Obavijesti

Sport

Komentari 6

Legenda: 'Sin mi je obolio od leukemije, ali nisam se predala'

Legenda: 'Sin  mi je obolio od leukemije, ali nisam se predala'
5

ČUDESNA GIMNASTIČARKA Oksana Čusovitina (43) nastupala je na 7 Olimpijskih igara. Još je aktivna i želi ići na OI u Tokio 2020. Zbog bolesti sina preselila se iz Uzbekistana u Njemačku...

VIDEO

U Osijeku su prošli vikend na gimnastičkom Dobro World Cupu 2018. nastupila mnoga imena vrhunske svjetske gimnastike.

Više od 2500 Osječana imalo je priliku ugostiti i najnevjerojatniju svjetsku atletičarku, Oksanu Chusovitinu, koja godinama osvaja zlatne medalje na svim svjetskim natjecanjima iako u lipnju navršava 43 godine.

Jedina je aktivna gimnastičarka koja je u tim godinama i vrhunski sportaš. I u Osijeku je odnijela zlato fenomenalnim preskokom za koji je dobila ocjenu 14.300 i daleko iza sebe ostavila puno mlađe kolegice.

Životna drama

Chusovitina je rodom iz Uzbekistana, a na natjecanjima se pojavila još kao djevojčica. Sa 17 godina nastupala je za bivši SSSR, kasnije za Uzbekistan, a teška životna drama odvela ju je i u Njemačku, za koju je također nastupala prije nego što se vratila u domovinu.

- Najveći naboj osjećam kad nastupam za svoju zemlju jer mi je slušanje naše himne najveća nagrada. No kad je moj sin Alisher obolio od leukemije, Njemačka nam je ponudila pomoć za liječenje i odselili smo se tamo. Osjećala sam moralnu odgovornost nastupati za njih tih godina, ali kasnije sam se vratila u Uzbekistan - rekla je Chusovitina, sudionica posljednjih sedam Olimpijskih igara.

Na svojem prvom svjetskom prvenstvu, 1999. godine, osvojila je tri medalje, a zlato na parteru osvojila je za figuru koja je iznimno teška te su je kasnije po njoj i nazvali. Te godine rodila je i sina koji se nekoliko godina borio s bolešću.

- Sad je student, igra košarku, živi u Njemačkoj, gdje i trenira. Dosta je samostalan - pohvalila se Oksana sinom jedincem.

A da i sama ima još puno pokazati svjedoči i to što je ove godine pobjedila u preskoku na svjetskim kupovima u Dohi i Bakuu.

Sramile se godina

Suočena s čestim pitanjima o svojim godinama, odgovara sa smiješkom.

- U početku mi je bilo neugodno jer sam se sramila svojih godina, ali sad mi je to normalno. Zbog čega bi mi bilo nelagodno ako se još mogu natjecati s mlađim kolegicama i dobro mi ide. Iskreno, ja se u duši osjećam kao da mi je 18. Gimnastiku jako volim i smatram da se još mogu natjecati. Nadam se da ću osvojiti još koju olimpijsku medalju za Uzbekistan u Tokiju - kaže Oksana dodajući kako zbog svojeg golemog iskustva više ne provodi puno vremena u dvorani. Treba joj, kaže, više mentalni nego fizički trening.

Manje trenira

- Moje tijelo razvilo je mišićnu memoriju pa u dvorani mogu biti samo 2-2,5 sati, a da budem spremna za izvedbu. Trebam samo zamisliti što ću i kako izvesti te će tijelo to i učiniti - pojašnjava Oksana koja je odlučila testirati koliko zapravo i dokle može.

- Ne postavljam si granicu u karijeri. Prestat ću kad osjetim da ne ide dalje. Sutra ili s 50 godina - ističe Oksana koja je već nekoliko puta najavljivala povlačenje iz sporta, no uvijek bi se, preko noći, predomislila. A zašto bi i prestala kad još može izvesti trostruki salto.

- Skidam kapu Oksani što ovako dobro skače u svojim godinama. Čast je biti u njezinu društvu i natjecati se s njom - rekla je oduševljena Tijana Tkalčec (28), naša predstavnica na ovom Kupu.

Ona je u Osijeku ostvarila najbolji ženski rezultat za Hrvatsku. S 13.317 ostala je peta iza dominantne Oksane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka