Obavijesti

Sport

Komentari 48

Je li moguće?! Udaranje lopte glavom uzrok oštećenja mozga

Je li moguće?! Udaranje lopte glavom uzrok oštećenja mozga
1

Polovica Engleza koji su 1966. godine osvojili naslov prvaka svijeta boluje od Parkinsonove, Alzheimerove bolesti ili demencije. Od Alzheimerove bolesti preminuo je i velikan Ferenc Puskas...

VIDEO

Veliki Alan Shearer toliko se šokirao kad je vidio podatke da je odmah potpisao kako donira svoj mozak za znanstveno istraživanje nakon njegove smrti.

Naime, više od polovice slavnih engleskih reprezentativaca koji su 1966. osvojili njihov jedini naslov prvaka svijeta pate od nekog oblika demencije ili općenito problema s memorijom; navodno izazvanih udarcima zadobivenim u igri, ali - čini se - i učestalim udaranjem lopte glavom!

Još tamo sredinom devedesetih godina cijenjeni liječnik Mike Sadler, koji i danas radi za Southampton, pisao je šefovima Engleskog nogometnog saveza o mogućoj povezanosti teških zdravstvenih problema s ozljedama zadobivenim udarcima u žaru borbe, a počeo je sumnjati i da bi problemi mogli biti povezani s udaranjem glavom u teške, ponekad i vodom natopljene lopte...

Sadler je sasvim slučajno povezao slučajeve dugogodišnjeg Southamptonova kapetana Kevina Moorea, koji je odmah nakon karijere obolio od demencije, i Boba Paisleya, legendarnog Liverpoolova menadžera koji je bolovao od Alzheimerove bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krenuo je istraživati i otkrio zastrašujuće podudarnosti o bolestima koje su pokosile najslavniju generaciju u povijesti engleskog nogometa.

I ne samo engleskoga - od Alzheimerove bolesti preminuo je mađarski velikan Ferenc Puskas, a od iste boluje i najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1970. i jedan od najboljih njemačkih nogometaša u povijesti Gerd Müller

Soccer - Friendly - England v Hungary

Moore je obolio u 40-ima i preminuo u 55. godini, no prije toga ispričao je Sadleru sve o mnogobrojnim potresima mozga koje je pretrpio tijekom karijere...

Paisley je probleme s Alzheimerovom bolešću počeo osjećati 1992. godine kad se jednostavno izgubio na putu od stadiona Liverpoola do doma. Čovjek koji je bio najprije igrač pa menadžer, fizioterapeut i "bog i batina" velikog Liverpoola, triput prvak Europe i šest puta prvak Engleske, preminuo je četiri godine kasnije u 77. godini.

Od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti bolovao je i Dave Mackay, jedan od najslavnijih igrača u povijesti Tottenhama. Sa Spursima je osvojio dvostruku krunu 1961. godine. Danny Blanchflower bio je kapetan te Tottenhamove generacije i službeno je proglašen najvećim igračem u povijesti Spursa.

Bio je i novinar, ali morao je napustiti posao nakon što mu je također dijagnosticirana Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Preminuo je u 67. godini.

Sve te slučajeve i ozbiljni problemi s gubitkom memorije još četvorice igrača iz generacije 1966. nakon završetka karijere (Jack Charlton, Nobby Stiles, Martin Peters i Ray Wilson) nagnali su Sadlera da sredinom 90-ih napiše pismo šefovima nogometnog saveza, ali oni su ga odlučili ignorirati i nikad nisu poduzeli ništa po tom pitanju.

Sadler je pokušao još jednom jer je uočio da među oboljelima gotovo da uopće nema golmana pa je predlagao da se istraživanju posebno podvrgnu igrači koji udaraju loptu glavom od prvih dana kad počnu trenirati kao klinci, a posebno golmani, koji vrlo rijetko igraju glavom.

No dobio je odgovor da engleski nogometni savez ne vidi nikakvu povezanost između navedenih slučajeva i same nogometne igre. 

- Jednostavno su napisali da oni ne raspolažu s podacima koji bi mogli pomoći studiji. I to je bilo sve od njih - rekao je Sadler. 

Soccer - PFA Player of the Year Awards 2014 - Grosvenor House Hotel

No 20 godina kasnije, pod pritiskom engleskih medija, pokrenuto je veliko znanstveno istraživanje za koje je, između ostalih, svoj mozak nakon smrti odlučio donirati i veliki Alan Shearer, jedan od najvećih centarfora i najboljih igrača glavom koje je Engleska ikad imala...

Obitelji nogometaša koji su od 60-ih godina naovamo bolovali od Parkinsonove bolesti, Alzheimera i demencije sad su se udružile i zahtijevaju odgovornost prije svega Gordona Taylora, nekadašnjeg šefa engleskog nogometnog saveza koji nije poduzeo ništa iako je Sadler molio da pokrenu istraživanje koje bi potvrdilo ili demantiralo uzročno-posljedičnu vezu između udaranja lopte glavom i potresa mozga zadobivenih uslijed udaraca za vrijeme nogometne igre s bolešću njihovih bližnjih.

U međuvremenu, nogometni savez SAD-a nakon zabrinjavajućih rezultata testiranja zabranio je udaranje lopte glavom na treninzima svim kategorijama mlađim od deset godina... 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!
VIDEO: BRAVO, MAJSTORE!

Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!

SIBINJ - Lukas Kovačević (23), nogometaš Vinogorca iz Sl. Broda, zabio je gotovo s centra niželigaški gol tjedna u izboru Sofascorea. Bilo je to u pobjedi 5-1 kod Mladosti u Međužupanijskoj ligi, petom rangu hrvatskog nogometa. Prije dvije godine bio je u finalu reality šoua "Utakmica života" i borio se za profesionalni ugovor s Istrom. "Odmah sam znao da ulazi u mrežu, baš je sjela", rekao je.