Obavijesti

Sport

Komentari 13

Krešimir Ćosić: Elegancija i tehnika koju su htjeli i u NBA-u

Krešimir Ćosić: Elegancija i tehnika koju su htjeli i u NBA-u
6

Na današnji se dan svijet košarke prisjeća Krešimira Ćosića, velike sportske legende, ali i iznimnog čovjeka koji je ostavio traga unutar, ali izvan parketa

VIDEO

Elegancija, vrhunska tehnika i taktika u igri. Vrline su to koje najbolje opisuju Krešimira Ćosića velikog košarkaškog uzora koji je uvršten i među 50 osoba koje su najviše doprinijele Euroligi.

Iako je rođen u Zagrebu, svoje košarkaške vještine iskazao je u Zadru gdje je i osvojio prvi trofej, sa svega 17 godina 1965. No Ćosić je svoje mjesto pronašao i u Ciboni s kojom je osvojio jedan Kup kupova i tri prvenstva.

Usprkos uspjesima košarkaškog je majstora put odveo u Ameriku. Nakon četiri sezone u Zadru Ćosić se otisnuo preko oceana i do 1973. igrao u SAD-u na Sveučilištu Brigham Young. Koliko je bio važan član momčadi Cougarsa dokazuje dres s njegovim imenom koji i dan danas čuvaju u prostorijama Sveučilišta.

NBA je sanjao njega, o on je sanjao Zadar

Ćosić je bio i prvi neamerikanac kojeg su uzeli na draft u NBA, a uvršten je i u All American sastav kao jedini Europljanin. No karijeru u NBA-u ipak nije izgradio. Odlučio se vratiti u Hrvatsku i to ponovno u Zadar.

S državnom reprezentacijom, za koju je nastupio 303 puta, osvojio na europskom prvenstvu prvo (1973., 1975., 1977), drugo (1969., 1971., 1981.) i treće mjesto (1979.), na svjetskom prvenstvu prvo (1970., 1978.) i drugo mjesto (1967., 1974.), a na Olimpijskim Igrama zlatnu (1980. u Moskvi.) i srebrnu medalju (1968. u Mexico Cityju., 1976. u Montrealu).

Karijera ga je odvela i u Sloveniju i Italiju, a na kraju i do trenerske klupe. Vodio je splitsku Jugoplastiku, Dietor iz Bologne i AEK.

Basketball Hall of Fame

Kao trener vodio je čak 83 puta reprezentaciju Jugoslavije osvojivši srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988., te broncu 1986. na Svjetskom prvenstvu i godinu kasnije na Europskom.

Krešimir Ćosić preminuo je u 47. godini od raka limfoma 25. svibnja 1995. godine u Baltimoreu, no sahranjen je na Mirogoju.

Nebrojeni uspjesi donijeli su mu 1996. i mjesto u Kući slavnih. Time je postao tek treći strani igrač koji je zaslužio tu čast. Posthumno mu je dodijeljen i Red kneza Branimira, te Državna nagrada za šport 'Franjo Bučar', a dobio je i nagradu grada Zadra za životno djelo.

U spomen na slavnog košarkaša 1998. pokrenuto je i natjecanje koje nosi njegovo ime čiji je prvi pobjednik bio upravo Zadar. U gradu gdje je započeo karijeru stoji i ulica s njegovim imenom, spomenik pred košarkaškom dvoranom Jazine, a 2008. godine podignut je i novi sportski kompleks na Višnjiku koji nosi njegovo ime.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...