Obavijesti

Sport

Komentari 8

Korčulanski će vaterpolo opet 'drmati' diljem cijele Europe!

Korčulanski će vaterpolo opet 'drmati' diljem cijele Europe!
12

Povijest se ponovila, a djeca su me učinila najsretnijim čovjekom na svijetu. Tribine bazena 'Gojko Arneri' bile su pune, skupilo se preko 500 gledatelja, bila je sjajna atmosfera, trube, baloni, rekao je Marinko Bojić

VIDEO

Daleke 1973. godine pioniri korčulanskog vaterpolo kluba osvojili su prvenstvo bivše države, a ta je sjajna generacija, predvođena Boškom Lozicom, Duškom Antunovićem, Marinkom Bojićem 1978. osvojila Kup Jugoslavije, a godinu kasnije i Kup pobjednika kupova. Nedavno su nade KPK (uzrast do 12 godina) suvereno osvojile naslov prvaka Hrvatske, pa ako ima imalo istine u tvrdnji kako se povijest ponavlja, korčulanski vaterpolisti trebali bi 2021. godine osvojiti jedan od europskih kupova. 

Osim činjenice kako su se i 1973. i 2016. godine završnice vaterpolo turnira za najmlađe uzraste igrale u Korčuli, poveznica između ove dvije sjajne generacije vaterpolista KPK je i Marinko Bojić, koji je 1973. bio igrač i najbolji strijelac turnira, a danas je trener nove šampionske selekcije vaterpolista KPK. 

- Povijest se ponovila, a djeca su me učinila najsretnijim čovjekom na svijetu. I ne samo djeca, nego svi koji vole vaterpolo na otoku Korčuli. Nije važno samo ovo osvojeno zlato, važno je i da se vaterpolo vratio na Korčulu. Tribine bazena 'Gojko Arneri' bile su pune, skupilo se preko 500 gledatelja, bila je sjajna atmosfera, trube, baloni, pjesma, bodrenje... Bilo je baš kao nekad - prisjetio se presretni Bojić, koji je nakon pobjede u finalu nad Primorjem 10-3, zajedno s pomoćnikom Vilijem Mladinićem po tradiciji završio u bazenu. 

KPK je u bivšoj državi bio moćan klub, koji se ravnopravno nosio s bogatijim i jačim sredinama, sve dok se vaterpolo igrao ljeti, na otvorenim bazenima. No onda su veliki gradovi dobili zatvorene bazene, u kojima se moglo trenirati tijekom cijele godinu, pa su Korčulani malo po malo gubili korak. Dijelili su sudbinu ostalih otočana, kojih se političari sjete isključivo uoči godišnjih odmora i pred izbore.

Bez zatvorenog bazena vaterpolo se sveo na ljetnu zabavu i niže lige. No prije četiri godine u Korčuli je ipak izgrađen gradski bazen, i vaterpolo je, zahvaljujući skupini entuzijasta, ponovno postao sport broj jedan. Prvi rezultati već se vide, u četiri godine osvojeno je pregršt medalja.

- Ovo je novi početak, koji smo svi sanjali. Napokon imamo uvjete za cjelogodišnji rad, djeca se sve više priključuju treninzima, a ovo zlato će svima biti dodatni poticaj. Generacija 2002. nam je sedma u Hrvatskoj, generacija 2003. je treća, a generacija 2004. je šampionska. Potencijala smo oduvijek imali, a od kad smo dobili i prave uvjete za rad, pokazali smo svima da je korčulanski vaterpolo još uvijek i te kako živ. 

Vrijedi spomenuti poimence i male šampione, predvodi ih najbolji igrač završnice Toni Mozara, a njemu uz bok su i Robert Fiorenini, Marin Čumbelić, Marjan Duhović, Marko Filippi, Ivo Milat, Viktor Antunović, Roko Krkeljaš, Danijel Caktaš, Domagoj Čale, Antonio Silić, Igor Krstulović, Tristan Collet, te Iva Fabris, Paula Batinović, Zrinka Fabris. 

- Da, dobro ste primijetili, tri djevojke su u postavi. Tri djevojčice mogu igrati s dječacima sve do mlađeg kadetskog uzrasta. A kako mi nemamo seniorke, naše dvije cure već igraju za dubrovački Jug - otkrio nam je Bojić. 

Mali Korčulani slavili su uvjerljivo u svih sedam utakmica, uz gol razliku 71-13

  • KPK – Cavtat                    9:2
  • KPK – Jadran Split            7:1
  • KPK – Palada                  17:1
  • KPK – Mornar                   8:2
  • KPK – Primorje                 7:1
  • KPK – Mladost                13:3
  • KPK – Primorje               10:3

za 15. mjesto:     Gusar Mlini – Palada 6:5
za 13. mjesto:     Solaris – Opatija 8:9
za 11. mjesto:    Medveščak – ZPK  2:0
za 9. mjesto:    OVK POŠK – Cavtat 2:4
za 7. mjesto:    Zadar 1952 – Galeb MR 12:1
za 5. mjesto:     Jadran Split – Mornar BS 6:1
za 3. mjesto:     Jug CO HAVK - Mladost 9:2
Finale:         Primorje EB KPK 3:10

Prvu vaterpolo loptu u Korčulu su 1926. donijeli dubrovački studenti, a Korčulanski plivački klub osnovan je 1930. godine. Najveće uspjehe postigli su 1978. godine, kada su postali viceprvaci i osvajači Kupa Jugoslavije, a godinu potom osvojili su Kup pobjednika kupova, te igrali Europski Superkup.

Zlatnu generaciju, koju je kao trener vodio Duško Antunović, činili su Slobodan Bobo Trifunović, Uroš Marović, Velebit Veršić, Milovan Tomić, Nebojša Jeričević, Žarko Lozica, Marinko Bojić, Perica Radonić, Boško Lozica, Perica Richter i Bojan Lozica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače
Parižani gađali stative i prečke, a Borussia zabila i tako prošla u svoje treće finale Lige prvaka!
PSG - BORUSSIA 0-1

Parižani gađali stative i prečke, a Borussia zabila i tako prošla u svoje treće finale Lige prvaka!

Parižani su u prvom poluvremenu 'pleli mrežu', ali nisu uspjeli zabiti gol te ih je za to stigla kazna u nastavku. Probudili su se domaći nogometaši i napadali, ali sve su lopte završile na okviru, a ne u mreži