Obavijesti

Sport

Komentari 1

Jedva se živ izvukao iz Kabula pa predstavljao zemlju u Tokiju

Jedva se živ izvukao iz Kabula pa predstavljao zemlju u Tokiju

Afganistanski paraolimpijac Hossain Rasouli zakasnio je na subotnje natjecanje u disciplini u kojoj inače nastupa pa se odlučio na skok u dalj. Završio je na posljednjem 12. mjestu

VIDEO

Hossain Rasouli (26), jedan od dvoje afganistanskih paraolimpijaca koji su prošlog tjedna evakuirani iz Afganistana gdje su talibani nakon 20 godina preuzeli vlast, završio je na posljednjem 13. mjestu u disciplini skok u dalj. Paraolimpijci su letom preko Pariza uspješno došli iz Kabula do Tokija. 

POGLEDAJTE VIDEO: Antun Bošnjaković

Pokretanje videa...

Antun Bošnjaković VIDEO

Nakon što je utrka na 400 metara završila, Rasouli je sudjelovanje na Igrama proslavio dajući poljupce prema televizijskog kameri. Najbolji od njegova tri skoka bio je 4,46 metara dok je osvajač 12. mjesta skočio 1,32 metra dalje. 

Druga evakuirana paraolimpijka i prva žena koja će nakon 2004. predstavljati Afganistan na Igrama, Zakai Hudadadi (22), mislila je da će zajedno s Rasoulijem zbog teške situacije u domovini propustiti POI, ali uz pomoć nekoliko svjetskih organizacija, paraolimpijci su u subotu stigli u Tokio. 

Tokyo 2020 Paralympic Games - Athletics

Međunarodni paraolimpijski odbor obećao je zaštititi afganistanske paraolimpijce od medija, a Rasouli se nakon završetka utrke nije pojavio u mix zoni gdje se okupljaju novinari. 

Iako su zbog epidemioloških mjera tribine bile uglavnom prazne, američki atletičar Dallas Wise, koji je završio na 4. mjestu, rekao je da je svjestan dodatne pažnje koja je usmjerena prema Rasouliju. 

- Vidjelo se da ga je puno ljudi fotografiralo - misleći na profesionalne fotografe koji su bili pozicionirani pokraj atletske staze. 

Tokyo 2020 Paralympic Games - Athletics

Rasouli je prvotno trebao nastupiti u trci na 100 metara, ali je zakasnio na subotnje natjecanje pa su ga predložili za utrku od 400 metara. Glasnogovornik odbora rekao je da je Rasouli zabrinut zbog veće udaljenosti. 

- Gledajte, ja sam sprinter na 100 metara. Trčati 400 metara bit će prilično iscrpljujuće - rekao je glasnogovornik Craig Spence citiravši Rasoulija. 

Na kraju se Rasouli odlučio za skok u dalj, disciplinu u kojoj nema puno iskustva, a na službenom popisu natjecatelja bio je jedini bez najboljeg osobnog rezultata. Spence je rekao da se Rasouli prije natjecao u toj disciplini, ali nikada na nekom velikom događaju. 

Taekwondoašici Khudadadi ove Paraolimpijske igre bit će debitantske, a borba će se održati u četvrtak. Sportaši su prošli tjedan trenirali u Parizu u Nacionalnom institutu za sport, vještinu i izvedbu gdje su također dobili savjete o mentalnom zdravlju. 

Tokyo 2020 Paralympic Games - Athletics
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda