Obavijesti

Sport

Komentari 69

Fešta u Ljubljani: Kek je odveo Slovence na Euro nakon čak 24 godine, a Talijani se provukli!

Fešta u Ljubljani: Kek je odveo Slovence na Euro nakon čak 24 godine, a Talijani se provukli!

Slovenija je odigrala tešku utakmicu protiv Kazahstana i na kraju slavila 2-1. Česi su slomili Moldavce i došli do uvjerljive pobjede. Talijani su remizirali protiv Ukrajine i osigurali plasman

Nogometne reprezentacije Italije, Sovenije i Češke pridružile su se listi putnika na EURO 2024. godine. Aktualni europski prvaci Talijani branit će titulu idućeg ljeta u Njemačkoj.

"azzurri" su izborili plasman na EURO 2024. nakon što su u susretu posljednjeg kola C skupine u izravnom dvoboju za drugo mjesto u skupini u Leverkusenu odigrali 0-0 protiv Ukrajine. Obje reprezentacije su uoči odlučujućih 90 minuta imale po 13 bodova, no "azzurrima" je bio dovoljan i bod jer su u prvom susretu u rujnu na San Siru slavili sa 2-1.

Ukrajinci će se sasvim sigurno još duže vrijeme žaliti na suđenje Španjolca Jesus Gila Manzana nakon što im u sudačkoj nadoknadi susreta nije dosudio jedanaesterac nakon starta Bryana Cristantea nad Mihajlom Mudrikom. Sudac je samo odmahnuo na prigovore, a nije se uključio niti VAR.

Evo kad kreće prodaja ulaznica za navijače reprezentacija koje će igrati na Euru u Njemačkoj!
Evo kad kreće prodaja ulaznica za navijače reprezentacija koje će igrati na Euru u Njemačkoj!

I prije zadnjeg kola europski doprvaci Englezi osigurali su prvo mjesto. U posljednjem susretu "gordi Albion" je na gostovanju u Skoplju remizirao 1-1 protiv Sjeverne Makedonije.

Domaćin je poveo u 41. minuti golom Enisa Bardhija. Veznjak Trabzonspora je izveo jedanaesterac, ali je Jordan Pickford obranio njegov udarac. Lopta se odbila do Bardhija koji iz drugog pokušaja nije pogriješio. Englezi su u 47. minuti zatresli suparničku mrežu, ali je pogodak Jacka Grealisha poništen zbog zaleđa. Ipak, u 59. minuti je Jani Atanasov pogodio vlastitu mrežu za 1-1.

Engleska je osvojila prvo mjesto sa 20 bodova, Italija je druga sa 14 bodova koliko ima i Ukrajina na trećoj pozciji. Makedonci su sakupili osam bodova, a Malta je posljednja bez bodova.

Euro je izborila i Slovenija koja je u Ljubljani pobijedila Kazahstan sa 2-1. Bio je to još jedan dvoboj izravnih suparnika za plasman na europsku smotru. Sloveniji je bio dovoljan i bod, no odabranici Matjaža Keka su na koncu osvojili sva tri.

Sastav 'vatrenih' za Armeniju: Ivušić propustio trening, Dalić ipak priprema jednu promjenu
Sastav 'vatrenih' za Armeniju: Ivušić propustio trening, Dalić ipak priprema jednu promjenu

Benjamin Šeško je doveo Sloveniju u vodstvo iz kaznenog udarca u 41. minuti, no već u 48. je izjednačio Ramazan Orazov. U završnici utakmice Benjamin Verbič je donio pobjedu Sloveniji koja je izborila prvi Euro nakon 2000. godine i nastupa u Belgiji i Nizozemskoj.

Danci su ranije osigurali "jedinicu", a u zadnjem kolu su na gostovanju u Belfastu izgubili do Sjeverne Irske sa 0-2. Golove su postigli Isaac Price (60) i Dion Charles (81).

Finska je s dva gola Pyryja Soirija (50, 58) na gostovanju porazila San Marino sa 2-0. Danska je osvojila skupinu sa 22 boda koliko je imala i Slovenija, no Danci su bolji u međusobnom srazu. Treći je Kazahstan sa 18 bodova.

U ponedjeljak je bio konačan rasplet i u skupini E. Jedna karta je bila osigurana za Albaniju, a za drugu vizu u Olomoucu su igrale Češka i Moldavija. Češkoj je dovoljan i bod dok Moldavija za povijesni uspjeh treba pobjedu. Na koncu je češka vrsta pobijedila sa 3-0.

David Doudera je doveo domaćine u vodstvo u 15. minuti. Moldavci su osam minuta kasnije imali veliku priliku za izjednačenje, ali je Nikita Motpan loše pucao. Novi problemi za goste stigli su u 55. minuti kada je Vladislav Baboglo isključen. Sve dvojbe oko pobjednika Česi su riješili u 72. minuti kada je Tomas Chory zabio za 2-0. Konačnih 3-0 postavio je Tomaš Souček u 89. minuti.

Žrtva besmislenog pravilnika: Slovenski tinejdžer debitirao, trener ga izvadio u prvoj minuti
Žrtva besmislenog pravilnika: Slovenski tinejdžer debitirao, trener ga izvadio u prvoj minuti

Albanija je protiv Farskih Otoka odigrala 0-0, no i to je bilo dovoljno za osvajanje prvog mjesta u skupini sa 15 bodova. Druga je Češka, također sa 15 bodova, ali slabijim međusobnim srazom. Poljska je imala 11, a Moldavija 10 bodova.

U utorak, posljednjeg dana natjecanja po skupinama, razriješit će se i posljednja nepoznanica u skupini D u kojoj je Hrvatska.

Turska je siguran putnik na EP, a za drugu kartu bore se Hrvatska i Wales. "Vatreni" sami odlučuju o svojoj sudbini. U slučaju pobjede protiv Armenije na stadionu Maksimir, hrvatska reprezentacija će izboriti svoj sedmi EURO, pri čemu šesti u nizu. Od hrvatske samostalnosti, "Vatreni" nisu bili samo na jednom europskom prvenstvu, 2000. u Belgiji i Nizozemskoj.

Sve osim pobjede protiv Armenije, donosi moguću dramu. Hrvatska ima dva boda više od Wales kojeg očekuje domaći ogled protiv Turske. U slučaju hrvatskog kiksa, Velšani će morati pobijediti Tursku.

Slavlje u Sloveniji pogledajte OVDJE

Rezultati:

skupina C

  • Sjeverna Makedonija - Engleska 1-1
  • Ukrajina - Italija 0-0

skupina E

  • Češka - Moldavija 3-0
  • Albanija - Farski Otoci 0-0

skupina H

  • Sjeverna Irska - Danska 2-0
  • San Marino - Finska 1-2

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
SLOVENIJA - KAZAHSTAN KVALIFIKACIJE ZA EUROPSKO PRVENSTVO 20:45 , STADION STOŽICE
Slovenija
Šeško 41', Verbić 86'
2 : 1
Kazahstan
Orazov 48'
Sortiranje događaja
90'

Kraj utakmice u Ljubljani. Slovenija ide na Euro nakon 24 godine.

86'

Benjamin Verbič zabija! Stojanović je lijepo prebacio loptu na lijevo krilo, Verbič je s ruba kaznenog pospremio loptu u mrežu i doveo Slovence pred vrata Eura.

70'

Orazov je ponovno dobio priliku. Ovaj put na sreću Slovenaca, nije dobro pogodio loptu. 

65'

Kazahstanci su osjetili da je Slovenija ranjiva.

53'

Nakon šoka Slovenci su se ipak pribrali, Erik Janža je iz slobodnog udarca s oko 22 metra pogodio u desni gornji kut kazahstanskih vrata, ali Šatski je bio na mjestu.

Komentari 69