Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Mala zemlja, veliki uspjesi: Kinezi od nas uče tajne sporta

- Naša suradnja traje već 10 godina, i Kinezi su uvijek isticali svoje čuđenje što jedna mala zemlja ima postiže takve rezultate. Sve je to kulminiralo kada ih je potpuno šokiralo ulazak Hrvatske u finale SP-a!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
3 komentara

Kina i Hrvatska započele su jedinstvenu sportsku suradnju, koja je predstavljena 23. studenog u KC Dražen Petrović pred velikim brojem kineskih i hrvatskih studenata, sportaša i dužnosnika. Kina tako nastavlja s programima dovođenja svojih mladih sportaša i trenera u našu zemlju kako bi usvojili znanja i usavršili sportske vještine. Preko stotinu mladih Kineza različitih uzrasta trenutačno boravi u Hrvatskoj, a gdje će provesti neko vrijeme trenirajući u hrvatskim klubovima i učeći od hrvatskih stručnjaka što je sve potrebno za ostvarivanje vrhunskih rezultata. 

Zagreb: Sun Chunlan prisustvovala oglednoj košarkaškoj utakmici djece | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Jedna od najmoćnijih žena svijeta, potpredsjednica Državnog vijeća Narodne Republike Kine Nj. E. Sun Chunlan, uz predsjednika najvećeg kineskog sveučilišta, Beijing Sport University, prof. dr. Cao Weidong i predstavnice Ureda za međunarodnu razmjenu i suradnju BSU-a Wu Jun u Zagrebu je nazočila ovom povijesnom događaju za dva sportska svijeta. 
 
- U sklopu sportske suradnje koju danas predstavljamo odvijat će se razmjene sportaša, trenera, profesora i sportskog znanja. Mnogi profesori zagrebačkog Kineziološkog fakulteta već su gostovali u Kini kao stručni predavači tijekom godina. Sada je ta razmjena došla do faze koja je zaista relevantna, pogotovo za razvoj kinesko-hrvatskih odnosa! - izjavio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša

Zagreb: Sun Chunlan prisustvovala oglednoj košarkaškoj utakmici djece | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kineske državne dužnosnike ugostili su predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Krističević te voditelj projekta Damir Knjaz ispred Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 
 
- Naša suradnja traje već 10 godina, i Kinezi su uvijek u tim razgovorima na akademskoj razini isticali svoje čuđenje što jedna mala zemlja ima postiže takve rezultate. Sve je to kulminiralo kada ih je potpuno šokiralo ulazak Hrvatske u finale svjetskog nogometnog prvenstva! - izjavio je voditelj projekta Damir Knjaz te dodao:

- Krenuli smo u projekt koji će njihovu djecu uključiti u naš sustav sporta, pogotovo uz naše trenere. Njihovi sportaši trenirat će u našim klubovima, natjecati se s našom djecom, a u Kini se nadaju da će kroz nekoliko godina biti stožerni igrači njihovih nacionalnih vrsta.
 
Uz predstavljanje, odigrana je i košarkaška utakmica hrvatskih i kineskih košarkaških nada. Nakon nje, uslijedilo je zajedničko fotografiranje mladih sportaša i visokih dužnosnika.

Zagreb: Sun Chunlan prisustvovala oglednoj košarkaškoj utakmici djece | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zagreb: Sun Chunlan prisustvovala oglednoj košarkaškoj utakmici djece | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kina je globalna velesila i najmnogoljudnija zemlja na svijetu, ali na sportskom planu veliki rezultati su izostali. Hrvatska, koja nema niti 1% kineskog stanovništva, postiže zavidne uspjehe u različitim sportovima. Upravo su ti međunarodni uspjesi ponukali Kineze da u Hrvatskoj razvijaju svoje buduće sportaše. Sportska suradnja Kine i Hrvatska još je jedna velika pohvala hrvatskom sportu te najbolji pokazatelj koliko sportski uspjesi znače međunarodnom ugledu naše zemlje. 
 
Suradnja se održava u zajedničkoj organizaciji s Hrvatskim olimpijskim odborom, Gradom Zagrebom, Sveučilištem u Zagrebu i Kineziološkim fakultetom u Zagrebu, te predstavlja novu viziju sportske budućnosti ali i priliku za međusobnu razmjenu, učenje i suradnju povezujući pri tom zemlje s različitih krajeva svijeta.

Naši partneri pišu
Message