Sport

Komentari 15

Katar će igrati u europskim kvalifikacijama za SP u Kataru!?

Katar će igrati u europskim kvalifikacijama za SP u Kataru!?

Isto je napravila i Francuska koja je bila domaćin Eura 2016. godine. Francuzi su tada igrali prijateljske utakmice protiv reprezentacija koje su igrale kvalifikacije za Euro...

Uefa je uvela novitet za skorašnje europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje počinju u ožujku. Po prvi put u povijesti jedna neeuropska reprezentacija će nastupiti u tim kvalifikacijama i to Katar, domaćin SP-a.

Tu informaciju prvo je donio Reuters, a sve je potvrdio BBC koji je i otkrio u kojoj će skupini zaigrati domaćini Mundijala 2022. godine. Katar će igrati u skupini sa Srbijom, Portugalom, Luksemburgom, Republikom Irskom i Azerbajdžanom, a sa svakom reprezentacijom će odigrati dvije utakmice. Zaigrat će protiv države koja u danom terminu bude slobodna i uz to će sve utakmice igrati u Europi, uključujući i 'domaće', a njihovi susreti neće utjecati na kvalifikacijski proces.

Uefa je donijela presedan kako bi Kataranima pomogla da se što bolje pripreme za nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se 2022. godine održati u njihovoj zemlji. Katarani se nalaze na 55. mjestu na Fifinoj ljestvici i tijekom prošlosti su većinom igrali protiv slabijih reprezentacija. Cilj im je ostaviti što bolji dojam na prvom SP-u na kojem će nastupiti pa su odlučili igrati utakmice protiv jačih reprezentacija.

UEFA Nations League - Group C - Croatia v Portugal

Isto je napravila i Francuska koja je bila domaćin Eura 2016. godine. Francuzi su tada igrali prijateljske utakmice protiv reprezentacija koje su igrale kvalifikacije. Sudjelovali su u grupi s Portugalom, Srbijom, Armenijom, Danskom i Albanijom i njihovi rezultati nisu imali utjecaja na stanje u grupi, no ovo je prvi put u povijesti da će reprezentacija koja nije iz Europe nastupiti u europskim kvalifikacijama.

Katar je prošle godine nastupao na Copa Americi gdje je završio posljednji u skupini s Argentinom, Kolumbijom i Paragvajem, a dobilo je pozivnicu i za sljedeću godinu.

E sada, kako će se Faham Baker, Boualem Khoukhi, Tarek Salman, Akram Afif, Almoez Ali i ekipa koja vrijedi ukupno 14 milijuna eura, snaći protiv Cristiana Ronalda, Bernarda Silve, Joãa Felixa, Brune Fernandesa i reprezentacije koja vrijedi više od 300 milijuna eura, saznat ćemo u ožujku...

Najčitaniji članci