Obavijesti

Sport

Komentari 6

Mali prinčevi rasturaju: Dečki su nam svima bili inspiracija

Mali prinčevi rasturaju: Dečki su nam svima bili inspiracija
1

Dečki su bili inspiracija svima, rekla je Martina Šango, trenerica u udruzi ‘Mali princ’, koja je, zajedno s kolegicom Martinom Sladićm u samo godinu dana stvorila atletičare koji osvajaju medalje

VIDEO

Dvije Martine pokrenule su u Zadru atletski klub za osobe s Downovim sindromom.

I vrlo brzo Zadrani su počeli osvajati čak i svjetske medalje.

- Bilo je super u Portugalu, natjecali smo se, plesali i pjevali, rekli su nam Filip Kulonja (24) iz Dobropoljane, Kristofor Rašin (21) iz Pakoštana i Ivica Vidulić (23) iz Žmana, zadarski trojac koji se vratio sa SP-a za osobe sa sindromom Down.

Oni su moj ponos

Ivica je osvojio treće mjesto u bacanju koplja, Kristofor je bio deveti u bacanju koplja, a Filip se plasirao u finale trčanja na 100 metara. Od ukupno 24-ero natjecatelja zauzeo je šesto mjesto.

U triatlonu koji se sastoji od trčanja na 100 metara, skoka udalj i bacanja kugle, Filip je bio osmi, Ivica 12. a Kristofor 14.

- Oni su moj ponos, moja radost i ovo je velik uspjeh za ove dečke, za njihove roditelje, za nas trenere, ali i za svu djecu s Downovim sindromom u Hrvatskoj - rekla je trenerica Martina Šango (42), koja ih je s kolegicom Martinom Sladić (34) pripremila za natjecanje.

Treninzi počinju zagrljajima

Sekciju za sportaše sa sindromom Down “Mali princ” profesorica kineziologije osnovala je prije godinu dana u okviru Športske škole košarke Zadar. Specijalizirala je atletiku, kojom se i sama uspješno bavila.

- Na samom natjecanju bilo je nestvarno i predobro. Ovog puta išla su njih trojica, ali potrudit ćemo se uključiti što više zainteresiranih, a među njih 10-ak, koliko imamo u školi, ima talenata koji bi mogli postići značajne rezultate. Konkurencija je jaka, ali su dečki inspiracija svima. Ne smijemo djecu s Downovim sindromom zaključavati “u ladice” i izolirati ih, kao da su izvanzemaljci, jer bismo od njih mogli puno naučiti. Vratili su se samopouzdaniji, procvjetali su, ležerniji su i otvoreniji, a njima je to značilo cijeli svijet! Filip je na kraju kazao da se mi vratimo u Hrvatsku, a da će on ostati u portugalskoj Madeiri - smije se trenerica Šango.

Povezali smo se

Kaže da su sva trojica bili uzbuđeni zbog putovanja avionom, posebno Ivica i Filip, kojima je to bio prvi let.

Prva tri dana su se navikavali na klimu i vremensku razliku.

- Povezali smo se, baš kao obitelj. Išli su i njihovi roditelji, a nakon natjecanja družili smo se, izlazili, proslavili, plesali na večeri jazza i u kabaretu, bilo je fenomenalno. Filip i Ivica su se preko SP-a kvalificirali za Europsko prvenstvo, koje je u srpnju u Finskoj, a tražimo način da još djece prođe kvalifikacije jer bismo htjeli nastupati i na Trisomy Gamesu u Antalyji 2020. Predstavljat ćemo Team Croatia u različitim sportovima - planira trenerica koja će s dečkima morati “zasukati rukave” jer je trening dva puta tjedno premalo za pripreme.

Treninzi s “downićima” počinju grljenjem od 5-6 minuta, kad se svi sportaši dobro ispozdravljaju uz obilje smijeha i veselja, a onda odigraju bazične sportove poput odbojke, košarke i atletike te obavezan ples, koji obožavaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja