Obavijesti

Sport

Komentari 34

Zadnja šansa: Nemamo još ni jednu reprezentaciju u Tokiju!

Zadnja šansa: Nemamo još ni jednu reprezentaciju u Tokiju!
6

Najveće šanse za plasmanom na Olimpijske igre imaju vaterpolisti koji su puno jači u odnosu na svoju konkurenciju, dok rukometaše i košarkaše očekuju puno teži izazovi...

VIDEO

Do početka ljetnih Olimpijskih igara ostalo je još samo 178 dana. Najveći sportski događaj godine kreće 24. srpnja, a mnogi vjeruju kako će Olimpijske igre u Tokiju po organizaciji biti najbolje u povijesti. A što u Tokiju mogu hrvatski sportaši? I ovoga puta svi vjerujemo u veliku berbu medalja, no nešto manje od šest mjeseci prije početka Igara situacija, barem za naše kolektivne sportove, i nije bajna.

Pokretanje videa...

01:38

Dapače, niti jedna hrvatska (muška ili ženska) kolektivna vrsta još nije osigurala plasman u Tokio. To brine, bez obzira što neki od njih (vaterpolisti, rukometaši, košarkaši) imaju realne šanse za odlaskom na Olimpijske igre. No, dok vaterpolistima nastup u Japanu ni pod koju cijenu ne smije izmaći s obzirom na konkurenciju, rukometaši i košarkaši za plasman u Tokio imaju puno teži zadatak...

Hrvatska je, još od svog prvog nastupa na ljetnim Olimpijskim igrama (Barcelona 1992.), svaki put imala nekog kolektivnog predstavnika na tom sportskom spektaklu. Najmanje ih je bilo baš u Barceloni (samo košarkaši), dok smo najviše predstavnika (rukometaši, rukometašice, vaterpolisti i košarkaši) imali u Londonu 2012. godine.

Rukomet

Hrvatska muška reprezentacija još nije osigurala nastup u Tokiju, ali izabranici Line Červara taj plasman mogu osigurati na kvalifikacijskom turniru koji će se od 17. do 19. travnja održati u Francuskoj. Naši rukometaši nalaze se u skupini s Francuskom (preuzeo ih je Guillaume Gille), Portugalom i Tunisom, a žele li u Tokio moraju biti među dvije najbolje selekcije na tom turniru.

2020 European Handball Championship - Final - Spain v Croatia

Zadatak nije nimalo lagan, Francuska je domaćin i, bez obzira na kiks s Eura, svjetska rukometna velesila. Portugal se posljednjih godina nazire kao nova rukometna nacija, njihovi juniori nižu sjajne rezultate, dok je seniorska momčad bila hit Europskog prvenstva, na koncu stigla do šestog mjesta. Tunis je, pak, vrlo neugodna rukometna reprezentacija, riječ je o drugoplasiranoj momčadi Afrike.

Hrvatska ženska reprezentacija nije bila ni blizu plasmana na Olimpijske igre, naše su rukometašice bile posljednje na Europskom prvenstvu 2018. godine u Francuskoj, dok su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo (preko kojeg su mogle osigurati put u Tokio) ispale u međusobnom obračunu od Njemačke.   

Košarka

Hrvatska muška reprezentacija ima priliku vidjeti Olimpijske igre, ali mora biti najbolja na kvalifikacijskom turniru koji će se održati u Splitu od 23. do 28. lipnja. Tu se u skupini A nalaze Njemačka, Rusija i Meksiko, u skupini B Hrvatska, Brazil i Tunis. Plasman na OI nije jednostavno osigurati, Hrvatska mora biti među dvije najbolje vrste u skupini, a onda kroz polufinale i finale osvojiti kvalifikacijski turnir. Jednostavno, mora biti najbolja.

Košarkašice su pak na putu prema Tokiju zapele već na prvoj prepreci, naše se cure nisu niti kvalificirale na Europsko prvenstvo koje se 2019. godine održalo u Latviji. U skupini s Italijom, Švedskom i Makedonijom bile su treće, a to nije bilo dovoljno za korak dalje.

Vaterpolo

Barakude još nisu sigurni putnici za Olimpijske igre, njih od 22. do 29. ožujka očekuje kvalifikacijski turnir u Rotterdamu. Tamo će se naći 12 reprezentacija koji bi trebale biti podijeljene u dvije skupine po šest, a tu će se samo tri najbolje plasirati u Tokio. Još nisu poznati ni svi sudionici kvalifikacijskog turnira, ali sigurno je kako će tamo uz nas biti Crna Gora, Grčka, Rusija, Njemačka, Nizozemska, Kanada, Brazil...

Zagreb: Prijateljska vaterpolo utakmica između reprezentacije Hrvatske i Rusije

Vaterpolistice nisu bile ni blizu Olimpijskim igrama. Za sada su poznata samo dva (od osam) europskih predstavnika, a to su Španjolska i Rusija. Sljedećih šest europskih predstavnika bit će poznato nakon kvalifikacijskog turnira koji će se u ožujku održati u Italiji, ali naše cure nemaju realnih mogućnosti za plasman u Tokio. 

Odbojka

Hrvatski odbojkaši daleko su od europskog i svjetskog vrha, pa se naša muška reprezentacija nije plasirala na posljednje prošireno izdanje Europskog prvenstva (po prvi put zaigrale 24 reprezentacije).

U kvalifikacije za ženski turnir ušlo je osam najboljih reprezentacija po CEV renkingu iz 1. listopada 2019. godine (bez Srbije, Italije i Rusije koje su već osigurale Tokio), među kojima je bila i Hrvatska. No, u nizozemskom Apeldoornu u siječnju ostale bez ijedne pobjede. U skupini s Njemačkom, Turskom i Belgijom su bile posljednje, ostale bez ikakvih prava za nastupom na Olimpijskim igrama.

Hrvatska u kolektivnim sportovima na Olimpijskim igrama

Barcelona 1992.
- muška košarkaška reprezentacija (srebro)

Atlanta 1996.
- muška košarkaška reprezentacija
- muška rukometna reprezentacija (zlato)
- muška vaterpolska reprezentacija (srebro)

Sydney 2000.
- ženska odbojkaška reprezentacija
- muška vaterpolska reprezentacija

Atena 2004.
- muška rukometna reprezentacija (zlato)
- muška vaterpolska reprezentacija

Peking 2008.
- muška košarkaška reprezentacija
- muška rukometna reprezentacija
- muška vaterpolska reprezentacija

London 2012.
- ženska košarkaška reprezentacija
- muška rukometna reprezentacija (bronca)
- ženska rukometna reprezentacija
- muška vaterpolska reprezentacija (zlato)

Rio de Janeiro 2016.
- muška košarkaška reprezentacija
- muška rukometna reprezentacija
- muška vaterpolska reprezentacija (srebro)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo

Mudražija za 24sata: Slavili smo dugo u noć, a i Kulenović nam je došao platiti rundu pića!
JUNAK KOLA

Mudražija za 24sata: Slavili smo dugo u noć, a i Kulenović nam je došao platiti rundu pića!

Plus+ Trebate pitati našega kapetana Matea Marića kako se sad osjeća, on je sad ozbiljno ugrozio bratu put do naslova prvaka. Ali i naš je Mara dugo feštao s nama, kakvo bi to bilo slavlje bez kapetana, kaže Mudražija
Prosinečki: Priča se da Robert pije, a ne pije. Kao i da je Boban homoseksualac, a znam da nije
ŽUTI SE OTVORIO

Prosinečki: Priča se da Robert pije, a ne pije. Kao i da je Boban homoseksualac, a znam da nije

Ja sam dobar s Davorom, nemam nikakav problem s njim. Nismo se družili nešto previše ni kad smo bili igrači, ne družimo se ni sada, rekao je Prosinečki