Obavijesti

Sport

Komentari 29

Kate i 'tiki-taka', kapetan Igor, Stipin san i muljaža s Jarnijem

Kate i 'tiki-taka', kapetan Igor, Stipin san i muljaža s Jarnijem
1

Nikola Vlašić posljednji je u nizu hajdukovaca koji će zaigrati na Otoku. U prošlosti je bilo uspješnih, neuspješnih, ali i bizarnih hajdučkih priča iz Premiershipa. A sve je počelo s Katalinićem...

VIDEO

Na golu Ivan Katalinić, u obrani Slaven Bilić, Igor Štimac i Nikola Jerkan, desno Ivica Mornar, lijevo Robert Jarni, u sredini Aljoša Asanović i Niko Kranjčar, a naprijed trojica - Alen Bokšić, Nikola Kalinić i Nikica Jelavić. Tako bi nekako izgledala postava sastavljena od bivših igrača Hajduka koji su Split u nekoj fazi karijere zamijenili engleskim Premiershipom. Ima ta postava i rezervnoga golmana, Stipu Pletikosu, što je posebno zgodno s obzirom na to da je Plete na Otoku isključio i bio rezerva... Može se u ovo društvo uvrstiti i Boris Živković, svojevremeno igrač Portsmoutha, no on je u Hajduku bio tek nakon što je odradio englesku epizodu. A uvrstio se ovih dana u probrano društvo i Nikola Vlašić, novi igrač Evertona. Nije loše znati da u svom uskom okruženju, u splitskim nogometnim krugovima, ima dovoljno savjetnika, ljude s potpuno različitim iskustvima života i igranja u Engleskoj. Pa krenimo redom...

Ivana Katalinića 'potjerao' je Peter Shilton

Najtrofejniji čovjek u povijesti Hajduka, legendarni golman i trener, ali i prvi Hrvat, pa tako i prvi igrač Hajduka koji je otišao u Englesku. Ivan Katalinić potpisao je ugovor sa Southaptonom u veljači 1980., nakon što su mu zbog problema s radnom dozvolom propali transferi u WBA i Derby County. U sljedeće dvije i pol sezone skupio je 54 nastupa u dresu "svetaca" i bio dio momčadi koja se pamti kao "prva tiki-taka Europe". U napadu je igrao Kevin Keegan, a taj Southampton je bio prva engleska momčad koja je igrala po podu, od noge do noge, stvarajući šanse nakon 15 i više dodavanja. U ljeto 1982. Southampton je doveo velikoga golmana Petera Shiltona, zbog čega je Katalinić završio na klupi, a nakon te sezone odlučio se vratiti kući, u Hajduk, gdje je preuzeo ulogu trećega golmana, ali i pomoćnog trenera.

Igor Štimac u najboljih 11 u povijesti Derby Countyja

Nakon što je s Hajdukom igrao četvrtfinale Lige prvaka, Igor Štimac pokupio je stvari i otišao u Derby County, u tom trenutku engleskog drugoligaša. Krenulo je gadno, porazom 1-5 od Tranmerea, u kojem je jedini gol za Derby zabio upravo debitant Štimac. Već te sezone klub je ipak izborio plasman u Premiership, a Štimac se ondje zadržao sljedeće četiri godine. Nosio je i kapetansku traku, ostavivši toliko dobar dojam da su ga navijači 2009. izabrali u Derbyjevih najboljih 11 svih vremena. Od 1999. do 2001. bio je u West Hamu, odigrao je za "čekićare" 43 utakmice, zabio jedan gol, da bi se u ljeto 2001. vratio u Hajduk, ulovio igrača Mallorce Ariela Ibagazu za vrat u tunelu, usput ga malo "natamburao" i zatim završio igračku karijeru.

Slaven Bilić obarao rekorde sve dok nije počeo 'kukati'...

Nakon tri sjajne godine u njemačkom Karlsruheu, Slaven Bilić je u ljeto 1996., nakon Eura u Engleskoj - ondje i ostao. Potpisao je za West Ham, menadžer Harry Redknapp platio je za njega 1,3 milijuna funti, što je u tom trenutku bio West Hamov rekord. Blistao je Slaven te sezone, zabio je i dva gola u 49 odigranih utakmica, a u izboru za najboljeg igrača kluba završio je na drugome mjestu, iza Juliana Dicksa, kolege iz obrane koji mu je danas - pomoćnik! Nakon samo jedne sezone krenuo je dalje, budući da je Everton, novi Vlašićev klub, za njega platio 4,5 milijuna funti, učinivši ga u tom trenutku najskupljim braničem u povijesti Premiershipa. Prva sezona na Goodison Parku bila je vrlo dobra, ali tu su negdje počeli problemi s kroničnom ozljedom kuka. U ljeto 1999. Bilić je napustio Englesku, vratio se u Hajduk i nakon devet odigranih utakmica za matični klub, sa samo 31 godinom, shvatio da mu kuk nedvosmisleno poručuje kako je njegova igračka karijera završena...

Nikolu Jerkana zeznula je smjena 'njegovog' trenera

I Jerkan je u Englesku otišao nakon Eura 1996., njegova destinacija bio je Nottingham Forest, a cijela priča ispala je neuspješna. Iako je došao iz španjolskog Ovieda za tad impresivnih milijun funti, nikad se nije uspio izboriti za svoje mjesto pod zubatim engleskim suncem. Sve je to još na nešto i sličilo dok je na klupi bio Frank Clark, koji ga je i doveo, ali kad je njega zamijenio novi trener Dave Bassett, Jerkan je - svoje odigrao. Skupio je ukupno 14 utakmica u tri sezone, koliko je bio pod ugovorom s Forestom, u međuvremenu je bio i na posudbi u bečkom Rapidu, da bi u ljeto 1999. odustao i otišao karijeru završiti u belgijski Charleroi.

Aljoša Asanović i s pola snage zaludio Derbyshire

Iako je u dresu Derby Countyja odigrao samo jednu sezonu (1996/97.), navijači ga i danas smatraju jednim od najboljih stranaca u klupskoj povijesti. Odigrao je 43 utakmice, zabio pet golova, ali i oduševljavao Engleze svojom profinjenom tehnikom. Iako, dio navijača i danas ga se sjeća uz riječi: "Taj je kod nas igrao na 50 posto svojih mogućnosti, kao da mu se nije dalo..." I vjerojatno nisu predaleko od istine, jer zna se da je Aljoša na 100 posto bio jedino kad bi odjenuo "kockasto".

Robert Jarni u Coventryju ili kako je Real "prešao" Betis

Nakon što je u dresu Betisa odigrao najbolju sezonu karijere, a zatim i zablistao u pohodu na svjetsku broncu u Francuskoj, kao grom iz vedra neba stigla je vijest da je Robert Jarni potpisao za - Coventry City?! Klub koji je sezonu ranije bio 11. u prvenstvu, kojem su te sezone predviđali borbu za ostanak... Nogometna Europa ostala je u čudu, svi su očekivali da će otići u neki od najvećih klubova, a navijači Coventryja bili su oduševljeni pojačanjem od 2,6 milijuna funti. Međutim, za njihov klub Jarni je odigrao - nula utakmica. U Engleskoj je bio samo turistički, i prije nego što je odigrao prvu utakmicu, otišao je u Real Madrid za 3,4 milijuna funti. Priča nikad nije službeno potvrđena, ali jasno je kako je menadžer Coventryja Gordon Strachan samo "dao ruku" Madriđanima. Betis nije želio prodati najboljeg igrača Realu, pa su na Santiago Bernabeuu smislili kako to izvesti - preko Coventryja. Jarni je taj preokret objasnio odlukom obitelji da ostane u Španjolskoj, ali Englezi i danas taj transfer ubrajaju među najveće "muljaže" koje su ikad vidjeli u prijelaznim rokovima.

hajduk

Alen Bokšić je i ozlijeđen bio najbolji igrač Boroa

Nakon dvije francuske i sedam talijanskih godina, Alen Bokšić je posljednje tri sezone karijere proveo u crvenom dresu Middlesbrougha. Čim je stigao u ljeto 2000. godine, krenule su glasine da je Boka sa 63.000 funti tjedno najplaćeniji igrač lige, što su iz kluba više puta opovrgnuli. U svakom slučaju, Bokšić se u Engleskoj, puno više nego s protivničkim braničima, borio s ozljedama. Prve sezone je unatoč čestim izostancima zabio 12 golova i zaslužio nagradu navijača za najboljeg igrača sezone, u drugoj je zabio još osam komada, a u trećoj - odustao. U veljači 2003. odlučio je okončati veliku karijeru.

Middlesbrough v Ispwich

Kako je Ivica Mornar u Portsmouthu doživio 'brodolom'...

Kad je u siječnju 2004. došao u Portsmouth, Ivica Mornar je već u debiju oduševio navijače. U drugoj utakmici zabio je i prvi gol, djelovao je fantastično, no taj je gol bio i njegov posljednji gol za Pompey... Ukupno je u plavom dresu Portsmoutha skupio samo deset nastupa, otišao je i na posudbu u Rennes, a Harry Redknapp više nije računao na njega, što je razljutilo navijače, koji su vjerovali da Mornar može pomoći njihovu klubu. Tračak nade ukazao se smjenom trenera, dolaskom Alaina Perrina, ali tad su krenule muke s ozljedama i Mornarova engleska epizoda završila je kao - brodolom.

Niko Kranjčar i neraskidiva veza s Prljavim Harryjem

Ostajemo u Portsmouthu, opet je tu Harry Redknapp, a njegov novi Hrvat je Niko Kranjčar. Brzo je Harry shvatio da u rukama ima "malog Prosinečkog", Niko je u najvećem dijelu utakmica briljirao, a zajedno su 2007. godine senzacionalno osvojili FA Cup. Nakon tri sezone u ovom lučkom gradu Kranjčar je poželio otići u veći klub, a među zainteresiranima je bio - zgodno je spomenuti u ovom kontekstu - i Everton. No Niko je otišao u Tottenham, opet kod Harryja Redknappa, i opet je imao sjajnih dionica. Međutim, imao je i jedan velik problem - konkurent za mjesto u momčadi bio mu je Gareth Bale. Nakon 72 utakmice i 11 golova za Tottenham Niko je otišao u Ukrajinu, iz koje se na dvije sezone preselio u QPR pa engleski dio svoje karijere na kraju završio s čak 206 nastupa i 24 gola. Ni danas nije daleko, posljednje godine karijere provodi u obližnjoj Škotskoj, u dresu velikih Rangersa.

Soccer - Barclays Premier League - Portsmouth v Manchester City - Fratton Park

Nikolu Kalinića u Blackburn odveo - divlji vulkan s Islanda 

Samo 21 godinu imao je Nikola Kalinić kad je za Hajdukov rekord od 7,5 milijuna eura u ljeto 2009. završio u Blackburnu. Legenda kaže da je to trebao biti stanoviti Robert Lewandowski, no problemi s vulkanom na Islandu onemogućili su mu da doleti u Englesku i posao je propao. Pa se Blackburn okrenuo Kaliniću, koji u Engleskoj nije uspio ispuniti očekivanja. Odigrao je 44 utakmice, zabio sedam golova pa 2011. preselio u ukrajinski Dnjipro. Tek je ondje počeo pokazivati potencijal kakvog iskazuje i danas, kvalitetu koja ga je ovog ljeta dovela do velikog Milana.

Soccer - FA Cup - Fourth Round - Aston Villa v Blackburn Rovers - Villa Park

Stipe Pletikosa i san koji se pretvorio u noćnu moru

Godinama je Stipe Pletikosa sanjao o Premiershipu, divio se engleskoj kulturi nogometa, navijanja, života... Bio je na korak do ostvarenja sna kad je pojavila opcija s Fulhamom, no to je propalo. A onda se, kad je već praktički odustao, "ukazao" Tottenham. I vrlo brzo shvatio da je za njega Premiership jedan od onih snova nakon kojih se probudiš uznemiren, u znoju, zbunjen i razočaran. Došao je na White Hart Lane zadnjeg dana kolovoza 2010., postao dio Crottenhama, zajedno s Modrićem, Ćorlukom i Kranjčarem, ali u toj jedinoj engleskoj sezoni upisao je samo jedan nastup. Branio je u utakmici Liga kupa protiv Arsenala, "popio" četiri komada u porazu 1-4 i to je bilo to... Pokušao je nakon te sezone u Celticu, ali ni tamo nije prošao, pa je sreću otišao potražiti u Rostov. Posljednjih šest mjeseci karijere proveo je u Deportivo iz La Corune.

Soccer - Carling Cup - Third Round - Tottenham Hotspur v Arsenal - White Hart Lane

Nikica Jelavić prošao tri kluba, najlošiji kod Bilića

Posljednji hajdukovac u Premiershipu, Nikica Jelavić, igrao je za Everton, u kojem bi trebao zaigrati i sljedeći, Nikola Vlašić, ali imao je u još dva kluba. Iz Evertona, za koji je zabio 16 golova u 59 utakmica, otišao je u Hull City, gdje je zabijao 13 puta u 46 nastupa, a engleska priča završena je u Bilićevom West Hamu, s jednim golom u 13 susreta. Od tamo je otišao u Kinu, gdje je i danas...

Soccer - Barclays Premier League - Leicester City v Hull City - King Power Stadium
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao