Obavijesti

Sport

Komentari 3

Lice kao iz sapunice, ganjali ga zbog droge, svađe s Trumpom

Lice kao iz sapunice, ganjali ga zbog droge, svađe s Trumpom
1

Rafael Marquez sinonim je borbenosti u Meksiku. Ovaj čovjek već 21 godinu s ponosom nosi dres najdraže zemlje. Od svađe s Trumpom, do optužbi za prodaju droge, ova legenda će nastupiti na petom SP-u...

VIDEO

Svađao se s Trumpom, snimio reklamu za Nesquik, malo posjetio i meksičko "podzemlje", a sada bi po peti put trebao nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Prvi put je za reprezentaciju nastupio 1997. godine, a u godinama koje slijede postao je legenda Meksika. On je slika i prilika meksičkog macho mana, čije prisustvo mami uzdahe uspaljenih srdašca meksičkih ljepotica. Njegovo ime je Rafael Marquez (39) i legenda je meksičkog i svjetskog nogometa.

Rođen je u Meksiku, u Zamoranu, 13. veljače 1979. godine. Nogometni san počeo mu se ispunjavati kada je sa 14 godina došao na probu u Atlas, a klub ga je izabrao između stotine djece koja su došla u nadi ispunjenja nogometnog sna. Sa samo 17 godina zabilježio je prve nastupe za seniorsku momčad Atlasa, počevši svoju dugu i uspješnu nogometnu karijeru tijekom koje je nastupao za velikane poput Barcelone i Monaca uz kratke izlete po Italiji i Americi. 

totalfootballmadness.com

No, da nije bilo njegovog prkosa i hrabrosti, vjerojatno ne bi ostvario bogatu karijeru u kojoj je osvojio devet trofeja i bio uzor brojnim malim nogometašima u domovini.

- Moji suigrači i ja nismo na istoj razini. Trudim se igrati najbolje, ali to ne znači da tako mogu igrati i moji suigrači - rekao je jednom Marquez nakon poraza New York Red Bullsa, pokazavši svoj 'bahati' stav i meksičku samouvjerenost, koja ga je i odvela do "zvjezdanih staza" nogometne karijere.

Ide po peti nastup na Svjetskom prvenstvu

Objavivši popis od 28 igrača koji konkuriraju za nastup u Rusiji, na čijem popisu je i Marquez, izbornik Meksika Osorio pružio mu je nadu da će se uspjeti upisati u povijesne knjige svjetskih prvenstava. Ako se pojavi i na završnom popisu izbornika od 23 igrača, Meksikanac će nastupiti na svojem petom Svjetskom prvenstvu. To su dosad postigli samo Gianluigi Buffon i Lothar Matthäus. No, Marquez će postati i jedini igrač koji je pet puta predvodio svoju momčad kao kapetan, što nije uspjelo navedenoj dvojici. Također, čak tri puta je sa svojom momčadi uspio proći grupnu fazu.

Na SP-u u Brazilu su se u izravnom okršaju s Hrvatskom plasirali u osminu finala. Marquez je tada vodio veliku bitku s Mandžukićem, kojem nije dao disati cijelu utakmicu, ali doslovno. Koliko je poštovan u svojoj zemlji, pokazuje izjava Carlosa Vele, koji je rekao kako je spreman prepustiti svoje mjesto u reprezentaciji kapetanu, ako ga izbornik ne odluči uvrstiti na spisak od 23 igrača. 

No, osim sjajne karijere, on je na privatnom planu primjer pravog latino zavodnika. Mnoge žene su sanjarile da završe s takvim romantikom, a samo je privilegiranim uspjelo. Poput pravog playboya, "vođa" se čak tri puta ženio i dva puta rastavljao, a trenutno je u braku s Jaydy Michel, sve dok oko ne baci na neku drugu. Odoljeti mu nije mogla ni pjevačica Shakira, u čijem se spotu za pjesmu Waka Waka, koja je službena pjesma za SP 2010, nalazi ovaj zavodnik.

 

Osumnjičen za krijumčarenje droge

No, ono što je bacilo mrlju na njegovu karijeru je povezanost s drogom, čije je optužbe kapetan opovrgnuo. Tako se bacio i u poduzetničke vode, pokazavši svoju svestranost. Osumnjičen je za sudjelovanje u krijumčarenju droge na teritoriju SAD-a, kao i preprodaju na području Meksika. Ispostavilo se kako je Marquez povezan s narko-kartelom i ozloglašenim narko bosom Raulom Floresom. Njegova slika izašla je na popisu osumnjičenih koji je izdala DEA. Marquezu je tako zabranjen ulazak unutar granica SAD-a, a najveći problem je upravo to u vezi reprezentacije. Naime, Meksikanci bi pripreme kao i prijateljske utakmice trebali odraditi u Americi. Izbornik Osorio i Marquez se ipak nadaju kako će se pronaći neka solucija za rješenje ovog problema. 

 

Prepirao se sa Trumpom

Svi su mislili kako svoje prste u optužbi za prodaju droge, ima Donald Trump, čiji je Marquez veliki protivnik. Naime, nakon što je izabran za predsjednika SAD-a, Trump je izjavio kako će mu prva odluka biti izgradnja zida između Amerike i Meksika, što je dovelo do velikih prosvjeda Meksikanaca, a i sam Marquez je bio dosta glasan u tim izljevima nesuglasnosti. Tako je kapetan Meksika preko Twittera metaforički uputio odgovor Trumpu, postavivši video u kojem u dresu Barcelone s brojem četiri, što je španjolska riječ za stav, prebacuje živi zid, uz poruku "Nema tog zida koji će nas spriječiti da vjerujemo u sebe". To je on. Neustrašiv, hrabar, pravi Meksikanac srca velikog poput trokrilnog ormara.

Svakom mladiću koji započne svoju nogometnu karijeru najveći san je nastup na Svjetskom prvenstvu. A on je to uspio. Ne jednom, ne dvaput, nego čak četiri puta, a sada je pred pragom povijesti s 39 godina na leđima da i po peti, posljednji put nastupi na najvećoj mogućoj nogometnoj pozornici. Nakon SP-a je najavio svoju konačnu mirovinu, koju je i zaslužio. Tada će meksički nogometni bogovi proplakati u zemlji tekile, grmjet će s planina ove latinske zemlje. I to sve u čast jednog od posljednjih romantika najvažnije sporedne stvari na svijetu, kapetana, koji je godinama bio na prvoj crti nogometne obrane svoje zemlje...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu, rekao je hrvatski reprezentativac
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"