Obavijesti

Sport

Komentari 33

Lino: Nema u povijesti sporta uspjeha kao Metličićev i Balićev, a rukomet nam je sport broj 1!

Lino: Nema u povijesti sporta uspjeha kao Metličićev i Balićev, a rukomet nam je sport broj 1!

To što je rekao danski izbornik je izvan svakog fair-playa i izvan svakih sportskih okvira. Naše cure su bile nasmijane, vesele, on bi to kao pedagog trebao znati. A nije, rekao je Lino Červar

VIDEO

Za razliku od Nenada Šoštarića, koji je u stanju cijelu utakmicu ne povisiti glas, Lino je temperamentan, skače, galami, grli, veseli se... Ma to je naš Lino i, da nije takav, nešto bi bilo čudno. Uostalom, i sam će Lino priznati da je tako.

Pokretanje videa...

Hrvatice slave povijesnu broncu 02:00

- Pa ja se uvijek prvi žalim na suđenje i uvijek ću se žaliti dok se ne promijene neke stvari. A sad ću vam objasniti zašto. U rukometu je mnogo toga u subjektivnoj prosudbi sudaca, što nema nigdje na svijetu, niti u jednom sportu. Znači, suci imaju svoje tumačenje vremena u napadu, sami odlučuju kad će podignuti ruku i označiti pasivni napad. Volio bih da se neke stvari promijene, da, primjerice, imamo ograničeno vrijeme - počinje Lino.

- Da, baš to, da imamo ograničeno vrijeme. Nije sad važno hoće li to vrijeme za napad biti 20 ili 25 sekundi, ali važno je da se pripremimo na takva pravila. Kao u košarci. Odredite, gospodo, koliko će trajati svaki napad i mi ćemo se na to pripremiti. A ne da suci odlučuju koliko će trajati koji napad. Nadalje, suci također imaju vrlo široke ovlasti u procjeni probijanja. U njihovoj je domeni hoće li u takvoj situaciji suditi probijanje ili sedmerac. A, pazite, to onda nije jedan nego su to dva gola - stručno je objasnio Lino.

U siječnju je Hrvatska bila viceprvak Europe. Sjetite se samo Duvnjaka i društva, koji su prvo u Austriji, a potom i u Švedskoj, oduševili igrom i u finalu čak i vodili tri gola razlike. Gledalo se po cijeloj Hrvatskoj i dijaspori, dvorane su bile pune hrvatskih navijača, siječanj je bio preslika sadašnjeg prosinca i uspjeha djevojaka. Samo je jedna razlika. Tad je u dvorani bilo gledatelja, koji su bili vjetar u leđa rukometašima. I sve to uz minimalna, gotovo nikakva ulaganja u rukomet.

Men

- Ovo je godina hrvatskog rukometa i jako sam ponosan na to. Ova bronca samo je dokaz da je rukomet hrvatski sport, da smo nedodirljivi u državi - kaže Lino.

I baš je Šoštarićeva priča vrlo slična Červarovoj. Rukometašice su na posljednja dva Europska prvenstva bile posljednje, na dnu. Isto kao i naši rukometaši prije 17 godina kad ih je preuzeo Červar. Nitko nije vjerovao da naša reprezentacija može bilo koga pobijediti.

Ostatak znate. Otišli smo u Portugal na Svjetsko prvenstvo, u prvom kolu izgubili od Argentine, u drugom kolu, ako se dobro sjećamo, na poluvremenu gubili od Saudijske Arabije i mnogi su u tom trenutku ugasili TV te digli ruke od hrvatskog rukometa i Line Červara. A onda...

Graz: Hrvatska i Srbija susreli se u posljednjem kolu skupine A Europskog prvenstva u rukometu

- Zaista ne bih htio da se netko uvrijedi ili pronađe prozvanim, ali ništa u povijesti sporta ne može se usporediti s onim što smo mi napravili. Reprezentacija koja je bila posljednja u Europi za samo godinu i šest mjeseci postala je svjetski i olimpijski prvak! Ta generacija Metličića, Balića, Vorija, Lackovića i ostalih ne može se usporediti niti s jednom u povijesti sporta. Ono što su oni napravili je jedinstven slučaj. Ne možete pronaći takav slučaj niti u jednom sportu, niti u nogometu, košarci, ragbiju, vaterpolu... Uzmite bilo koji sport... Ali vratimo se curama. Hrvatska dominira rukometom, a ulaganja su nikakva, baš nikakva. I zato je ovo veličanstven uspjeh, ogroman - kaže Lino.

EHF Euro Women

Ono što je zajedničko Lini i Šoštariću je da su najopasniji kad ih netko podcijeni, kad omalovaži njihov rad i trud. A upravo je to učinio danski izbornik i potpuno nesvjesno dodatno, oprostite na izrazu, “napalio” naše rukometašice. I vidjeli ste što se dogodilo.

- Uopće me nije iznenadila ta reakcija danskog izbornika. Ajmo se prisjetiti samo nekih naših finala u vrijeme Ivana Balića pa mi odgovorite jesu li naša zaustavljanja u finalima bila plod toga što nismo bili sposobni napraviti taj posljednji korak, taj zadnji trzaj, ili jer su o tome odlučivali ovakvi likovi kao Jensen - rekao je Lino i pritom je potpuno u pravu. Jer Hrvatska je u nekoliko finala bila toliko zakinuta da su se čak i ostali izbornici ispričavali i nudili ruku pomirenja.

- Pa zato vas pitam hoće li tipovi kao taj Jensen odlučivati kako ćemo mi igrati, kako ćemo završiti i kako će netko suditi - pita Lino i nastavlja.

- To više nije fair-play, to što je on pričao izlazi iz okvira normalnog i sportskog ponašanja, to je neprihvatljivo i nedopustivo. Pa cure su se smijale, zabavljale, oduševile su cijelu Europu, a on, koji bi trebao biti sportski pedagog i primjer drugima, to ne samo da ne vidi nego i omalovažava. To je strašno, stvarno strašno.

I to je to. Lino je takav. Uvijek iskren. Kad nešto misli, onda to i kaže. Bez obzira na posljedice. I jedva čekamo siječanj, kad će Lino u Egiptu voditi naše rukometaše u boj za svjetsko zlato. Djevojke mogu biti itekakav poticaj.

- Mogu, treba se samo boriti, teško je bilo što u rukometu prognozirati. Mi ćemo se boriti pa što bude - zaključio je Lino.

Uopće ne sumnjamo...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka