Obavijesti

Sport

Komentari 0

Jure kroz Hrvatsku i mjere si šećer svakih nekoliko minuta

Jure kroz Hrvatsku i mjere si šećer svakih nekoliko minuta
5

Jedna od momčadi koje nastupaju na šestodnevnoj biciklističkoj utrci kroz Hrvatsku je i TNN Team Novo Nordisk, momčad sačinjena isključivo dijabetičara

VIDEO

Na šestodnevnom biciklističkom spektaklu Tour of Crotia, koji je u utorak krenuo iz Osijeka prvom etapom koja se u duljini od 235 kilometara protegla do Varaždina, sudjeluju i dijabetičari iz američke momčadi TNN Team Novo Nordisk, koja je osnovana 2005. godine u Atlanti pod imenom Team Type 1. Time se izravno aludiralo na prvi tip šećerne bolesti, s kojim od najranije mladosti žive osnivači momčadi Phil Southerland i Joe Eldridge. Cilj njihova projekt je bio inspirirati oboljele od dijabetesa te sportašima koji od njega pate omogućiti natjecanja na vrhunskom nivou.

Već godinu kasnije Southerland i Eldridge okupili su osam biciklista s dijabetesom tipa 1 te se prijavili na spektakularnu utrku 3000 milja kroz Ameriku. Na istom su natjecanju trijumfirali zaredom 2007., 2008. i 2009. godine postavši inspiracija mnogima. Ubrzo su se biciklistima priključili maratonci i triatlonci s dijagnosticiranom bolešću, no biciklisti su uvijek bili i ostali nositelji kvalitete. Profesionalci su postali 2008. godine nakon niza uspjeha ostvarenih na amaterskim natjecanjima. S kontinentalnom licencom (UCI Professional Team) počeli su nastupati na UCI-jevim natjecanjima Američke i Azijske serije. Kako su uslijedili novi uspjesi, 2011. godine aplicirali su za profesionalnu kontinentalnu dozvolu (Professional Continental Team) koju su i dobili, te si kao ciljeve postavili nastup na Giro d'Italia i Tour de France 2012. godine. Zasad ih nisu realizirali, premda su 2011. od organizatora talijanske Grand Tour utrke tražili pozivnicu (wildcard).

Duško Jaramaz/PIXSELL

Prije tri godine Team Novo Nordisk, kako se momčad zove od 2012. zahvaljujući sponzorskoj suradnji s farmaceutskom kompanijom iz Danske, postao je prva profesionalna biciklistička momčad u povijesti koja je u svojoj postavi imala svih 17 natjecatelja oboljelih od dijabetesa. Tada je postavljen novi i realniji cilj: nastupiti na Tour de France do 2021. godine.

Voditelj momčadi je Vasilij Davidenko, a kao sportski direktori zaposleni su Massimo Podenzana i Pavel Čerkasov. Među ukupno 40-ak članova osoblja također ima oboljelih od dijabetesa. Natjecatelji voze na biciklima marke Colnago. Osim Novo Nordiska, globalnog lidera u proizvodnji i prodaji lijekova odnosno pomagala za dijabetičare, klub podupiru i druge farmaceutske tvrtke sličnoga proizvodnog profila.

Biciklisti tijekom vožnje u džepu ili na upravljaču bicikla drže uređaje kojima očitavaju razinu glukoze u krvi svakih nekoliko minuta.

Prema riječima Kevina De Mesmaekera (24), Belgijca u momčadi Novo Nordiska, biciklisti s dijabetesom "žive i voze kao i svaki drugi profesionalni biciklisti, ali mi moramo uskladiti treninge s dijabetesom. Jer, ako ne uzimamo pravilno terapiju i hranu, imat ćemo loše rezultate". Njegov najveći uspjeh je treće mjesto na Tour the California 2014.

Na startu u Osijeku i cilju u Varaždinu bicikliste su dočekali i članovi dijabetičarskih udruga iz tih gradova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače
Parižani gađali stative i prečke, a Borussia zabila i tako prošla u svoje treće finale Lige prvaka!
PSG - BORUSSIA 0-1

Parižani gađali stative i prečke, a Borussia zabila i tako prošla u svoje treće finale Lige prvaka!

Parižani su u prvom poluvremenu 'pleli mrežu', ali nisu uspjeli zabiti gol te ih je za to stigla kazna u nastavku. Probudili su se domaći nogometaši i napadali, ali sve su lopte završile na okviru, a ne u mreži