Sport

Komentari 70

Luda sezona rekorda u Europi: Dinamo ih već postavio osam!

Luda sezona rekorda u Europi: Dinamo ih već postavio osam!

Od Mamićevog po broju pobjeda, preko Ademijevih nastupa i Oršićevih kartona, do Livakovićevih obranjenih penala. A san je četvrtfinale i jubilarna stota pobjeda...

Zoran Mamić ostvario ga je baš u Krasnodaru. Kao i Arijan Ademi. Dominik Livaković protiv Feyenoorda, Mislav Oršić protiv CSKA, a Kevin Theophile u Cluju. Da, sezona je ovo Dinamovih rekorda u Europi!

POGLEDAJTE VIDEO: Dinamo uoči uzvrata s Krasnodarom

Trener je, dakle, došao do 17. pobjede u Europi, čime je ne samo Dinamov nego i HNL rekorder. Preskočio je Matjaža Keka, koji ih je s Rijekom ostvario 16. Kapetan Ademi je, pak, u klupske knjige ušao još ranije, ali u Krasnodaru je također postao HNL rekorder. Odigravši 79. europsku utakmicu preskočio je Sammira, koji ih je u dresu Dinama i Lokomotive skupio 78.

Idemo dalje: Ademi je u porazu u Budimpešti, koji je "plave" preusmjerio u Europsku ligu i onda do europskog proljeća, odigrao 46. utakmicu u Ligi prvaka, čime je pretekao također Sammira (45) i postao igrač s najviše nastupa u elitnom natjecanju s nekim HNL klubom ili više njih.

Ademi je rekorder i s 23 žuta kartona u Europi, ali taj je 'upecao' poodavno jer slijede ga Leovac i Stojanović sa po 15. No zato je Kevin Theophile Catherine ove sezone postao rekorder u kartonima. Isključenje u Cluju bio mu je drugi crveni za neki HNL klub u Europi, čime se izjednačio s Igorom Štimcem, Igorom Bišćanom, Srđanom Andrićem i Jasminom Agićem.

Ali ove je sezone, i to u pobjedi 3-1 nad moskovskim CSKA, Dinamo dobio i pozitivnog rekordera kad su u pitanju kartoni. Naime, Mislavu Oršiću to je bila 37. europska utakmica bez kartona, pa u Krasnodaru i 38. Prije njega taj je rekord držao Tomislav Butina s 36 nastupa u Europi bez da je 'požutio'.

Na kraju, kakva bi to bila niska rekorda bez bravuroznog Dominika Livakovića. Dinamo je postavio rekord Europske lige s 527 minuta bez primljenoga gola u skupini, a Livi je postao drugi golman koji je s nekim HNL klubom u Europi obranio dva penala, samo u igri, ne računajući raspucavanja. Skinuo ih je Cluju i Feyenoordu, a dva obranjena ima još samo Eduardo Carvalho, 2015. Moldeu i Olympiakosu.

Klupski, Dinamo je odavno rekorder po broju nastupa u Europi, kao i po broju nastupa u skupinama, u Krasnodaru je došao do rekordne četvrte gostujuće pobjede u jednoj sezoni, ali pobjeda večeras donijela bi novi rekord: šest uzastopnih pobjeda u Europi! Niz je zasad pet (dvaput Wolfsberger, Feynoord, CSKA i Krasnodar), kao što je imao i Ante Čačić 2012. godine, ali u pretkolima (Ludogorec, dvaput Šerif, dvaput Maribor).

Pa, kojim se rekordima još nadamo? Prije svega, onaj najljepši bi bio četvrtfinale. Čime bi Dinamo izjednačio najbolje učinke HNL klubova u Europi, ono gdje je Varteks bio 1999. u Kupu kupova (tada su mu trebale četiri utakmice, a Dinamu ove sezone 13) i Hajduk 1995. u Ligi prvaka. A Dinamo zadnji put još 1970.

E, taj bi podvig za sobom povukao i novi Mamićev rekord, jer stigao bi Keka s 42 europske utakmice na klupi. Možda bi donio i krasan jubilej od 100 pobjeda u Europi otkako se igra hrvatska liga (ukupno ih u povijesti ima 329). U Krasnodaru je ostvario 96.

Oršić bi mogao stići Igora Cvitanovića i postati najbolji strijelac u Europi, fale mu dva gola. A tu je i maestro Bruno Petković, koji će teško utrpati četiri da stigne Cvitu, ali ako Dinamo, recimo, dobije penal pa Bruno uzme loptu i pogodi - kao lani u osmini finala protiv Benfice - došao bi do pet golova iz jedanaesteraca (ne računajući raspucavanje), koliko su ih u Europi zabili i rekorderi Prosinečki i Kramarić.

Kakva luda sezona rekorda! Samo da potraje, pa zašto ne i tamo nakon Uskrsa...

Najčitaniji članci