Obavijesti

Sport

Komentari 12

Legenda ne voli gubiti: Igra do jutra, i majci zna prodati fintu

Legenda ne voli gubiti: Igra do jutra, i majci zna prodati fintu
15

Kad imate više od 60 godina, nikad ne znate kad ćete "eksplodirati", govorio je Velimir Zajec, koji u srijedu puni 64 godine. Bio je kapetan Dinama, dvaput i trener, a danas živi na relaciji Atena - Draganić

VIDEO

Zajec Zeko, Dinamovo med i mlijeko, uskliknuo bi kultni novinar Radija Zagreb Ivo Tomić kad bi Velimir Zajec primio loptu.

Legendarni Zeko ovu srijedu slavi 64. rođendan. Bio je vođa na terenu, kapetan čuvene momčadi Dinama koja je nakon 24 godine osvojila naslov prvaka 1982. i dva kupa, a dvaput je bio i trener (1998.-1999. i 2010.).

Pokretanje videa...

00:36

Počeo se baviti nogometom s tek 18 godina, a s 28, po tadašnjim pravilima u bivšoj državi, otišao je u Grčku, već sa statusom reprezentativca. U Panathinaikosu je igrao više od 100 utakmica i izgradio si poziciju za kasniji dolazak u klub. Bio je i u Engleskoj, u Portsmouthu, kao izvršni direktor, kratko i menadžer nakon odlaska Harryja Redknappa 2004.

Mirovinu provodi na relaciji Atena - Draganić. Pokraj Karlovca izgradio je veliku obiteljsku kuću gdje provodi dosta vremena, a djeca su mu razasuta po svijetu (SAD, Engleska).

Izgradio je i nogometni teren, voli pozvati prijatelje na hakl i janjetinu i nikako, ali baš nikako ne voli gubiti. Štoviše, i majku zna pozvati da zaigra kad fali igrač, ali ni prema njoj nema milosti. Pokoja finta i - eto je u grmlju...

Povremeno zaigra i tenis i, dakako, mora pobijediti. Pa zna igrati, ako treba, i do ranih jutarnjih sati. Voli društvo i, kad god je u Zagrebu, rado gleda Dinamove utakmice u kafiću u Petrinjskoj kod Hale.

- Kad imate više od 60 godina, nikad ne znate kad ćete "eksplodirati". Malo šetam, u Ateni svaki dan 45 minuta, to je najbolja rekreacija. Nogomet igram dvaput tjedno s nekakvim "invalidima", tu i tamo mogu malo potrčati, ali s obzirom na kile, ne baš puno - prisjetio se Zeko za Večernji list.

U ljeto 2018., neposredno pred početak Svjetskog prvenstva u Rusiji, pozlilo mu je dok je kosio na farmi. Prebacili su ga u karlovačku Opću bolnicu gdje su mu ustanovili blaži moždani udar. Srećom, izvukao se bez težih posljedica.

Želio je veliki Dinamo, imao je Ladića, Bobana i Šukera. Alen Bokšić bio je na pregovorima u Zagrebu, ali je rat prekinuo Zajecov san. Veliki trag ostavio je u Grčkoj, gdje je bio trener Panathinaikosa te sportski direktor grčkog tipa dok je Panathinaikos trenirao Ivica Osim, a zatim se vratio u Dinamo.

Pokojni predsjednik Franjo Tuđman nikad mu nije oprostio što je na skupštini o promjeni Dinamova imena bio jedan od trojice koji su podigli ruke protiv preimenovanja Dinama u HAŠK Građanski.

- Imamo Dinamo! - riječi su koje je uputio razdraganoj masi i kojima je naznačio novu etapu povijesti kluba iz Maksimirske 128.

Zajec je imao problema sa srcem te je bio na operaciji u Americi, a u posljednje vrijeme povukao se iz javnog života. Pa i s maksimirskih tribina, gdje ga nije bilo deset godina, do utakmice Dinama i Juventusa 2016.

- Stadion je jadan, nevjerojatno je da ni grad ni država nisu ništa napravili po pitanju nogometne infrastrukture u Hrvatskoj, to je sramota. Ali ni u Grčkoj baš ne idem na utakmice, bio sam jednom i Panathinaikos je bio užasan. U tom mojem bivšem klubu nije dobro, preuzela ga je udruga navijača, slično kao i Hajduk, a to jednostavno ne funkcionira - govorio je.

Zalagao se i za uvođenje regionalne lige.

- Sad je prerano za to jer ratne rane nisu zacijelile, a i svjedoci smo da u ostalim sportovima regionalne lige i nisu baš tako jako popularne. S druge strane, klubovi bi sigurno profitirali iz veće lige i kvalitetnijeg natjecanja. Ideja je zanimljiva, ali sport se u toj priči mora odvojiti od politike. Jednoga dana sigurno će se igrati liga koja će nalikovati na prvenstvo bivše Jugoslavije - govorio je Zeko za Blic.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom