Obavijesti

Sport

Komentari 23

Lovro Zvonarek postao najmlađi kapetan u povijesti nogometa?!

Lovro Zvonarek postao najmlađi kapetan u povijesti nogometa?!
7

Rekord Lige prvaka drži Neves, francuske lige Sakho, reprezentacija Ze Elias, ali čini se da je Slavenov talent apsolutni rekorder svih vremena!

VIDEO

Petoga svibnja Lovro Zvonarek navršit će 17 godina. Wunderkind hrvatskog nogometa, koji je već potpisao ugovor za Bayern i u München bi se trebao preseliti na ljeto, oporavio se od ozljede i poveo je danas suigrače iz Slavena Belupa u okršaj s Hajdukom. Doslovno poveo, kao prvi među jednakima, vođa, lider. Kao kapetan.

Pokretanje videa...

Lovro Zvonarek VIDEO

I premda su na terenu bili i igrači poput Ivana Krstanovića, koji je 22 godine stariji od Zvonareka, trener Zoran Zekić dao je mladom Lovri kapetansku vrpcu. I time ga gurnuo u nogometnu povijest!

Naime, prema dostupnim podacima u oceanu informacija zvanom internet, Zvonarek je postao najmlađi kapetan prvoligaške momčadi u povijesti nogometa! U nedjelju je imao 16 godina, 11 mjeseci i 20 dana te je nadmašio stanovitog Norvežanina Kristoffera Ajera, koji je 2015. zaigrao kao kapetan IK Starta sa 16 godina, 11 mjeseci i 24 dana.

I dok je Ajer došao do Celtica no ondje se nije naigrao i brzo se vratio u Norevešku, na listi najmlađih kapetana nalaze se i puno poznatija imena, ali nitko nije traku dobio tako mlad kao Zvonarek. Mammodu Sakho 2007. stigao je u PSG i sa 17 godina i osam mjeseci postao najmlađi kapetan u povijesti Ligue 1.

Dinamo i Slaven Belupo sastali se u 1. kolu HT Prve lige

Matthijs de Ligt najmlađi je kapetan u povijesti Ajaxa s 18 godina, ali i nokaut faze Lige prvaka, s 19 godina i 186 dana kada je Ajax igrao protiv Reala.

Rekord Lige prvaka drži Ruben Neves iz 2015. godine, kada je s 18 godina i 221 danom bio kapetan Porta na utakmici protiv Makabija iz Tel Aviva.

Koprivnica: Slaven Belupo i Lokomotiva sastali se u 2. kolu Prve HNL

Fernando Torres s 19 je bio kapetan Ateltica, a Francesco Totti 19 je godina bio kapetan Rome, prvi put s 21.

Što se reprezentacija tiče, Ze Elias je bio kapetan Brazila s 19 godina i dva dana, Christian Pulisic SAD-a s 20 godina i 63 dana, Aaron Ramsey Walesa s 20 godina i 90 dana, Darren Fletcher Škotske s 20 godina i 115 dana, Julian Draxler Njemačke s 20 godina i 235 dana...

Zvonarek je napravio prvi koračić do tog društva i slave koju su stekli u svijetu nogometa. Vjerujemo da će nakon odlaska u Bayern i kvalitetom dosegnuti i prestići tu razinu...

- Speedway je u Prelogu postao aktualan baš kad sam ja počinjao s nogometom. Znao sam biti u kostimu, bodriti vozače pred samu utrku, ali nikad nisam vozio motor. Speedway je super, ali nogomet je u Prelogu broj 1 - rekao nam je Zvonarek prije dva mjeseca pa dodao:

- Počeo sam u Mladosti sa šest godina. Bio sam u klubu četiri godine pa s 10 godina otišao u Slaven Belupo. Zamijetili su me na jednoj međusobnoj utakmici u limačima. Zadovoljio sam na nekoliko probnih turnira i ostao.

'Život mi se promijenio'

Na startu proljetnog dijela prvenstva, Slaven je u gostima pobijedio Osijek (2-1). Jedan od golova postigao je Zvonarek, nakon što je prethodno izvrtio A reprezentativca Milu Škorića.

- Jako sam sretan, prvenstveno jer sam se oporavio i napokon zaigrao. Gol Osijeku samo je potvrda da sam na dobrom putu i da će sve biti dobro. Prvi veći problem imao sam s rupturom kvadricepsa od sedam i pol centimetara, oporavak je trajao šest tjedana. Onda sam opet zaigrao pa imao upale pregibača, pubične kosti i aduktora. Nakupilo se... - priča Lovro.

Već s 15 godina priključen si prvoj momčadi Slavena...

- Život mi više nije bio isti. Tadašnji trener Tomislav Stipić pozvao me na pripreme u Medulin i bio sam presretan.

Slaven Belupo i Hrvatski dragovoljac sastali se u 7. kolu HT Prve lige

Nedugo potom, autom ga je Stipić odvezao u Bayernov kamp. Tamo ih je dočekao Jochen Sauer, ključni čovjek Bayernove B momčadi, s kojim je Stipić godinama prijatelj. Stipić je bio toliko očaran da je ustvrdio da Lovro može postati novi Luka Modrić.

- Došao je poziv u klub. Otišao sam na dva tjedna, na treninzima je bilo sve dobro. Počele su stizati i ponude drugih klubova, ali sam u dogovoru s obitelji odlučio još ostati u Slavenu - pojašnjava Zvonarek pa dodaje:

- Nastavio sam trenirati s prvom momčadi Slavena te nastupati za kadete i juniore. U petom mjesecu, kad sam navršio 16 godina, debitirao sam za seniore u 1. HNL, a par dana kasnije i zabio gol.

Misliš golčinu? Sa 16 godina i 14 dana postao si najmlađi strijelac u povijesti HNL-a golom s ruba 16 metara Varaždinu prošle sezone.

- Tako je, ha-ha.

'Njemački već znam'

Bayern nije odustajao. Čelnici bavarskog velikana željeli su Zvonareka pošto poto.

- Ljetos su se ponovno javili, bili su uporni i poslali su novu ponudu koju nisam mogao odbiti. Mislim da je to bila najbolja odluka jer sam tu ostao još sezonu na posudbi. Bilo mi je važno da rastem u ovom okruženju, da se pravilno razvijam i da dobivam priliku u seniorskom nogometu - smatra Lovro.

Jesi li u Bayernu upoznao neke face?

- Da, kad sam došao na liječnički. Gledao sam treninge prve momčadi. Ne mogu reći da imam neke uzore, ali sigurno da su tamo top igrači.

Je li Bayern već poslao neke skripte za njemački jezik?

- Učio sam njemački u osnovnoj i srednjoj školi, a uzeo sam i dodatne sate pa neće biti problema kad dođem. Bitno mi je da budem spreman - smatra Zvonarek.

'Najteža je matematika'

Odgovara zrelo. Fizički je superioran, a njegove godine odaje tek iskreni dječački osmjeh.

- Učenik sam sportske gimnazije Fran Galović u Koprivnici. Prošle godine sam sve stizao i bio odličan đak, ali ove školske godine to ide malo teže. Teško je uz dva treninga dnevno. Profesori mi izlaze u susret. Ako sam slobodan ili imam jedan trening, javim se pa dođem riješiti neki ispit - kaže Zvonarek pa dodaje:

- Najdraži predmet? Nemam omiljeni, mogu reći da mi je malo teža matematika jer nisam na nastavi. To iziskuje vrijeme i vježbu.

Plan za dalje? Možda ostanak na posudbi u Slavenu i nakon ljeta?

- Vidjet ćemo kako će se sve razvijati u Koprivnici. Ima vremena do kraja sezone. Zajedno ćemo odlučiti.

Kakvi su suigrači? Nedavno smo pričali s Ivanom Krstanovićem pa te nahvalio. Kaže da nije vidio većeg talenta...

- Hvala mu na tome, ha-ha. Sa svima sam stvarno dobar. Ima i mlađih i starijih, svi smo si jako dobri, nema nekih klanova, držimo se zajedno.

Na kojoj se poziciji snalaziš najbolje?

- Igrao sam veznjaka, krilo i napadača. Na svim se pozicijama dobro osjećam, stvarno mi je svejedno. U mlađim kategorijama sam zabijao dosta golova jer sam tip igrača koji voli dolaziti u završnicu. Pozicija nije bitna, bitno je samo da igram - zaključio je Lovro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima