Obavijesti

Sport

Komentari 0

Norvežanin bez treninga srušio rekord skakaonice pa odustao u kombinaciji zbog glupe greške

Norvežanin bez treninga srušio rekord skakaonice pa odustao u kombinaciji zbog glupe greške

Norvežanin Jarl Magnus Riiber u vodstvu je nakon skijaških skokova nordijske kombinacije, a budući da je do ujutro bio u karanteni zbog koronavirusa, stigao je bez treninga i skočio rekord skakaonice od 142 m

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
, PEKING, KINA
Sortiranje događaja
NORDIJSKA KOMBINACIJA

Norvežanin Joergen Graabak osvojio je olimpijsko zlata u nordijskoj kombinaciji u spoju velike skakaonice i utrke na 10 kilometara, dok je vodeći nakon skokova Jarl Magnus Riiber ostao bez medalje zbog glupe pogreške.

Ranije je Riiber, koji je bio pozitivan po dolasku u Peking i pušten iz izolacije tek u ponedjeljak, napravio čudovišni skok od rekordnih 142 metra kako bi zaradio prednost od 44 sekunde u trčanju. No, Riiber je krivo skrenuo na kraju prvih 2.5 km kruga, morao se vraćati unazad i prokockao je vodstvo.

To je iskoristio Graabak, srebni iz prošlog natjecanja i zlatni iz Sočija 2014., koji je započeo je utrku u krosu na 12. mjestu, golemih dvije minute i sedam sekundi manje od Riibera. No, 33-godišnjak je savršeno tempirao završni napad i pobijedio ispred sunarodnjaka Jensa Oftebroa i Japanca Akito Watabea.

Njemačka, koja je 2018. uzela sve medalje u ovoj disciplini, imala je kao najbolje četvrto mjesto Manuela Faissta, dok je iscrpljeni Riiber završio na osmom mjestu.

Utrka je bila odgođena za 30 minuta, ali temperature su pale ispod -20 Celzijevih, sto su službeno temperature ispod koje se utrke u krosu obično odgađaju.

U četvrtak je na programu ekipno takmičenje u nordijskoj kombinaciji.

1. Jörgen Graabak (NOR) 27:13,3 min
2. Jens Luraas Oftebro (NOR) +0,4 sek.
3. Akito Watabe (JPN) +0,6
4. Manuel Faisst (NJEM) +3,3
5. Lukas Greiderer (AUT) +11,8
6. Johannes Lamparter (AUT) +18,0
7. Vinzenz Geiger (NJEM) +31,2
8. Jarl Magnus Riiber (NOR) +39,8

SKIJAŠKO TRČANJE

Najavljena vrlo niska temperatura za srijedu, natjerala je organizatore da pomaknu početak skijaških natjecanja sprinterskih štafeta u skijaškom trčanju u muškoj i ženskoj konkurenciji za jedan sat i 45 minuta ranije od prije utvrđenog termina. 

Tako će polufinalne utrke za trkačice započeti u 8.15 sati po srednjoeuropskom vremenu, a trkači će se za plasman u finale boriti sst vremena poslije.

Finale u ženskoj konkurenciji po novom je rasporedu u 10.15 sati, a u muškoj konkurenciji u 10.45 sati.

Iz istog razloga je u programu za utorak štafetno natjecanje biatlonaca pomaknuto u raniji termin, dva i pol sata prije ranije utvrđenog početka.

Naime, na momčadskom natjecanju u skijaškim skokovima koje je u ponedjeljak održano u noćnom terminu i u polarnim uvjetima, jer se temperatura spustila ispod -20 Celzijevih stupnjeva, ali je moglo biti održano zato što za skakače vrijede drugačija pravila nego za biatlon i skijaško trčanje.   

HOKEJ NA LEDU (M)

Nakon Slovačke i Danske, plasman u četvrtfinale olimpijskog turnira na ZOI u Pekingu izborili su i švicarski hokejaši.

Švicarska je u susretu međurunde pobijedila Češku sa 4-2 (2-1, 1-0, 1-1). U ranije odigranim susretima međurunde Slovačka je svladala Njemačku s 4-0 (1-0, 2-0, 1-0), dok je Danska bila bolja od Latvije sa 3-2 (1-1, 1-1, 1-0).

Češka je povela u 11. minuti golom Lukasa Kloka, no Švicarci su do kraja prve trećine okrenuli rezultat golovima Andresa Ambuhla (14:59) i Kiliana Motteta (15:21). U 30. minuti je Denis Malgin zabio za 3-1, da bi u 55. minuti Raphael Diaz postigao i četvrti pogodak Švicaraca. Do kraja susreta Češka je tek ublažila poraz golom Romana Červenka.

Slovački hokejaši, koji još uvijek čekaju svoju prvu olimpijsku medalju, rutinski su odradili posao protiv Njemačke, na koncu je završilo 4-0.

Strijelci za slovačku vrstu bili su Libor Hudaček (11:05), Peter Čehlarik (27:01), Michal Kristof (28:45) i Marek Hrivik (57:56).

U susretu između Danske i Latvije bilo je daleko neizvjesnije. Danska je povela, Latvija je potom okrenula rezultat, da bi Danci s dva gola stigli do pobjede.

Danska je povela u 12. minuti golom Mortena Poulsena, izjednačio je Lauris Darzins u 17. minuti, a napadač Dinama iz Rige je svojim drugim golom na utakmici u 23. minuti doveo latvijsku vrstu u vodstvo. Danska je do kraja druge dionice uspjela izjednačiti preko Juliana Jakobsena (37), a pobjedu Dancima donio je Markus Lauridsen u 42. minuti.

Švicarsku u četvrtfinalu očekuje ogled protiv Finske, Slovaci će igrati s Amerikancima, dok Danska ide na Rusiju. 

U posljednjem susretu međurunde igraju Kanada i Kina, a pobjednika u četvrtfinalu čeka Švedska.

REZULTATI:
Međurunda:
Slovačka - Njemačka 4-0 (1-0, 2-0, 1-0)
Danska - Latvija    3-2 (1-1, 1-1, 1-0)
Švicarska - Češka   4-2 (2-1, 1-0, 1-1)
Kanada - Kina (14.10)

Četvrtfinale - 16. veljače
SAD - Slovačka
Rusija - Danska
Finska - Švicarska
Švedska - Kanada/Kina
BRZO KLIZANJE (Ž)

U ženskom finalu ekipne dohvatne utrke u brzom klizanju na ZOI u Pekingu Kanađanke su pobijedile Japanke u vremenu novog olimpijskog rekorda (2:53.44) i tako došle do prvog zlata u ovoj disciplini, dok su se braniteljice naslova iz Pjongčanga morale zadovoljiti srebrom (3:04.47).     

 Bronca je pripala Nizozemkama (2:56.86), koje su u B finalu bile bolje od Ruskinja (2:58.66).

BIATLON (M)

Norveški biatlonci osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u Pekingu u utrci štafeta 4x7.5 km, no utrku je obilježio Francuz Quentin Fillon Maillet ušavši u povijest kao prvi biatlonac koji je osvojio pet medalja na jednim ZOI.

Norvežani su stigli do zlata nakon velike drame i preokreta u samoj završnici. Ruska štafeta je uoči posljednje stanice imala ugodnih minutu prednosti, no Eduard Latjopov je promašio dvije mete i Rusija se na koncu morala zadovoljiti broncom. Slavili su Norvežani, dok je srebro otišlo Francuzima.

Za Norvežanina Johannes Boea to je već treće olimpijsko zlato u Pekingu i ukupno četvrta medalja. Slavio je i u mješovitoj štafeti i sprintu, a ima i broncu na 20 km. Njegov brat Tarjei također ima četiri medalje, dva štafetna zlata, srebro u dohvatnoj utrci, te broncu u sprintu. Zlatnu norvešku štafetu osim braće Boe činili su i Sturla Holm Laegreid, te Vetle Sjastad Christiansen. Za obojicu su to prve olimpijske medalje.

- Kombinacija s Vetleom se pokazala najboljom, tako smo zahvalni na ovoj medalji, kazao je ushićeni Johannes Thingnes Boe.

- Nismo odustajali, ali smo toliko zaostali da sam mislio kako se borimo za broncu - dodao je Sturla Holm Laegreid.

Srebro su osvojili Francuzi koje je predvodio sjajni Quentin Fillon Maillet koji je osvojio već petu medalju na ovim Igrama postavši prvi biatlonac u povijesti kojem je to uspjelo. U Pekingu je osvojio dva pojedinačna zlata (20km, dohvatna), te tri srebra (sprint, mješovita štafeta, 4x7.5km).

Fillon Maillet je i prvi muškarac koji je na jednim ZOI osvojio pet medalja nakon što je američki brzi klizač Eric Heiden u Lake Placidu 1980. osvojio pet zlata i pritom ostvario jedan svjetski i četiri olimpijska rekorda. Rusi su se na koncu morali zadovoljiti broncom.

Komentari 0