Obavijesti

Sport

Komentari 12

Kronologija problema Hajduka: Od Steaue pa do smjene Vulića

Kronologija problema Hajduka: Od Steaue pa do smjene Vulića
1

Problemi na Poljudu su krenuli i prije samog početka sezone, a kada su krenule utakmice, problemi su se samo nizali. Sve dok situacija, već nekoliko puta, nije izmaknula kontroli...

VIDEO

Hajduk je dobio i trećeg trenera ove sezone. Zoran Vulić jutros je dobio otkaz, a momčad je preuzeo dosadašnji trener Hajduka II, Siniša Oreščanin.

Hajduk smijenio Zorana Vulića! Splićane će voditi Oreščanin
Hajduk smijenio Zorana Vulića! Splićane će voditi Oreščanin

Već godinama u Hajduku ne štima skoro ništa, ali svi problemi su kulminirali ove sezone. Splićani dugo nisu bili ovako nekonkurentni, stvari ne funkcioniraju ni u klupskoj strukturi, a ni na terenu, a posljednjih mjesec dana nemaju ni podršku navijača jer ih je zbog nereda, i samo srećom izbjegnute veće tragedije, HNS žestoko kaznio.

Problemi na Poljudu su krenuli i prije početka sezone, a nakon toga su se samo nizali. Sve dok situacija, već nekoliko puta, nije izmaknula kontroli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Donosimo vam kronologiju svih problema koji su ove godine zadesili Hajduk:

Prijelazni rok

Ivan Kos je otišao iz Hajduka krajem travnja i tada su krenuli prvi veći problemi. Jer Splićani su više od mjesec dana proveli bez čelnika kluba. Jasmin Huljaj je stigao početkom lipnja i odmah po dolasku se morao baviti s nagomilanim poslom, problemima koji su čekali na rješavanje...

S Kosom je otišao i sportski direktor Branco, a s Huljajem je stigao Bjelanović. Ljetni prijelazni rok se opasno bližio, a Hajduk nije imao apsolutno nikakav plan. I zato ne čudi što su ovog ljeta lutali. Jedan po jedan su odlazili najvažniji igrači - Letica, Radošević, Kožulj, Savvas, Bašić, na posljetku nakon silnih prepucavanja i kapetan Nižić, a zadnjeg dana je raskinut ugovor s Markom Futacsem. Stigli su golmani Posavec i Duka, zatim Vučur, Mikulić, Ivanovski, Jradi, Jairo, Beširović, a otkupljen je i ugovor Gyursca. Zaradili su Splićani 8,6 milijuna eura, a  jedini trošak im je bio Mađar za kojeg su Pogonu platili 800 tisuća eura.

Ubrzo će postati i više nego jasno da je iza Hajduka jedan od najgorih prijelaznih rokova ikada.

HNK Hajduk - Brondby

Steaua i ispadanje iz Europe

Možda i najveći udarac za igrače, atmosferu i samopouzdanje momčadi bilo je ispadanje iz Europe. Šokantni poraz 16. kolovoza nanijela im je Steaua u 3. pretkolu Europske lige i tako zaustavila Splićane pred playoffom za skupinu EL koji su igrali posljednjih pet sezona. U prvoj utakmici na Poljudu je bilo 0-0, a Hajduk je u uzvratu u Bukureštu do 93. minute imao rezultat koji ih je vodio dalje, ali Posavec je tada pokleknuo, a Rumunji su slavili prolaz pobjedom 2-1. Nakon toga je Kopić već lagano krenuo gubiti konce...

U Bukureštu nije bilo kapetana Nižića koji "se nije osjećao spremnim". Zapravo je Nižić pokušavao iznuditi dugoočekivani transfer u inozemstvo. Hajduk je nekoliko ranijih prijelaznih rokova odbijao ponude za njega, svi drugi su odlazili, osiguravali su si egzistencijalna pitanja, ali Nižić je ostajao. Klub mu je obećao da će ga pustiti kada ispadnu iz Europe, a da ne bi sve ostalo samo na priči, kapetan se htio osigurati pa je zatražio bolji ugovor, htio je biti u rangu najplaćenijih u klubu. Huljaj i Bjelanović su ga odbili, a on je obavijestio trenera da "nije spreman". I tako je propustio važno gostovanje, prepucavanja su se nastavila, a on je na kraju tek 27. kolovoza napustio Poljud, otišao je u Akhmat iz Groznog.

Start u HNL-u

I prije ispadanja iz Europe Hajduk je upisao katastrofalan poraz od 4-1 na otvaranju sezone kod Osijeka, uslijedili su remiji s Lokomotivom i Rijekom, a onda i poraz koji je pokrenuo čitavu lavinu negativnih događaja. Na Poljudu je s 2-0 slavila Gorica, Said je isključen zbog udaranja Kahline glavom u sudačkoj nadoknadi. Hajduk je nakon tog poraza bio osmi u prvenstvu sa samo dva osvojena boda u četiri utakmice. Poljud je igračima skandirao "Dobit ćete batina". Said je na kraju kažnjen s četiri utakmice suspenzije, a Hajduk je ostao bez, do tada, igrača u najboljoj formi. Jer upravo je on bio ključan u europskim utakmicama. Hajduk je prvu pobjedu dočekao tek 15. rujna protiv najgore momčadi prvenstva Rudeša, prvoj utakmici nakon smjene trenera Željka Kopića.

Split: Hajduk izgubio od Gorice, Said isključen

Promjena trenera

Pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima je utvrđeno da se Željko Kopić sastajao sa Igorom Štimcem, čovjekom koji je najveći kritičar aktualnog načina vođenja kluba. Navijači i Naš Hajduk mu to nisu mogli oprostiti i Kopić je početkom rujna razriješen dužnosti trenera. Nekoliko je puta Kopić nudio svoju ostavku, predsjednik mu je iskazivao povjerenje, ali njegovoj karijeri na Poljudu je na kraju presudio Štimac. Osječanin je na kraju zbog stresa završio i na Hitnoj u Splitu. Oreščanin, Vulić i Tudor su se spominjali kao Kopićevi nasljednici, a Splićani su ponovno odlučili krenuti kontra svih očekivanja i po peti put su dali momčad u ruke 'prvom brku Splita', Zoranu Vuliću.

On je izdržao samo devet prvenstvenih kola - pobjeđivao najslabije moguće protivnike, osim Rudeša pali su Inter i Istra, remizirao je s Rijekom, Dinamom i Slaven Belupom (utakmica koja ga je i koštala posla), a izgubio je od Lokomotive i Osijeka. Hajduk je tako već u studenom i 15 odigranih kola dobio i trećeg trenera ove sezone. Vulićev je mandat obilježila i sramota na Poljudu tijekom derbija s Dinamom. U njegovoj četvrtoj utakmici Hajduk i Dinamo su odigrali jedan od najgorih derbija u novije vrijeme, a remi je zasjenila ozljeda vatrogasca, inače vatrenog navijača Hajduka, koji je stradao od eksplozije topovskog udara bačenog s tribina. Raznesen mu je dio prsta, a kamenom u glavu je pogođen Adam Gyurcsó. Hajduk je kažnjen s četiri domaće utakmice bez navijača, a zbog gluposti je klubu 'izbijeno' 720 tisuća kuna koliko bi okvirno zaradili od prodaje ulaznica.

Igor Tudor

Na nevjerojatan način je Hajduk postupio u izboru Kopićevog nasljednika. Sve je bilo dogovoreno s Igorom Tudorom i Marijem Stanićem koji je trebao uz Tudora stići kao sportski direktor, ali u posljednji je trenutak od svega odustao predsjednik Huljaj. I dalje je nerazjašnjeno zašto se predomislio. Na opće zaprepaštenje i iznenađenje svih, eto ponovno Vulića. Navodno Huljaj "nije uspio pronaći zajednički jezik" s Tudorom koji nije dobro prihvatio naprasno odbacivanje već postignutog dogovora.

- Prije tjedan dana su me kontaktirali, rekli su mi da žele promijeniti trenera, da ovako ne ide. Ja sam im odgovorio da neću. Zašto? Zato što Hajduku nije problem trener. Kopić može imati plusova i minusa kao i svaki trener, ali Kopić je samo žrtva stručne problematike kluba - otkrio je nakon svega Tudor.

- Rekao sam sportskom direktoru Bjelanoviću da sam spreman doći i donijeti nešto drugo. Donijeti ono što je klubu najpotrebnije u ovom trenutku, a to je kompletan plan, ideja i vizija razvoja sportskog sektora - pričao je tada Tudor koji je u konačnici i postigao dogovor s Huljajem, predsjednik Hajduka mu je obećao da će staviti i svoj mandat na raspolaganje ako ne prihvate njegov prijedlog, a onda je samo dan kasnije doživio pravi prekret. Huljaj ga je nazvao i rekao da će trener ostati Kopić...

Tudor i Stanić su trebali biti novi početak Hajduka, donijeti ovu viziju i energiju, ali je klub odustao od svega. 

Ivo Čagalj/PIXSELL

Kapetanska vrpca

Vulić je uspio na pozitivan šok izvući par pobjeda s Hajdukom, ali apsolutno ništa u igri momčadi se nije popravilo. Što je još gore, iskonstruirao je i nove afere. Točnije, jednu aferu - onu o kapetanskoj vrpci. Nižića je nakon odlaska naslijedio Mijo Caktaš, ali njega je smijenio još Kopić i povez je dao Juranoviću. Bio je Jura pravi kapetan, zadovoljni igrači, zadovoljni navijači, ali onda je Vulić uoči svoje prve utakmice traku ipak dao Caktašu. Rekao je tada da kapetan mora biti domaći igrač i da je "vrijeme da stariji i iskusniji igrači preuzmu odgovornost na sebe''.

Mijo je bio kapetan dok se nije ozlijedio, a onda je traku ponovno dobio Juranović, koji je ostao na toj poziciji i nakon Caktaševog povratka. Ova Hajdučka sapunica dobila je nastavak tijekom prijateljske utakmice u Livnu prije desetak dana kada Juranović nije igrao. Od prve minute je kapetan bio iskusni Goran Blažević, a kada je on zamijenjen na poluvremenu, Vulić je odgovornost dao sedamnaestogodišnjem golmanu Roku Runji kojemu je to bio debi. Nije se to svidjelo Vučuru koji je mladom golmanu na svoju ruku uzeo traku i stavio je  - sebi.

Vulićeva smjena

Problem oko kapetana nije razriješen, ali morat će ga rješavati netko drugi jer je Vulić odletio. Ponovno nije izdržao dugo na klupi Hajduka, a Splićani su u nepunih pet sezona dobili i jedanaestog trenera - Sinišu Oreščanina. Treći čovjek koji će voditi momčad ove sezone. Odlučio je Hajduk dati priliku mladom treneru kojemu će ovo biti prvo trenersko iskustvo sa seniorskom momčadi, ali i treneru kojeg oni koji pobliže prate zbivanja u Hajduku hvale zbog inovativnog i modernog nogometa kojeg zagovara.

Mogao bi to biti korak prema naprijed za Hajduk koji je i prije jesenskog dijela odradio možda i najcrnju sezonu ikada. Nema ovog puta vraćanja starim vatrogasnim rješenjima, trenerima bez jasne vizije i onih kojima polako 'ističe rok trajanja', na Poljudu su odlučili riskirati i dati momčad u ruke mladom čovjeku čiji bi prvi potezi mogli značiti i oproštaj od nepouzdanih i skupih stranaca. Riskira Hajduk puno, ali barem ove sezone više gotovo ništa da ne mogu izgubiti. Boljeg vremena za eksperimente zapravo i nema.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće
ZAJECOVE PROMJENE

Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće

Plus+ Dinamo partnerski klub, gdje bi slao talente na posudbu, traži među regionalnim prvoligašima, a na ljeto slijedi rezanje budžeta za plaće. I 'modri' na igrače neće trošiti više od 16 milijuna eura godišnje