Bio sam u nekom svom svijetu.

Katanušić je osvajač svjetskih bronci iz Dubaija 2019. i Londona 2017. godine. Osvojio je i šest medalja sa europskih prvenstava, uključujuću zlato u bacanju diska iz Bydgoszcza 2021. i zlato u bacanju kugle iz Grosseta 2016.

Srebro Ivana Katanušića u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, ukupno je 22. hrvatsko odličje u povijesti ljetnih POI, pri čemu treće na Igrama u glavnom japanskom gradu.

Hrvatska sada ima pet zlata, sedam srebrnih i deset brončanih medalja.

Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je Milka Milinković u bacanju koplja 1992. godine u Barceloni.

Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. godine - tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska.

U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro. 

Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni.

U Londonu 2012. Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.

Na posljednjim POI u Rio de Janeiru 2016. Mikela Ristoski je bila "zlatna" u skoku u dalj, a Sandra Paović u stolnom tenisu. Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić su osvojile srebro u ekipnoj konkurenciji u stolnom tenisu, kao i Zoran Talić u skoku u dalj. Velimir Šandor je bio treći u bacanju diska.

Prvu medalju u Tokiju osvojio je Velimir Šandor koji je bio srebrni u bacanju diska u kategoriji F52, a potom su Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile broncu u ekipnom natjecanju stolnoteniskog turnira.

Seriju je nastavio Ivan Katanušić srebrom u bacanju diska u kategoriji F64.

Sve hrvatske medalje

2020 Tokio
Ivan Katanušić - 2. mjesto u bacanju diska
Velimir Šandor – 2. mjesto u bacanju diska
Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić - 3. mjesto ekipno, stolni tenis 

2016 Rio de Janeiro
Mikela Ristoski - 1. mjesto u skoku u dalj
Sandra Paović - 1. mjesto u stolnom tenisu
Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić - 2. mjesto ekipno, stolni tenis
Zoran Talić - 2. mjesto u skoku u dalj
Velimir Šandor - 3. mjesto u bacanju diska

2012 London
Darko Kralj - 2. mjesto u bacanju kugle
Zoran Talić - 2. mjesto u skoku u dalj
Mikela Ristoski - 3. mjesto u skoku u dalj
Mihovil Španja - 3. mjesto na 100m leđno
Branimir Budetić – 3. mjesto bacanje koplja

2008 Peking
Darko Kralj - 1. mjesto u bacanju kugle 
Antonia Balek 1. mjesto u bacanju kugle, 1. mjesto u bacanju koplja 
Branimir Budetić - 2. mjesto u bacanju koplja 

2004 Atena 
Mihovil Španja - 3. mjesto na 100 m leđno, 3. mjesto na 200 m mješovito, 3. mjesto na 400 m mješovito 
Jelena Vuković - 3. mjesto u bacanju diska 

1992 Barcelona 
Milka Milinković - 3. mjesto u bacanju koplja

POGLEDAJTE CROATU UOČI BORBE S VASOM U SERIJALU MOJA PRIČA:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda