Obavijesti

Sport

Komentari 13

Linijski sudac umro nakon što ga je Edberg pogodio lopticom

Linijski sudac umro nakon što ga je Edberg pogodio lopticom
5

Linijska sutkinja u Đokovićevu meču protiv Carreña Buste brzo je došla k sebi nakon što ju je Srbin nenamjerno pogodio, a povijest pamti fatalan ishod po suca nakon jednog servisa Stefana Edberga

VIDEO

Iako je tenis jedan od najpopularnijih (pojedinačnih) sportova na svijetu i nikako nije u skupini ekstremnih, može uzrokovati ozbiljne ozljede. A povijest "bijelog sporta" pamti i jednu smrt neizravno uzrokovanu udarcem lopticom.

Veliki Stefan Edberg (54), šesterostruki osvajač Grand Slama, kao 17-godišnjak je u finalu juniorskog turnira 11. rujna 1983. prilikom servisa pogodio linijskog suca u preponu. Zbog toga, naravno, nije kažnjen diskvalifikacijom jer je to bilo za vrijeme poena.

POGLEDAJTE VIDEO: Morbidan grafit protiv Đokovića u Splitu

Pokretanje videa...

Morbidan grafit upućen Đokoviću 00:37

Sudac Dick Wertheim (60) izgubio je ravnotežu i udario glavom o betonsku podlogu. Nesvjesnog su ga prevezli u bolnicu gdje je pet dana poslije preminuo od krvarenja na mozgu. Ranije je imao podužu povijest bolesti i problema sa srcem.

Edberg je cijelim događajem, razumljivo, bio šokiran. Do te mjere da je ozbiljno razmišljao napustiti tenis! A još nije zagazio ni u dvadesete. Govorio je kako osjeća veliku krivnju. No ipak to nije napravio i postao je jedan od najboljih tenisača druge polovice 1980-ih i početka 1990-ih godina prošlog stoljeća.

A teniska organizacija promijenila je pravilo po kojemu linijski suci sjede na stolcima.

Wertheimova obitelj tužila je organizatora US Opena, Američki teniski savez (USTA) i tražila 2,25 milijuna dolara. No sud je utvrdio kako udarac lopticom nije bio izravan uzrok Dickove smrti i odštetu smanjio na 165.000 dolara.

Edberg se naučio nositi s tragičnim posljedicama svoga servisa i brzo je u svijetu postao poznatiji po sjajnim rezultatima nego po nesretnom događaju kojem je kumovao. Osvojio je po dva Australian Opena, Wimbledona i US Opena, a od 2013. do 2015. bio je trener Rogera Federera.

Tennis - BlackRock Tour of Champions 2008 - Day Two - The Royal Albert Hall ATP World Tour Finals - Day One - O2 Arena
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani