Zlatko Dalić na press konferenciji | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 46

Dalić prekinuo prevoditeljicu: Ma ne moraš im to prevoditi! A kritike Fifi su urodile plodom...

Dalić prekinuo prevoditeljicu: Ma ne moraš im to prevoditi! A kritike Fifi su urodile plodom...

Uopće nisam znao tko sudi, nisam imao tu informaciju niti me briga. Ako su ga poslali, valjda mu vjeruju. Ja vjerujem u nas. A da nisam onako reagirao, ne bi naši igrači bili u konkurenciji za Zlatnu loptu, rekao je Dalić

VIDEO

Šokantni remi na Poljudu protiv Walesa i teška pobjeda protiv Turske, dosadašnji je učinak Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Izabranici Zlatka Dalića lipanjski ciklus kvalifikacija propustili su zbog završnice Lige nacija pa imaju i po dvije utakmice manje u odnosu na konkurente u skupini. Do kraja godine 'vatreni' će odigrati čak šest utakmica, posljednju 21. studenog na Maksimiru, a prva na repertoaru je Latvija

Hrvatska će u petak od 20.45 na Rujevici ugostiti reprezentaciju protiv koje smo posljednji put igrali prije 12 godina u kvalifikacijama za Euro. Zanimljivo, i tada smo ih ugostili u Rijeci, ali na Kantridi. Nema smisla uspoređivati razinu ove dvoje reprezentacije, 'vatreni' su ogromni favoriti i sve osim uvjerljive pobjede bilo bi iznenađenje. No, izbornik Dalić ništa ne prepušta slučaju. Itekako zna kako ovakve 'male' utakmice mogu biti dvosjekli mač pa je pristup maksimalno ozbiljan.

Stadion je gotovo pa rasprodan. Reprezentativce će dočekati sjajna atmosfera u prvoj utakmici nakon poraza od Španjolske u finalu Lige nacija, a Zlatko Dalić je najavio susret. 

Latvija je najslabija reprezentacija u našoj skupini. Bismo li mogli saznati sastav uoči utakmice?

- Na papiru su najlošiji u grupi, ali upozoravam i igrače i sebe da moramo biti jaki i odgovorni. Nećemo kalkulirati, idemo s najjačim snagama. Nećemo mijenjati ništa što ne bi trebao. Sastav ćete vi svakako napisati, saznati... Nemojte me dovoditi u situaciju da moram govoriti sastav. Nisam do sad, niti ću. Nama su bodovi najvažniji, moramo skupiti što prije tih 15-16 bodova i osigurati plasman na Euro - rekao je izbornik Zlatko Dalić.

Već ste najuspješniji izbornik u povijesti. Još dvije pobjede vam nedostaju da se izjednačite s brojem pobjeda Slavena Bilića na klupi reprezentacije.

Rotterdam: Izbornik Zlatko Dalić naklonio se fantastičnim navijačima

- Mene zanima samo plasman na Euro. Taj podatak nisam ni znao. Bit će lijepo ako to napravimo, ali idemo se mi prvo plasirati na Euro, pa ćemo lako razmišljati o takvim stvarima.

Govorili ste da krovne nogometne organizacije ne poštuju baš Hrvatsku. Sad "vatrenima" sudi anonimni Maltežanin?

- Uopće nisam znao tko sudi, nisam imao tu informaciju niti me briga. Ako su ga poslali, valjda mu vjeruju. Ja vjerujem u nas.

Komentari na nominacije Livakovića za nagradu 'Lav Jašin' te na Gvardiola i Modrića koji su u top 30 za Zlatnu loptu?

- Svi su se oni izborili na terenu, s tri medalje u pet godina. Konačno je netko progledao. Sad se vidi da sam bio u pravu kad sam govorio da su igrači podcijenjeni. Bilo je pritisaka da glasujem, bio sam jedini izbornik koji nije glasovao u tim izborima. Hvala Fifi na nominacijama. Kritizirao sam kad nije valjalo, a sad ću pohvaliti. 

Jako puno reprezentativaca ovog ljeta je promijenilo klubove, no izbornik nikada ne razgovara s njima o transferima. 

- Ja u tome ne sudjelujem. Kad pitaju, kažem im što mislim. Recimo, Sosa je u Stuttgartu stagnirao... U tom smjeru znao sam reći igračima. 'U klubu si 6-7 godina, mislim da je vrijeme da promijeniš...'. Nikad nisam rekao nekom igraču da mora u neki klub. To je na njima i na ljudima koji im vode karijeru. Svi hrvatski igrači ovog su ljeta napravili dobre poslove.

Rijeka: Konferencija za novinare Zlatka Dalica i Dominika Livakovica.

Latvijske novinare zanimalo je kako Hrvatska pravi takve rezultate s četiri milijuna stanovnika?

- Svi se kale kroz hrvatsku ligu pa odu u ozbiljne europske klubove, razvijaju se. Mi imamo strast, emociju s kojom igramo za reprezentaciju. Zaista mi je to teško objasniti.

Arsene Wenger kaže da je tajna Hrvatske kompetitivnost. Da je bolje imati dobre igrače na manjem uzorku, a ne na većem. Jer se djeca od malena nadmeću...

- To je u karakteru naših ljudi. Imamo talent, volimo se dokazivati. Ono što naši igrači ponavljaju, rade... Treba puno studija, okruglih stolova, da bi se objasnilo koja je tajna našeg nogometa. Tri medalje osvojili smo u pet godina. To nije normalno. Tek za nekoliko godina bit ćemo svjesni kakvi su to rezultati. Možda nećemo ni tad - rekao je izbornik. 

Rijeka: Trening Hrvatske nogometne reprezentacije

Rekli ste nedavno da ste imali ovog ljeta nekoliko ponuda?

- Razgovarali smo, ali mene zanima sad samo Euro. Lijepo je raditi u klubu, imaš svaki vikend utakmicu. Ja sam sad ušao u komfornu zonu, moram iz nje izaći, a to mogu ako odem raditi u klub svakodnevno. Međutim, sad sam fokusiran samo na ove kvalifikacije i Euro, to je za mene novi početak i izazov.

Što ste vidjeli od Latvije?

- Gaje način igre s dugim loptama na napadača koji je jako visok. Pokušava napadač primiriti loptu ostalima. Imaju dobre prekide, puno visokih igrača. Imaju sjajan aut i korner. To su stvari koje moraju spriječiti. Sigurno će doći u 4-5-1 formaciji, bit će ih 9-10 iza lopte. Pokušat će napraviti senzaciju. Mi ne smijemo gubiti glavu. Molim i publiku da bude strpljiva. Na koji način ćemo pobijediti, hoće li to biti 1-0 u 80. minuti... Svejedno.

Prevoditeljica je njegovu izjavu počela prevoditi na engleskom jeziku nekolicini latvijskih novinara koji su bili na presici, no izbornik ju je prekinuo:

- Ne moraš to prevoditi, to je taktika. 

Izbornik Latvije Dainis Kazakevics otkrio je na presici što je pripremio za susret protiv Hrvatske.

- Neću vam reći ništa novo... Svi znamo da je Hrvatska jedna od 10 najjačih momčadi. Za nas će ovo biti pravi izazov. Pokušat ćemo iskoristiti naša oružja, visinu, prekide.

Imate lijepe stadione. Solidne klubove... Zašto reprezentacija nije bolja? Imate li previše stranaca u klubovima?

- U latvijskoj ligi ima puno stranaca. Puno latvijskih igrača igra u inozemstvu, ali ne redovito i to je problem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 46

VIDEO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet
SVEČANA CEREMONIJA

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet

U spektakularnom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, nakon četiri sata duge ceremonije olimpijski plamen upalili su atletičarka Marie-José Pérec i legendarni džudaš Teddy Riner