Obavijesti

Sport

Komentari 52

Jakobušić je novi predsjednik Hajduka! A lani podnio ostavku

Jakobušić je novi predsjednik Hajduka! A lani podnio ostavku

Godinu dana nakon odlaska iz kluba kao dopredsjednik uspješni bivši prvi čovjek Juga vraća se na Poljud kao predsjednik kluba. Naslijedio je tako Marina Brbića s kojim je surađivao pola godine.

VIDEO

Lukša Jakobušić (44) novi je predsjednik Uprave Hajduka, priopćio je splitski klub. Dugogodišnji predsjednik Vaterpolskog kluba Jug vraća se na Poljud manje od godinu dana nakon što je podnio ostavku na mjesto dopredsjednika zbog osobnih razloga.

Tad je bio desna ruka predsjednika Marina Brbića, u klubu je bio od svibnja do studenog 2019., a sad postaje njegov nasljednik.

Pokretanje videa...

Torcida bakljada 00:38

Hajdukovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Lukša Jakobušić novi je predsjednik Uprave HNK Hajduk, rođen u Dubrovniku 1976. godine, poduzetnik je s dugogodišnjim iskustvom u privatnom sektoru i uspješan sportski djelatnik. Trenutno pohađa diplomski studiji Sportskog menadžmenta pri Aspiri, a završio je EMBA na Cotrugli Business School. 

Jakobušić je bio predsjednik VK Jug u razdoblju od 2013. do 2017. godine, a u tom razdoblju klub je osvojio pet trofeja u jednoj sezoni što do tada nije uspjelo niti jednom sportskom klubu u državi, čime je postao najuspješniji predsjednik u velikoj Jugovoj povijesti. Lukša Jakobušić obavljao je funkciju dopredsjednika HNK Hajduk od svibnja do studenog 2019. godine. 

Hrvatski je branitelj i dobitnik odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Lukša Jakobušić bio je velika želja mnogih zaposlenika kluba i navijača koji su cijenili njegovu energiju, neposrednost i ono što je napravio u kratkom vremenu dok je radio u klubu, no nakon iznenadnog odlaska odbijao sve razgovore na temu povratka na Poljud i preuzimanja mjesta predsjednika. Opravdao je to neispunjavanjem uvjeta, no očito je pronađen model da se ispuni i ta formalnost.

Svoj odlazak opravdao je tada osobnim razlozima, no bilo je jasno kako se nije slagao s načinom na koji se vodi klub i kompromisnim odlukama koje su tada donošene. U razgovoru koji smo vodili neposredno nakon što je odstupio, Jakobušić je kazao:

- Ovo je za mene bilo šest vrhunskih mjeseci, ali možda sam trebao odstupiti treći dan po dolasku, odmah nakon Varaždina, kada se preispitivao moj susret s izbornikom Dalićem u loži. Možda je moja pogreška što nisam još tada otišao, možda bi bilo bolje i za mene, i za Hajduk.

Bio je tada ustrajan u tvrdnjama kako je otišao zbog obiteljskih razloga:

- Očigledno me ljudi ne poznaju, šokiran sam tim teorijama zbog toga što sam doista odstupio iz obiteljskih razloga koje sam objasnio predsjedniku i on je imao puno razumijevanja za ovaj moj potez. Jednostavno, u poslu uvijek dajem cijeloga sebe, a to više nisam bio u mogućnosti, i zbog toga je bolje da moje mjesto zauzme netko drugi, netko tko će mu moći pomoći. Predsjednika Brbića iznimno poštujem i siguran sam da je on poštovao mene. Koliko god bili različiti u mnogim stvarima, stvarno smo dobro surađivali. U četiri zida uvijek sam mu kazao svoje mišljenje, koje je nekad biti i različito od njegovoga, no jednom kad je donio odluku, iza nje sam stajao.

- Hajduk je prevelika institucija da bih ja odluku donio nakon jednog poteza. U mojoj percepciji Hajduka nisu bitni igrači, nije bitan trener, nije bitan ni sportski direktor, samo predsjednik. Zbog toga što predsjednik bira sportskog direktora, on trenera, a trener igrače. I ja sam kao dopredsjednik nebitan, ako sam ja tako dobar kao što neki govore, onda je dobar u prvom redu predsjednik koji me pronašao, doveo, i omogućio mi da ispoljim svoj potencijal.

Svi koji rade u i oko Hajduka svjesni su pritiska koji dolazi s tribina. Neki se s tim pritiskom dobro nose, neki baš i ne. Jakobušiću on nije smetao:  

- Vidim ja što se događa i vidim koliki je pritisak na sve nas, ali ja ga osobno nisam osjećao u toj mjeri. Ono što želim reći je da je u mom poimanju sporta i veličine kluba neprihvatljivo da nakon poraza od Gorice igrači sami od sebe idu na postrojavanje pred navijače. A čak ih nisu ni zvali. Ajde da su ih zvali povicima: ''Dođite 'vamo...'', ali ja te povike uopće nisam čuo. Zašto su išli tamo? Meni je to veći poraz od samog rezultata.

U kakvom je stanju tada ostavio klub, a u kakvom će ga zateći, možda i najbolje svjedoči ono što je rekao na odlasku u studenom prošle godine:

- Meni je neuspjeh ako budemo drugi a imamo potencijala da budemo prvi. Siguran sam da imamo potencijala za puno više, ali me sve što se događa oko kluba demantira. Hajduk nije u krizi, Hajduk je puno bolji i stabilniji iznutra nego što sam mislio. U klubu ne postoji kriza upravljanja i to je najvažnije. Potpuno je obrnuta situacija od percepcije koja se stvara oko kluba. Trenutno nemamo financijskih problema, drugi smo na ljestvici, idemo prema zacrtanom cilju, a to je mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka, momčad niže rekorde po broju domaćih pobjeda, imamo predsjednika koji drži brod na željenom kursu, a to što se to nekome ne sviđa, to je druga priča. Imamo stabilan klub, imamo odličan Nadzorni odbor koji dobro zna svoju ulogu, i predsjednika koji to dobro vodi. 'Ajmo svi skupa onda pričati o igri i o rezultatima, a ne o nekakvom kaosu kojeg nema. Nakon jednog od najvećih neuspjeha, ispadanja od Gzire, klub je ostao čvrsto na nogama, opet se razgovaralo o rezultatu, o igri i formaciji, što bi i trebala biti bit razgovora kad je nogometni klub u pitanju.

Hajduk je danas u puno težoj situaciji nego što je bio prije godinu dana, kako financijskoj, tako i rezultatskoj, i treba mu novi zamah, nova energija, treba mu lider koji će ga voditi čvrstom rukom. Hoće i Lukša Jakobušić ispuniti ta očekivanja, saznat ćemo vrlo brzo...

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe