Obavijesti

Sport

Komentari 15

Izbori otvorili Pandorinu kutiju kompletnog nogometa u Istri...

Izbori otvorili Pandorinu kutiju kompletnog nogometa u Istri...
2

Šef županijskog nogometnog saveza u Istri Igor Žiković sklon je Šukeru, ali teško će izdržati udar oporbe iz NK Istre 1961, Novigrada i labinskoga Rudara. U skupštini sad imaju 30 glasova više od Žikovića...

VIDEO

Svima koji nisu upućeni u istarske prilike, jučerašnja Skupština Nogometnog saveza Županije istarske djelovala je kao apsolutni cirkus. Ljudima u Istri je to bio očekivani nastavak nakon (radnog) sastanka IO-a prošlog četvrtka jer je tamo, nakon tri i pol sata, zaključeno kako bi načelno NSŽI trebao biti na Šukerovoj strani, a što je rezultiralo s oštrom reakcijom onih koji se s time ne slažu. 

Najprije da upoznamo likove. Igor Žiković je bivši nogometaš Istre i Uljanika koji se okušao i u drugoj Bundesligi i prije nego je postao predsjednik NSŽI-a, bio je jednostavno omiljen. Tada mu je konkurent bio Korado Soldatić (koji je dosad bio član IO HNS-a), ali on nije imao izgleda protiv smirenog i kulturnog Žikovića kojem je „forte“ bila prošlost i činjenica da u „fotelju“ dolazi s travnjaka.

Njegova baza je rodna mu Funtana, odnosno tamošnji klub kojeg je preuzeo u Drugoj ŽNL da bi uslijedile dvije promocije od kojih je posljednja napravljena njegovom sposobnošću, ali i zanemarivanjem/zaobilaženjem pravilnika o omladinskim kategorijama. Ako se nisu mogla zaobići, tada su se dopisala, pa je trenutno na snazi činjenica da za igranje u istarskoj Prvoj ŽNL klub mora imati juniore, pionire i jednu selekciju mlađu od toga, a za igranje u Četvrtoj NL NS Rijeka, ligi koju igra Funtana, je dovoljno imati bilo koje tri selekcije. Naravno, to nema uporište u ničemu, osim u činjenici da Funtana ima težak, gotovo nemoguć, posao skupljanja juniora.

Vrlo je važno napomenuti i da je Statut NSŽI-a beskrajno kompliciran i da predsjednika ne bira Skupština, nego samo Izvršni odbor, a onda oni između sebe biraju predsjednika, što zaista nije čest slučaj. Kako bi Žiković mirno stigao na vlast, lobiranjem je odradio to da u IO NSŽI-a nema ijednog ozbiljnog protukandidata. Nekima je nedostajao renome, a nekima ambicija. Taj je dio Žiković odradio naprosto maestralno.

Treba napomenuti da trenutni IO NSŽI u sebi nema predstavnike Istre 1961, Novigrada, Rudara, ni Rovinja što su prema apsolutno svim parametrima trenutno najveći i najozbiljniji klubovi u Istri, uz porečki Jadran. Nabrajati sva sela i naselja koja imaju predstavnike je nepotrebno. I sve je teklo sasvim mirno do sastanka IO NSŽI-a u četvrtak kada je predsjednik Žiković pokrenuo raspravu i dao podršku Šukerovom programu. Danas će reći da to nije bilo službeno i da je sastanak bio radni, ali obzirom na žustrinu i činjenicu da je sastanak sniman, to vjerojatno ne odgovara istini.

Nakon toga dolazimo do trolista Darko Podnar, Remzo Zalihić i Zvonimir Hodak. To su čelnici tri najveća kluba u Istri trenutno koji su 'namirisali'  da Žiković gubi kontrolu nad Savezom i pokušali su progurati Zalihića u Skupštinu HNS-a, a predložiti Hodaka za IO HNS-a. U tome nisu uspjeli, dobili su glas manje od onoga što im je bilo potrebno, ali i skupili čak 30 glasova više od Žikovićeve grupe. No, Žiković je preživio i to što ga spomenuta trojka 'napada' ne treba ga previše strašiti, pogotovo dok u Istri, nažalost, još uvijek postoji dio populacije koja ljude rođene 'preko Učke' smatra građanima drugog reda na poluotoku.

Ono što je Žikovićev veliki problem trenutno je IDS. Znakovito je da su se protiv predsjednika NSŽI-a pobunili baš članovi te stranke, i to ne nekakvi marginalci, već priznate osobe iz društvenog života. Treba biti svjestan da je Igor Žiković na ljeto 2016. u Istri 1961 dočekan kao 'heroj' te da je ubrzo zbog odlične transfer politike smatran junakom tog kluba.

Danas su stvari bitno drugačije, pa su ga čak i Demoni vrijeđali na susretu protiv Rudeša, a Darko Podnar je danas u priopćenju Istre 1961 oštro kritizirao predsjednika NSŽI-a i njegovo ponašanje na jučerašnjoj Skupštini. Sukus svega je da će vrlo vjerojatno biti potpuno nebitno što NSŽI odluči u vezi novog/starog predsjednika HNS-a, ali da je sastanak IO NSŽI-a dogovoren između ostalog i na tu temu, otvorio Pandorinu kutiju problema u istarskom nogometu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja