Obavijesti

Sport

Komentari 25

Kinezi i Dinamo? Stranci u nas uspjeli su tek u Rijeci i Osijeku

Kinezi i Dinamo? Stranci u nas uspjeli su tek u Rijeci i Osijeku
7

Dinamo, Rijeka, Hajduk, Osijek, Istra 1961, Rudeš, Lučko, Karlovac. Osam klubova, osam različitih priča o suradnji sa inozemnim (mogućim) investitorima. Malo ih je zapravo uspješnih

VIDEO

Dinamo je u ponedjeljak potpisao ugovor o suradnji s kineskom tvrtkom Chengdu Sports Industry, s kojom će raditi na otvaranju nogometnih kampova u Kini, nastupati na turnirima mlađih uzrasta u Kini, ali i pozvati mlađe uzraste kineskih nogometaša na turnire i kampove u Hrvatskoj.

Tom prilikom prisjetili smo se nekih od suradnji i/ili preuzimanja stranih ulagača u hrvatske nogometne klubove.

Jedan od najpoznatijih je Talijan Gabrielle Volpi, koji je 2012. ušao u Rijeku preko svoje fondacije Social Sport i obvezao se na godišnja davanja od 1,8 milijuna eura za djelovanje kluba.

volpi

Tada je na čelo postavio Damira Miškovića koji je tamo i danas, klub se preselio na Rujevicu uz obećanje kako će obnoviti Kantridu, no zapelo je oko papirologije. Rijeka je pod njegovim vodstvom osvojila povijesni naslov prvaka, a Volpi je, nakon izbijanja afere "Panama papers", preselio na Kubu.

Uspješnu suradnju sa strancima ima i Osijek, koji se preporodio dolaskom Lőrinca Mészárosa, mađarskog tajkuna koji je početkom prošle godine kupio 46,6 posto vlasničkog udjela za svega 100.000 kuna.

NK Osijek - PSV Eindhoven

Ivan Meštrović postao je potom predsjednik "bijelo-plavih" u te je klub, iz ralja borbe za ostanak, digao na višu razinu, privukao mnoštvo sponzora i počeo raditi na infrastrukturi. Osijek je potom napravio i rezultatski iskorak ovog ljeta, a s obzirom na stabilne financije, ima apsolutno pozitivnu perspektivu za budućnost.

Imao je i Hajduk epizodu sa strancima, no ostala je samo - pusta želja mogućih investitora. Igrač američkog nogometa Ndamukong Suh, koji je i danas aktivno igra u NFL-u, došao je u Split u ljeto 2013. želeći postati ulagač, ali njegovi planovi nisu pali na plodno tlo u Splitu. Hajduk je u međuvremenu dio vlasništva prepustio Udruzi građana "Naš Hajduk" koju je osnovala Torcida.

Probao se na Poljud iste te 2013. - neuspješno - probiti i Amerikanac Michael Glover koji je ipak, dvije godine potom, kupio pulsku Istru 1961, također iz ruku stranca, Rusa Mihaila Ščeglova. No ubrzo se pokazalo kako je to, barem iz perspektive pulskih nogometaša, bio potpuni promašaj.

Glover mjesecima nije isplaćivao igrače i navukao je na sebe bijes navijača "zeleno-žutih", a za potpuni cirkus pobrinuo se dovevši u klub svoga sina, repera Macarija Hinga Glovera, kojega su suigrači znali i napasti u svlačionici. Obojica su se nedavno pokupila iz Istre i otišla u SAD, no stanje na Aldo Drosini nije se previše popravilo.

Najsvježija priča oko stranaca u HNL-u dolazi sa zagrebačkog zapada, gdje je Rudeš, po ulasku u elitno društvo, potpisao ugovor sa španjolskim prvoligašem Alavésom i postao njegova filijala. Stigli su u klub potom i španjolski trener Iñaki Alonso, ali i trojica španjolskih igrača, uz jednog Kineza i Kolumbijca. Društvo je (zasad) posljednje na ljestvici, ali barem im ne nedostaje pozitive na društvenim mrežama.

Šaroliko društvo stranaca u hrvatskom nogometu upotpunili su i Korejci pod vodstvom Leeja Kyunga Wona, biznismena iz Seula koji je i sam igrao nogomet. On je u ljeto 2015. preuzeo drugoligaša Lučko s kojim ipak (još uvijek) nije uspio napraviti rezultatski iskorak i ući u prvu ligu, gdje je klub bio u sezoni 2011/12. U momčadi Lučkoga su, od stranaca, po jedan Korejac, Rus i Makedonac.

sport

Najtužnija priča povezana s inozemnim ulaganjima u našem nogometu svakako je ona o ulasku tvrtke Haag Sportmanagement u Karlovac u zimu 2012. Nijemci nisu uspjeli spasiti klub od bankrota u kojega ga je, zbog kriminalnih aktivnosti, praktički doveo bivši predsjednik županijskoga nogometnog saveza Neven Šprajcer. Karlovac se, po ispadanju iz prve lige te godine, ugasio. Odmah je osnovan njegov nasljednik, NK Karlovac 1919, koji je danas četvrtoligaš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja