Obavijesti

Sport

Komentari 19

Made in Salzburg: Ante Ćorić, Otto, Kovač, Nikola Jurčević...

Made in Salzburg: Ante Ćorić, Otto, Kovač, Nikola Jurčević...
4

Ćorić je bio velika nada Salzburga, Otto Barić je Dinamovog protivnika odveo do naslova Austrije i finala Kupa Uefa, a izbornik Niko Kovač tamo je završio karijeru

VIDEO

Ante Ćorić bio je velika nada Red Bull Salzburga. U Austriji je proveo četiri godine, bio je proglašen najboljim igračem na 15-ak turnira, a onda ga je prošle godine u lipnju Dinamo “preoteo” za odštetu od 900.000 eura.

- U Salzburgu sam proveo lijepe četiri godine, ali sam se vratio u Hrvatsku jer mi se više nije sviđao austrijski nogomet. Naučio sam njemački jezik, skupio dosta iskustva - prisjetio se nedavno Ante, koji je istaknuto i velikoga gazdu Salzburga Dietricha Mateschitza.

- Prema meni je bio više nego dobar. Samo mu mogu zahvaliti na svemu - kaže Ćorić.

Obitelj Dietrich Mateschitz (70) podrijetlom je iz Zadra. Vlasnik je dvije momčadi Formule 1. Najbogatiji je Austrijanac, a bogatstvo mu procjenjuju na 5,3 milijarde dolara.

Red Bull je Mateschitzu donio najveću zaradu, Salzburg je preuzeo 2005. godine, a 14 godina prije njega u klub je došao Otto Barić.

- Kad sam ja došao u Salzburg, to je praktički bio ‘provincijski’ klub. Bili su osmi, deveti u prvenstvu, a onda se sve pokrenulo - kaže Barić, koji je Dinamova protivnika doveo do naslova prvaka u Austriji i finala Kupa Uefe 1994. godine.

- Divan grad, divni ljudi. I danas se rado sjetim vremena koje sam tamo proveo. Evo, u četvrtak idem na utakmicu u Austriju. Pozvao me čovjek koji je bio predsjednik kluba kad sam ja bio trener. Nisu zaboravili što sam napravio u Salzburgu - rekao je Barić.

Otto je, kao i “wunderkind” Ćorić, poveznica između Zagreba i Salzburga. Za bivšeg izbornika nema dvojbe:

- Ante je jako talentiran igrač. Neću ga još uspoređivati s našim najboljim veznim igračima, ali vjerujem da je pred njim velika karijera. On će biti važna karika u ovom Dinamu, samo se nadam kako će što dulje ostati ovdje kod nas.

U Salzburgu živi 12.000 Hrvata i Ante se imao s kim i družiti, s njim je tamo bio i otac Miljenko.

- Ja sam četiri godine bio skaut Salzburga za Hrvatsku, BiH i Srbiju, dok u klub nisu došli njemački treneri. Svi su tamo htjeli da Ante ostane. Čak i kad smo otišli u Zagreb, zvali su da se pokušamo dogovoriti o povratku - kaže tata Ćorić.

Antina ozljeda, čini se, nije toliko teška. Vraća se na treninge i možda zaigra u četvrtak na Red Bull Areni.

Hrvatski izbornik živi u Salzburgu

Niko Kovač je u Red Bullu završio igračku karijeru. Ostao je ondje živjeti, nedjeljom redovito ide na misu u hrvatsku katoličku župu.

Igor Kralj/PIXSELL

Barić je sjedio na obje klupe

Herr Otto Barić je trenirao Salzburg i Dinamo. Osvajao je naslove s oba kluba. Trenerska je legenda austrijske momčadi. Ima i finale Kupa Uefe ‘94.

Pixsell

Jurčević je bio i igrač i trener

Nikola Jurčević je dva mjeseca 2005. godine proveo na klupi Salzburga. Bio je i igrač ovoga kluba. Igrač i trener Nikola je bio i u Dinamu.

Marko Lukunic/PIXSELL

Mateschitz ima 20-ak aviona

Bogati gazda Red Bulla obožava avione. U hangaru ih ima 20-ak. Među njima je i bivši Titov avion dc-6, koji je kupio u Zambiji 2006. godine.

Učili od njih hokej pa ih pobjeđivali

Red Bull je imao daleko najskuplju momčad u austrijskoj hokejskoj ligi. Četiri su godine austrijanci igrali s “medvjedima”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu