Sport

Komentari 19

Ma je li to moguće?! Kardašević zbog proceduralne pogreške ostala bez dva svjetska rekorda

Ma je li to moguće?! Kardašević zbog proceduralne pogreške ostala bez dva svjetska rekorda

Čini se kako je izbornik Valentino Rajković zbog osobnog animoziteta prema višestrukoj svjetskoj prvakinji napravio nevjerojatnu pogrešku, pa su Mirela Kardašević i Poljak Mateusz Malina ostali bez svojih rekorda...

Prilično čudna, ma nezamisliva priča stiže nam iz ronjenja. Hrvatska u tom sportu ima "svjetsko čudo", nezaustavljivu Zagrepčanku Mirelu Kardašević (34). Višestruka svjetska prvakinja i nositeljica nekoliko svjetskih rekorda u ronilačkom je sportu "svijet za sebe", njezina se dominacija može mjeriti i s onom Janice Kostelić. No, ronjenje na dah ipak je daleko od naslovnih stranica...

Mirela Kardašević oduševila je prije dva tjedna na otvorenom međunarodnom kupu u bazenskom ronjenju na dah u Zagrebu, postavila dva nova svjetska rekorda. Prvo s preronjenih 251 metrom srušila vlastiti svjetski rekord za sedam metara, time postala prva žena na svijetu koja je olimpijski bazen preronila pet puta u dinamici sa stereo perajama.

No, već sljedećeg dana Kardašević je preronila 272 metra s monoperajom, opet sedam metara više od svjetske rekorderke u toj disciplini Poljakinje Magadalene Solich-Talanda. Slavlje je bilo veliko, rezultati nevjerojatni, a onda je uslijedio - šok.

Izbornik i dopredsjednik HRS-a Valentino Rajković je bez objašnjenja otkazao pokorviteljstvo HRS-a, tako tom natjecanju ukinuo službeni CMAS-ov (svjetska krovna organizacija ronjenja na dah) status. I na taj način sabotirao sve rezultate s tog kupa, pa se niti rezultat Mirele Kardašević ne može smatrati službenim. Da, hrvatska sportašica ostala je bez dva svjetska rekorda jer HRS nije kup prijavio svjetskoj krovnoj organizaciji (CMAS) pod svojim pokroviteljstvom, te osigurao nazočnost nacionalne službe za antidoping kontrolu.

Zanimljivo, na tom kupu svjetski rekord dohvatio je i Poljak Mateusz Malina koji je u dinamici sa stereo perajama ronio 281 metar. Poljski ronioc u Zagreb je stigao na vlastiti trošak, tempirao formu za ovo natjecanje, a sada mu netko treba objasniti kako njegov rekord ipak neće biti služben. Sramotno, zar ne?

Zagrebački ronioci nižu nevjerojatne rezultate, u zadnjih 15 godina postavili su 39 svjetskih rekorda, ali njihov odnos s izbornikom Vladimirom Rajkovićem "nije normalan". Dapače, osam članova (Mirela Kardašević, Vanja Peleš, Budimir Šobat, Enes Ćerimagić, Ivana Aljinović, Hrvoje Škorić, Boris Milošić i Jakov Peljušić) naše reprezentacije u studenom 2021. izašlo je u javnost s istinom o "tužnoj realnosti koja prati jednu od najuspješnijih hrvatskih reprezentacija".

Njihova poruka bila je upućena javnosti, Sudu časti, Nadzornom odboru Hrvatskog ronilačkog saveza i Hrvatskom olimpijskom odboru, naši su sportaši priželjkivali smjenu izbornika Vladimira Rajkovića koji po njima "niti ne dolazi na treninge, a ne zna niti pravila tog spota". I tu su, čini se, krenuli privatni obračuni u kojima je Mirela Kardašević izvukla "deblji kraj" i ostala bez dva svjetska rekorda...

POGLEDAJTE I NOVI SERIJAL STJEPANA URSE: