Obavijesti

Sport

Komentari 1

Japanci su nagradili 'Vatrene': Dočekali nas kao rock zvijezde

Japanci su nagradili 'Vatrene': Dočekali nas kao rock zvijezde

Yokohama Football Film Festival nagradio je dokumentarni film o pohodu hrvatske nogometne reprezentacije na broncu u Francuskoj 1998. Producent je Ćirin sin Miroslav mlađi

VIDEO

Dokumentarni film "Vatreni" o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njenom senzacionalnom pohodu do brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine dobio je nagradu Grand Prix na ovogodišnjem Yokohama Football Film Festivalu u Japanu. 

Film je proputovao mnoge kino dvorane od zagrebačke premijere 2018. godine, a oduševio je i Japan, gdje je film privukao mnogobrojne stare i nove navijače "vatrenih", koji u Zemlji izlazećeg sunca uživa zavidan status.

POGLEDAJTE VIDEO: Ćiro o francuskoj bronci

Pokretanje videa...

Ćiro o bronci iz 1998.: 'Odgovorno tvrdim da Francuzi nisu bili najbolji!' 05:44

- Velika je čast osvojiti Grand Prix na ovakvom festivalu. Svi znamo koliko su Japanci predani svemu što rade, pa tako i ovakvim festivalima, što ovoj nagradi daje dodatan značaj. Osim toga, tek sam sada uistinu vidio koliko nas Japanci vole i poštuju, ne samo našu nogometnu reprezentaciju, već i cijeli hrvatski narod. Uz to sam ostao zapanjen vrijednostima koje njeguju i koje su duboko ukorijenjene u njihove živote, velikodušnost, poštenje i iskrenost - rekao je Miroslav Blažević mlađi, izvršni producent filma.

Dokumentarac je napravljen u nezavisnoj produkciji, režirao ga je Meksikanac Edson Ramírez, a film gledatelja vodi kroz priču o osamostaljenju Hrvatske, povijesnim i društvenim situacijama u kojima su sudjelovali i članovi tadašnje hrvatske nogometne reprezentacije i glavne karike povijesnog uspjeha u Francuskoj. Uz "trenera svih trenera" Ćiru Blaževića, u filmu nastupaju i Slaven Bilić, Robert Prosinečki, Igor Štimac, Goran Vlaović, Mario Stanić, Dražen Ladić, Goran Ivanišević i drugi.

Zaprešić Boysi i Grdović satima pjevali iste pjesme, 'nabrijavali' navijače, a 'vatreni' nikako doći
Zaprešić Boysi i Grdović satima pjevali iste pjesme, 'nabrijavali' navijače, a 'vatreni' nikako doći

- Prije ovog filma nisam znao toliko detalja o raspadu Jugoslavije i građanskom ratu, no sada su mi neke stvari puno jasnije. Otkrio sam kako nogomet između ostalog može biti i simbol mira, ali se nogometna lopta u određenim situacijama može pretvoriti u ubojiti metak. Uživao sam gledati ovaj film prepun poruka, uključujući i one koje prenosi neponovljivi, suosjećajni Ćiro - rekao je Mitsuru Murai, predsjednik japanske nogometne lige i jedan od članova žirija.

Povijesna priča o "vatrenima" nakon više od 20 godina još uvijek privlači obožavatelje pa je organizirana i posebna projekcija za 20 ambasadora, četiri ministra i japansku princezu Masako. Film je prikazan i u Tokamachiju, gdje je bio pripremni kamp i baza hrvatske nogometne reprezentacije tijekom SP-a u Japanu i Koreji 2002.

- Tamo smo dočekani kao rock zvijezde. Nakon te 2002. godine grad je nastavio živjeti i disati hrvatski, pa danas tamo postoji i Kuća hrvatsko-japanskog prijateljstva. Nakon projekcije filma, kojoj su prisustvovali čelni ljudi prefekture Niigata, zamolili su nas za prava prikazivanja Vatrenih učenicima osnovnih i srednjih škola u edukativne svrhe. Pritom se moramo zahvaliti Draženu Hrastiću, veleposlaniku Republike Hrvatske - kazao je Blažević.

(jt)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu