Obavijesti

Sport

Komentari 25

Još je kao klinac predvidio: Da, bit ću bolji nogometaš od tate

Još je kao klinac predvidio: Da, bit ću bolji nogometaš od tate
18

Mario Mandžukić ovaj četvrtak puni 34. rođendan. Čovjek koji je odveo Hrvatsku do najvećeg uspjeha u povijesti počeo je igrati kao izbjeglica u Njemačkoj pa došao do najvećih svjetskih klubova

VIDEO

Postavio sam si visoke ciljeve, među njima je i reprezentacija. Mislim da mogu biti bolji nogometaš od oca, neskromno je govorio Mario Mandžukić još 2005. dok je, kao 19-godišnjak, igrao za brodsku Marsoniju.

- Bilo bi mi drago da bude i savjetujem ga kako da to postane. Ima moju podršku - odgovorio mu je otac Mato, i sam bivši igrač Marsonije, tada pod imenom BSK.

VIDEO: MANDŽO I OLIĆ OTKRILI BRONČANE PLOČE U BRODU

Pokretanje videa...

08:29

Danas Mandžo puni 34. rođendan i slavi ga u zasluženoj reprezentativnoj mirovini, ali ne i klupskoj jer se proteklih tjedana aktualiziralo pitanje povratka s Bliskog istoka u Europu.

Mario je počeo igrati nogomet sa šest godina u Ditzingenu u Njemačkoj, gdje se obitelj preselila početkom rata 1992. godine. Zadržali su se tamo do 1996., a onda je u Marsoniji prošao sve uzraste od mlađih pionira i seniora, bio najbolji igrač Treće HNL i izborio transfer u Zagreb.

- Bio je sitniji i niži od ostalih dječaka, ali vrlo izdržljiv. Bez obzira na to što je bio sa starijim godištem, uvijek je bio među prvom trojicom koji bi stigli do terena na kojem smo trenirali. na testovima se vidi da je Mario s 11 godina 3350 metara trčao za 12 minuta. Za nekoga tko ima samo 11 godina to je zaista fantastičan rezultat. Mnogi ni tad ni danas u to nisu vjerovali - govorio je njegov prvi trener u Marsoniji Damir Ruhek.

Mato Mandžukić (60), Marijev otac, podrijetlom je iz BiH, iz Pruda, mjesta na ušću rijeke Bosne u Savu. I on je bio nogometaš, stoper. Često je Mato zabijao golove glavom, to je, čini se, u obitelji Mandžukić stvar genetike.

Kao nadaren nogometaš Mato je došao u Slavonski Brod. Igrao je za BSK i dobio posao u “Đuri Đakoviću”. Poduzeće mu je dalo i stan. I Marijev djed Marko, zvani Mandžuka (1938.- 2011.), bio je nogometaš.

U svoje vrijeme branio je za šamački Borac i za Banoviće. Bio je, kažu, odličan golman, igrao je u šesnaestercu, pratio igru, na vrijeme čistio... Međutim nikad se nije posvetio karijeri. Matin brat Ilija, Marijev stric, također je bio veliki nogometni talent.

- Sjećam se, 1968. godine bili smo osvajači kupa u Dvorovima pokraj Bijeljine. Marko Mandžukić je branio, dobili smo 2-1. Nije mu nitko mogao dati gol - ispričao nam je svojedobno Mato Vidović Pajin, koji je igrao nogomet s Mandžukićevim djedom.

Dok je Mandžo igrao za Dinamo, kad bi zabio gol, djed je često častio u lokalnom domu kulture. A otac je vjerovao u blistavu budućnost.

- Govorio sam mu: "Odigraj svoje na terenu, moraš dati 100 posto, nemoj gledati što onaj igrač ne može ili ne zna. Ti daj svoje, odradi i publika će te zavoljeti" - govorio je Mato Mandžukić prije 15 godina.

Preko Kranjčevićeve, Maksimira, Wolfsburga, Bayerna, Atlética i Juventusa, osvajanja Prve HNL, Bundeslige, Serie A, Lige prvaka Mandžo je od zime u katarskom Al-Duhailu, klubu koji ipak nije na njegovoj razini pa se spominje povratak u Europu.

Zainteresiranih za strijelca najvažnijeg gola u povijesti hrvatske reprezentacije s 89 nastupa i 33 gola ne nedostaje, među konkretnijima je Galatasaray, a Mario treba odlučiti hoće li se odvažiti za novi uspon u karijeri. Znamo da može.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani