Obavijesti

Sport

Komentari 74

Kek, smisli nešto! Jer Riječani su doma lavovi, ali u gostima...

Kek, smisli nešto! Jer Riječani su doma lavovi, ali u gostima...
1

Rijeka je utvrda kada igra doma. Čak i kada se dogodi utakmica kao ona protiv Dinama, to izgleda dobro. U gostima je drugačije. Čini se da Matjaž Kek s namjerom na gostovanjima igra defenzivnije...

VIDEO

Rijeka proživljava najbolje trenutke u klupskoj povijesti. Po prvi puta postala je hrvatski prvak, osvojila je i Kup te je redovan sudionik europskih natjecanja. Riječani su pod vodstvom slovenskog stručnjaka Matjaža Keka ove sezone dogurali do play-offa Lige prvaka u kojem igraju protiv moćnog Olympiacosa.

Grci su zadnjih sezona na svojem travnjaku rušili zaista velika imena svjetskog nogometa pa se postavlja pitanje koliko Rijeka može napraviti u grotlu Pireja. Ako je suditi prema statistici gostujućih utakmica... Ne previše. Nadamo se da to neće biti slučaj i večeras, no činjenice pričaju drugačiju priču.

Rijeka je utvrda kada igra doma. Čak i kada se dogodi utakmica kao ona protiv Dinama, to izgleda dobro. Hrvatski prvak stvara šanse, prijeti i izgleda dobro na travnjaku. Čak 43 utakmice Rijeka je bila neporažena na svojem stadionu do susreta s Dinamom, a od europskih protivnika na Kantridi i Rujevici padali su ili nisu uspjeli pobijediti Vitoria Guimaraes, Real Betis, Lyon, Sheriff, Standard Liege, Sevilla, Feyenoord, Bašakšehir, Red Bull Salzburg... Riječani su zaustavljali zaista impresivna imena.

U gostima je to ipak drugačije. Čini se da Matjaž Kek s namjerom na gostovanjima igra defenzivnije što se odražava i na rezultatima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao reprezentativni uzorak uzet ćemo period otkad je slovenski stručnjak sjeo na klupu kluba s Kantride, a to je 2013. godine pa nadalje. Rijeka je od tada svake godine igrala minimalno kvalifikacije za Europu.

U prvoj sezoni 2013/14 uspjela je izboriti nastup u grupnoj fazi Europske lige preko Prestatyn Towna (5-0, 3-0) i Žiline (2-1, 1-1). Vidimo da su već tu počeli problemi u gostima. Nakon plasmana u grupnu fazu, Rijeka je europsku avanturu završila na posljednjem mjestu. No, bitniji podatak je da nije dobila niti jednu utakmicu u gostima. I ne samo to. Nije uspjela zabiti niti jedan gol protiv Vitorije Guimaraes (4-0), Real Betisa (0-0) i Lyona (1-0).

Iduće sezone Rijeka je ponovno izborila plasman u Europsku ligu. Pali su Ferencvaroš (1-0, 2-1) i Vikingur (4-0, 5-1). Međutim, problemi u gostima ponovno su krenuli onda kada je bilo najpotrebnije. Kod kuće nije bilo problema. Standard Liege i Feyenoord su izgubili 2-0, odnosno 3-1, a Sevilla je zapela i kući otišla s bodom (2-2).

Ali u gostima se Rijeka mučila... Poraz od Liegea 2-0, od Seville 1-0 i Feyenoorda 2-0. Trupe Matjaža Keka još jednom nisu uspjele zabiti gol, loše je to izgledalo...

Hrvatski prvak sljedeće svije sezone imao je malu europsku krizu. Doživio je prvi poraz na Kantridi još od 2009. godine kada je nastradao 3-0 od Aberdeena u drugom kolu kvalifikacija za Europsku ligu. U uzvratu je vodio 2-0, ali nekako uspio remizirati 2-2 i Europa je te sezone bila završena.

Slična priča i 2016/17. Riječani su pauzirali do trećeg pretkola Europske lige i na kraju ispali od Bašakšehira. Na Rujevici je bilo 2-2, a u Turskoj u triler utakmici Rijeka nije uspjela zabiti. I drugu godinu zaredom ostala je bez Europe.

No, kriza ne može zauvijek trajati! Ove sezone krenulo je dobro. The New Saints je nastradao i doma (2-0) i u gostima (5-1), no dolaskom jačeg protivnika vratili su se manji problemi. Red Bull Salzburg je s Rujevice otišao s vrlo pozitivnim rezultatom 0-0. Očekivao je da će proći, mi u Hrvatskoj očekivali smo pobjedu u Austriji jer to nije isti Salzburg od prije par godina, a na kraju je završilo 1-1 i Rijeka je prošla zbog gola u gostima.

Momčad Matjaža Keka večeras ima šansu napraviti povijesni uspjeh i jednom nogom zakoračiti u grupnu faze Lige prvaka. Protivnik je zaista težak, Olympiacos je europski velikan i ako Rijeka uspije izvući pozitivan rezultat na Pireju možemo se nadati plasmanu u LP. Jer Rujevica je utvrda, tamo su padali najveći...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener