Sport

Komentari 11

Jelić proslavila naše 12. zlato! Hrvatska 14. u poretku osvajača

Jelić proslavila naše 12. zlato! Hrvatska 14. u poretku osvajača

Taekwondo je Hrvatskoj donio prve medalje trećeg dana Olimpijskih igara! Toni Kanaet je u kategoriji do 80 kilograma osvojio broncu, a šlag na kraju stigao je pola sata kasnije. Matea Jelić ugrabila je zlato

Dani ponosa i slave za hrvatski sport i taekwondo. 

Hrvatska himna zasvirala je prvi put u Tokiju, a našoj heroini su se samo slijevale suze niz obraze. I dalje nije bila svjesna što je napravila. Osvojila je prvo hrvatsko zlato u Tokiju i prvo naše zlato u povijesti u taekwondou. Za povijest, za veliko veselje i slavlje. 

Fantastična Matea Jelić (23) pobijedila je u kategoriji do 67kg Britanku Lauren Williams i osvojila zlatnu medalju u Tokiju, a nedugo nakon toga ju je ponosno stavila oko vrata. Naravno, s ogromnim osmijehom od uha do uha, što je njezin zaštitni znak. 

Prva je to zlato za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Tokiju, a ukupno 12. zlato u povijesti. Zlato su osvajali naši rukometaši u Atlanti 1996. godine i Ateni 2004. godine, a u Sidneyju je zlatni bio dizač utega Nikolaj Pešalov. Tri zlata osvojili smo u Londonu prije devet godina, a u glavnim ulogama bili su naši vaterpolisti, Sandra Perković i Giovanni Cernogoraz.

No, najzlatnije razdoblje našeg olimpijskog sporta doživjeli smo u Rio de Janeiru prije pet godina. Čak pet puta smo u Brazilu čuli hrvatsku himnu, a za to su zaslužni bili Sandra Perković, braća Sinković, Sara Kolak, Josip Glasnović i Šime Fantela te Igor Marenić. 

Osim Matee, medalju nam je donio i Toni Kanaet (25) koji je pobijedio Uzbekistanca Rafalovića te osvojio broncu. To nam je ukupno 35. medalja u povijesti Olimpijskih igara. 

S jednim zlatom i jednom broncom, Hrvatska se nalazi na 14. mjestu osvajača medalja na olimpijskim igrama u Tokiju. No, neće naši sportaši stati samo na tome, imamo velike adute i u ostalim sportovima. Damir Martin i braća Sinković plasirala su se u polufinale samca i dvojca bez kormilara, Tin Srbić je u finalu preče, a Nikola Mektić i Mate Pavić izborili su četvrtfinale parova, kao i Donna Vekić koja se probila u osminu finala ženskog singla. Jako puno uzbuđenja nas još čeka u Tokiju. 

Na vrhu su Japanci s osam zlata, te ukupno 13 medalja, dok Amerikanci imaju sedam zlata, te ukupno 14 odličja. Kineski sportaši trenutačno su treći sa šest zlata.

MEDALJE U TOKIJU

Najčitaniji članci