Obavijesti

Sport

Komentari 10

Knjiga o Prosinečkom: Kako je Hrvat donio neviđenu čaroliju

Knjiga o Prosinečkom: Kako je Hrvat donio neviđenu čaroliju
10

Odrastao sam gledajući svoj klub i nikad nisam vidio ništa nalik Prosinečkom i njegovom umijeću. Kako je baratao loptom, vodio utakmicu, dodavao... ludilo! Bio je nezaboravan igrač, kaže autor Gary Tipp

VIDEO

Takvog igrača nikad prije ni poslije nismo imali. Bio je čudesan, neponovljiv.

Tako su navijači Portsmoutha govorili o Robertu Prosinečkom. I godinama nakon što je otišao iz kluba. Na pretjerano uglednog danas trećeligaša, koji je u Europi igrao jednom, dvaput je osvojio FA Kup i jednom superkup, a najuspješnije razdoblje od 2003. do 2010. u Premier ligi.

Pokretanje videa...

Robert Prosinečki 00:59

No, ono što se u gradu dogodilo u ljeto 2001. kad je Milan Mandarić doveo Prosinečkog na jednu sezonu i danas se prepričava. Žuti nikad nije bio igrač sezone u tom klubu, nisu ga uvrstili ni u klupski Hall of Fame, ali donio je klubu i gradu čaroliju. Sad je to razdoblje opisano i u knjizi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novinar i navijač Portsmoutha Gary Tipp napisao je knjigu "Prosinečki u plavom - sezona neuobičajene umjetnosti". O tome kako je nekadašnji europski prvak s Crvenom zvezdom, igrač Barcelone i Reala te osvajač svjetske bronce s Hrvatskom zapalio Fratton Park u sezoni 2001/02.

Zenica: Trening nogometnih reprezentativaca Bosne i Hercegovine

Pompey je tada završio 17. u drugoj ligi, trener Graham Rix je smijenjen, a Prosinečki je ušao u povijest kluba.

- Kad sam ga prvi put gledao, bio sam urednik časopisa "Total Football" i išao na na Svjetsko prvenstvo 1998. Prva utakmica na kojoj sam bio bila je Hrvatska - Jamajka - priča Gary Tipp i nastavlja:

- Kao navijač Pompeya, navijao sam za Fitzroya Simpsona, Deona Burtona, Darryla Powella i Paula Halla, ali oduševilo me kako suse Hrvati dodavali. A Prosinečki je bio čudesan i zabio je nevjerojatan gol. Prodao je svoj tipični lažnjak i zavukao loptu u gornji kut. Izgledalo je tako lako...

Istini za volju, i sam Robi je tada izjavio da nije pucao nego htio ubaciti, ali mu je lopta prešla preko noge. Ali, hej, koga briga, završila je lopta u mreži i Hrvatska je povela 2-1, na kraju pobijedila 3-1.

- Kad je došao, bilo je to nešto posebno. I iduća njegova utakmica koju sam gledao bila je na našem na Fratton Parku protiv Colchestera u Worthington Cupu. Kako sam odrastao gledajući Pompey, nikad nisam vidio ništa nalik Prosinečkom i njegovom umijeću.

- Kako je baratao loptom, vodio utakmicu, koliko točnih dodavanja... ludilo! I kad je imao 'flastera', bilo je isto. Bio je nezaboravan igrač i osjetio sam da je vrijeme da napišemo knjigu o njemu.

Predgovor je napisao tadašnji Robertov suigrač Kevin Harper, a doprinijeli su i Linvoy Primus, Fred Dinenage, Mick Robinson i Shaun Derry. A Tipp je pozvao i navijače da se uključe i napišu svoja sjećanja na Velikog Žutog.

- To je priča o sezoni 2001/02. kroz prizmu Prosinečkog. On je oduševljavao, zabavljao publiku i zato ima smisla uključiti navijače u tu knjigu. Intervjuirao sam mnoge i osjetio kako velika ljubav prema njemu traje. Mnogima je najbolji igrač Pompeya svih vremena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto
ZBOG JEDNOG PRAVILA

Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto

Emiliano Martinez opet je oduševio. Obranio je dva jedanaesterca, baš kao u finalu SP-a i odveo Aston Villu u polufinale Konferencijske lige. No, da nema jednog pravila, možda ga ni ne bi bilo na golu