Obavijesti

Sport

Komentari 2

Kapetan sa ženskim imenom i 'japanski Messi': Evo tko sve prijeti Hrvatskoj u osmini finala

Kapetan sa ženskim imenom i 'japanski Messi': Evo tko sve prijeti Hrvatskoj u osmini finala

Minamino je bio glavni oslonac "Samurai Bluea" otkako je Hajime Moriyasu preuzeo vodstvo 2018. godine. Igrač je s najviše nastupa pod trenutnim izbornikom, a također i najbolji strijelac sa 17 golova

VIDEO

Nakon što su iznenađujuće prošli u osminu finala kao pobjednici skupine ispred Španjolske i Njemačke, japanski nogometaši žele prvi put u povijesti izboriti plasman u četvrtfinale.

Pokretanje videa...

Baka i djed Joška Gvardiola 01:18

Japanu je ovo sedmi uzastopni nastup na svjetskim prvenstvima pri čemu su četvrti put prošli skupinu. Dalje od osmine finala nisu prošli. Sada im na putu najvećeg uspjeha u povijesti japanskog nogometa stoje aktualni svjetski doprvaci Hrvati.

Većina Moriyasuove momčadi igra u Europi, od 26 igrača samo ih sedam nastupa u domovini i ovo je možda najjača, najiskusnija momčad koju je Japan ikada odveo na Svjetsko prvenstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Spain

- Znamo kako igra Hrvatska, ali izgubiti nakon što smo pobijedili Njemačku i Španjolsku, bilo bi razočaravajuće - poručio je Takefusa Kubo.

- S još jednom pobjedom možemo urezati svoja imena u japanske povijesne knjige, želim da i moje ime bude među njima - dodao je 21-godišnji veznjak Real Sociedada.

Upravo će "japanski Messi" biti jedna od najvećih opasnosti za hrvatsku obranu. Kubo je u dobi od devet godina pozvan u Barceloninu akademiju "La Masija", Igrao je sjajno, u jednoj od sezona bio je najbolji strijelac u svojoj dobnoj skupini, postigavši ​​74 gola u 30 utakmica, ali zabrana koju je Barceloni izrekla FIFA zbog nezakonitog potpisivanja ugovora s maloljetnim igračima iz inozemstva značila je njegov povratak u Japan, gdje se pridružio FC Tokyju.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Spain

Barcelona ga je držala pod nadzorom, no u lipnju 2019. Real Madrid im ga je oteo ispred nosa. U taboru "Kraljevskog kluba" nije dočekao pravu priliku, već dio vremena je proveo na posudbama u Mallorci, Getafeu i Villarrealu, a u srpnju ove godine potpisao je za Real Sociedad.

- Više od njegovih tehničkih sposobnosti, impresionira njegov mentalitet. Vrlo je zreo i hrabar je - opisuju ga japanski novinari.

Važan kotačić u momčadi "Samurai Bluea" svakako je i kapetan Maya Yoshida. Žestoki branič sa ženskim imenom.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Spain

Njegova majka je odlučila nazvati svoje treće dijete Maya - obično ime za djevojčice u Japanu - no ostala je pri tome čak i nakon što je otkrila da će roditi još jednog sina.

Branič Schalkea jedan je od najiskusnijih japanskih igrača koji već 12 godina igra u Europi. Prvo je nosio dres Venla, potom je osam godina igrao za Southampton, dvije u Sampdoriji, a od ove sezone je u Schalkeu.

Yoshida je iznimno cijenjena osoba u svom rodnom Japanu i bio je prirodni izbor za kapetansku traku kada se povukao Makoto Hasebe.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Spain

- Spremni smo ispisati još jednu stranicu u nogometnoj povijesti naše zemlje. Moramo biti fokusirani na iduću utakmicu. Svjetsko prvenstvo je stvarno težak turnir, do sada smo pokazali velikih duh i solidarnost - poručio je Yoshida koji je upisao 125 nastupa za svoju zemlju.

Opasan je i 26-godišnji veznjak Daichi Kamada, suigrač našeg Kristijana Jakića u Eintrachtu iz Frankfurta. Kamada je sa 20 godina napustio domovinu potpisavši za Eintracht.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Spain

- Imao sam dva sna od malih nogu - igrati u europskoj Ligi prvaka i na Svjetskom prvenstvu. I ne želim samo doći do tih natjecanja, već igrati u utakmicama i nastupati - rekao je nedavno za Kyodo News.

- Moja prva godina u Europi nije prošla dobro, ali povratak u Japan nije bio opcija. Rekao sam da ću napustiti nogomet ako ne uspijem ući u Europu. Kada sam prvi put otišao u Europu, iznenadilo me koliko su drugi igrači fizički veći, ali više ne razmišljam o tome. Promijenio sam od preseljenja u Europu - dodao je Kamada koji je za Japan upisao 25 nastupa i postigao šest golova.

Napadač Daizen Maeda igra za Celtic i dijeli svlačionicu s Josipom Juranovićem. U 30 nastupa zabio je devet golova za škotskog velikana.

Zanimljivo, sva četiri Celticova predstavnika na Svjetskom prvenstvu dogurala su do osmine finala turnira, uz Juranovića i Maedu to je uspjelo i Amerikancu Cameronu Carteru-Vickersu, te Australcu Aaronu Mooyju.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Spain

- Prije četiri godine nisam mogao niti zamišljati da bih mogao biti u početnom sastavu reprezentacije. Nisam to zamišljao ni u protekloj godini. Stvarno sam shvatio da se moj nogometni život može promijeniti - kazao je Maeda.

Kaoru Mitoma trenutačno nosi dres Brighton & Hove Albiona. Zanimljivo, kao 18-godišnjak je odbio profesionalni ugovor kako bi pohađao sveučilište u Tsukubi.

- Mislio sam da bi bilo bolje ići na sveučilište kako bih postao profesionalni nogometaš, naučio sam mnoge stvari - rekao je Mitoma za Eurosport. Prije četiri godine je potpisao za Kawasaki Frontale i u prvoj sezoni je zabio 18 golova u 37 utakmica, a u kolovozu 2021. je preselio na "Otok".

- Želio sam igrati u ligi na najvišoj profesionalnoj razini," rekao je Mitoma koji je ove sezone devet puta igrao za Brighton u Premier ligi i postigao jedan gol.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Spain

Krilni igrač Freiburga Ritsu Doan dosegao je status superheroja nakon što je postigao golove protiv Njemačke i Španjolske. Ušao je kao zamjena u oba navrata i promijenio izgled utakmica.

Bio je najbolji mladi nogometaš Azije 2016. godine nakon čega ga je angažirao Groningen. Potom je preselio u PSV, a od ove sezone je u Freiburgu.

- Ritsu je tehnički nadaren, može ići jedan na jedan i snalažljiv je pred golom. Pokazao je da može igrati u Bundesligi - kazao je sportski direktor Freiburga Klemens Hartenbach.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Spain

Premda se na ovom World Cupu nije naigrao, Takumi Minamino jedan je od najtalentiranijih japanskih igrača.

Proslavio se kada je 2020. iz RB Salzburga preselio u Liverpool. Danas je član Monaca. Minamino u reprezentaciji nosi dres s brojem 10 koji zauzima posebno mjesto u japanskom nogometu.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Costa Rica

Minamino je bio glavni oslonac "Samurai Bluea" otkako je Hajime Moriyasu preuzeo vodstvo 2018. godine. Igrač je s najviše nastupa pod trenutnim izbornikom, a također i najbolji strijelac sa 17 golova. Međutim u Dohi je upisao tek 20-tak minuta.

- Jednostavno igramo kao što obično radimo u Europi. Nemamo niti jednog igrača koji se boji suočiti s inozemnim igračima. To više nije takvo doba - poručio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi