Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
35 komentara

Kao u Srbiji: Na dron su stavili zastavu nepriznate države...

Utakmica u Luksemburgu je bila prekinuta na 20 minuta nakon što je na dronu proletjela zastava Gorskog Karabaha, pokrajine koja se želi odcijepiti od Azerbajdžana i u kojoj živi većinsko armensko stanovništvo

Foto: FRANCOIS WALSCHAERTS
35 komentara

Tijekom utakmice Europske lige između Dudelangea i Qarabaha na terenu se pojavio dron koji je neodoljivo podsjetio na incident iz 2014. godine koji se dogodio u Beogradu. Na gostovanje u Luksemburg je stigao azerbejdžanski Qarabah koji je nakon pola sata igre već vodio 2-0 (utakmica je završila 1-4, nap.a). Ubrzo nakon drugog gola gostiju iznad terena je proletio dron za kojeg je bila obješena zastava - Gorskog Karabaha, dijela Azerbajdžana koji godinama traži odcjepljenje.

Utakmica u Luksemburgu je bila prekinuta na 20 minuta, a igrači azerbajdžanskog kluba su čak pokušavali letjelicu oboriti i loptom. Ali, stalno im je izmicao... U Gorskom Karabahu živi većinsko armensko stanovništvo, a otkako se vodio rat za tu pokrajinu koja je još uvijek dio Azerbajdžana, prekinuti su svi diplomatski odnosi između Armenije i Azerbajdžana te je na snazi zabrana ulaska stanovnika jedne države u drugu.

Riječ je o republici koja je službeno priznata kao dio Azerbajdžana, iako je ona proglasila autonomiju. Međutim, njezinu su neovisnost priznale samo tri članice Ujedinjenih naroda. Nalazi se na Kavkazu i graniči s Armenijom i Iranom.

Netrpeljivost Azerbajdžana i Armenije uzrokvana pitanjem Gorskog Karabaha je tolika da zbog politike, odnosno straha za sigurnost na finale Europske lige s Arsenalom u svibnju nije putovao Armenac Henrih Mhitarjan. Možda bi uz pomoć Uefe i uspio dobiti vizu, ali zbog bojazni za sigurnost odlučeno je da ne putuje u Baku.

U Beogradu utakmicu prekinula zastava 'Velike Albanije'

Slična poruka željela se poslati u listopadu 2014. godine na stadionu Partizana u Beogradu gdje su kvalifikacijsku utakmicu za Euro igrali Srbija i Albanija. Pred kraj prvog poluvremena iznad terena je proletio dron sa zastavom tzv. 'Velike Albanije'. Srpski reprezentativac Stefan Mitrović je uspio nekako skinuti zastavu s letjelice, nakon čega su na njega nasrnuli gostujući igrači, a potom su se na teren probili i domaći navijači.

Uslijedila je velika drama i tučnjava, a glavni sudac je utakmicu prekinuo. Kasnije je utakmica registrirana 3-0 u korist Srbije, ali su ubrzo kažnjeni oduzimanjem tri boda zbog nereda njihovih navijača.

Naši partneri pišu
Message