Obavijesti

Sport

Komentari 8

Slavko Goluža: Nijemci igraju brz rukomet, moramo paziti...

Slavko Goluža: Nijemci igraju brz rukomet, moramo paziti...
1

Hrvatska danas igra posljednju utakmicu grupne faze SP-a protiv Njemačke (17.45). U studiju 24sata pričali smo s legendarnim igračem i i bivšim izbornikom Kauboja Slavkom Golužom

VIDEO

Hrvatska danas igra posljednju utakmicu grupne faze SP-a protiv Njemačke (17.45). Kauboji su već osigurali osminu finala, a u studiju 24sata pričali smo s legendarnim igračem i bivšim izbornikom Slavkom Golužom.

Domagoj Duvnjak ima problema s ozljedom. Nedavno je u ekskluzivnom intervjuu za 24sata rekao da bi za Hrvatsku igrao i na jednoj nozi. To Golužu nije iznenadilo.

POGLEDAJTE VIDEO

24sata Sport: Današnju utakmicu s Njemačkom i možemo li pobijediti bez Duvnjaka, ekskluzivno za 24sata komentira Slavko Goluža, trofejni hrvatski reprezentativac i izbornik Voditelj: Nenad Nevešćanin

Posted by 24sata on 20. siječnja 2017

Vori je pio šaku tableta da bi igrao

- Duvnjak? Ne znam u kakvom je stanju. Poznavajući Duvnjaka, očekujem ga na terenu. On je takav, mislim da će igrati - rekao je Slavko Goluža.

- Svi su igrači takvi, pa Vori je znao piti šaku tableta da bi igrao. Alilović, Štrlek i ostali, svi su to radili. To je ono što se cijeni kod igrača. Očekujem Duvnjaka protiv Njemačke i očekujem da će dobro odigrati - dodao je legendarni hrvatski rukometaš i bivši izbornik - rekao je Goluža i nastavio:

- Moramo igrati čvrstu i agresivnu obranu i biti koncentrirani unutar prvih 10 sekundi napada jer igraju jako brz rukomet. Treba ih pritisnuti, tu vidim našu šansu. No ono što je najvažnije, moramo biti strpljivi, mudri i imati produženi napad.

- Krila nam se moraju brzo vraćati, to je također ključ. Ne smije biti polušuteva jer imaju sjajne golmane. Najvažnije je prve golove pospremiti u mrežu. Očekujem tvrdu utakmicu - kaže bivši izbornik.

24sata Sport: Današnju utakmicu s Njemačkom i možemo li pobijediti bez Duvnjaka, ekskluzivno za 24sata komentira Slavko Goluža, trofejni hrvatski reprezentativac i izbornik Voditelj: Nenad Nevešćanin

Posted by 24sata on 20. siječnja 2017

Kako smo razbili Francuze

Goluža nam je opisao kakva je situacija u stožeru kad je na rasporedu ovakva utakmica kao ova s Njemačkom danas.

- Tada je cijeli stožer 'unutra'. Neću reći da se pali alarm, ali svi su uključeni u pripremu utakmice. Igrači su nabrijani, čekaju tu utakmicu... Kad sam ja bio izbornik, nisam ih htio previše zamarati informacijama i motivacijom, bio sam kratak i davao sam im ciljane informacije - kaže Slavko.

Hrvatska je razbila Francusku u četvrtfinalu SP-a 2013. u Španjolskoj. Goluža nam je opisao kako je tekla priprema za tu utakmicu i što su sve Kauboji prošli.

- Igrali smo bez Buntića, bez Balića, bez Štrleka, bez Lackovića... Bilo je pet klinaca u momčadi. Bičanić i Alilović imaju ukliješten živac, Kopljara muči zadnja loža, Čupiću otekne koljeno... Odveo sam momčad u Zaragozu u katedralu. Tijekom rata tri bombe pale su blizu te katedrale, niti jedna je nije pogodila. Rekao sam im da odu unutra, nađu svoj mir i nađemo se na kavi. Igramo osminu finala, a mi smo bili u takvoj situaciji...

- No osjetio sam da imamo atmosferu, iskoristio sam priliku da ih dodatno motiviram. Kad smo izašli prije himne, pročitao sam im jednu poruku i bio sam 99 posto siguran da ćemo dobiti Francuze. Još smo u 50. sekundi ostali bez Vukovića koji je dobio crveni. Ali rekao sam igračima: 'Ne brinite, dobit ćemo'.

Zvao me Lino

Lino Červar s Makedoncima je ušao u osminu finala.

Makedonija je u nevjerojatnom drugom poluvremenu uspjela stići prednost Islanda te odigrati 27-27 što je bilo dovoljno za treće mjesto i izbjegavanje Francuza u osmini finala

- Sinoć me nazvao i rekao mi: Slavko, što da ti kažem? Mene Bog voli.' Ima problema, dosta ozlijeđenih, ušao je u zadnji vlak za osminu finala. Rekao mi je da se neće predati. Igra protiv Norvežana, pitao me što mislim o njima. Navijam za njega, naravno - rekao je Goluža.

O pjesmama koje naši slušaju u busu

'Morska vila' više nije 'in', Kauboji su pronašli nove pjesme za nabrijavanje. A uatobusu svira od Miše 'Sutra mi sude', od Meri Cetinić 'Zemlja dida mog', Thompsonova 'Lijepa li si', Oliverova 'Škrinja jubavi', od Stjepana Jeršeka-Štefa 'Sve poštivam, svoje uživam', sve od Daleke obale, pa Doris Dragović...

- Nikad nisam igračima branio njihove rituale. Dao sam im potpunu slobodu. Jedino, kod mene se u autobusu dva sata prije utakmice nije moglo telefonirati. Dakle, nema mobitela. Od sastanka, puta prema dvorani, tu je bila maksimalna koncentracija - rekao je Slavko Goluža.

Zašto nisam dao ruku izborniku

Raspored utakmica, putovanja i vrijeme koje igrači gube na to nije zanemarivo. Pitali smo Slavka što misli o tome, a on se prisjetio Londona kad su naši igrači umorni morali na Tunis. I još dobili batine.

- Pričao sam o tome još za našu utakmicu protiv Tunisa u Londonu. Tada nas ni suci nisu zaštitili. Prvi put u karijeri nisam se rukovao s izbornikom suparnika. Primio sam ga za prsa i rekao mu: 'Nisi me došao pobijediti, nego mi ozlijediti igrače'.

- Sve utakmice u Londonu igrali smo u jutarnjim terminima, a onda su nam došli Francuzi i termin u 20 sati. Možda to zvuči nebitno, ali kad se poremeti bioritam, teško se vratiti u tu jednu kolotečinu. Od buđenja, treninga, ručka, spavanja... Sve se poremeti, a mi moramo biti maksimalno unutra. Svaki detalj je u tom trenutku bitan - kaže Goluža.

Kad sam pričao o hrani i hotelima, dobio sam porciju

Smještaj i prehrana? Utječe li to na momčad? Pitali smo Golužu.

Odmah se prisjetio Eura 2014. godine. Hrvatska je u polufinalu izgubila od Danske, a Goluža je tada javno rekao kako je sve bilo podređeno Danskoj. Danska nije putovala, a Hrvatska je išla iz grada u grad, hrana je bila užasna, hoteli također. 

- I tu sam dobio porciju kad sam rekao istinu. Srbi su se žalili na smještaj i hranu, pa su Francuzi pričali o tome, onda je i danski izbornik pričao o smještaju i hrani tijekom prvenstva u Hrvatskoj... Ono što mi tražimo od organizatora je da ima dobar krevet gdje će se igrači odmoriti nakon svih napora i ono što je najvažnije, ishrana. To mi nismo imali. Koliko čujem, ni u Francuskoj to nije bogznašto. Nije dobro kad se priča o hranu, krevetu... To samo remeti koncentraciju - dodao je.

GOLUŽA U STUDIJU 24SATA:

Današnju utakmicu s Njemačkom i možemo li pobijediti bez Duvnjaka, ekskluzivno za 24sata komentira Slavko Goluža, trofejni hrvatski reprezentativac i izbornik. Voditelj: Nenad Neveščanin

Posted by 24sata on 20. siječnja 2017
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...
SLOVENCI SLAVE

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...

Slovenija je pobijedila Hrvatsku 31-30 za svoju prvu medalju u povijesti. Hrvatska je igrala čudesno, vodila je osam razlike, a onda je na 20 minuta 'nestala'. Poklonili smo Slovencima broncu...

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš
ŽIVOTNA PRIČA ZLATKA HORVATA

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš

Bilo je nekih ponuda, zvali su me i iz inozemstva, ali kad god bi došla neka ponuda, Zagrebova bi bila još bolja. I svaki put bih ostao, kazao je Zlatko dok je objašnjavao svoj cijeli jedan život u Zagrebovu dresu
Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda
IZ FRANCUSKE

Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda

Možete zamisliti kako je jučer bilo Zlatku Horvatu na sedmercu u zadnjoj sekundi za finale Svjetskog prvenstva. Poruke podrške stižu sa svih strana - Dario Šarić, Mario Mandžukić, braća Sinković...