Obavijesti

Sport

Komentari 116

Mektić i Pavić osigurali hrvatski finale u Tokiju: Ovo se u tenisu nije dogodilo čak 113 godina!

Mektić i Pavić osigurali hrvatski finale u Tokiju: Ovo se u tenisu nije dogodilo čak 113 godina!
4

Nikola Mektić i Mate Pavić pobijedili su američki par Sandgren/Krajiček (6-4, 6-4), osigurali Hrvatskoj novu medalju u Tokiju i izborili hrvatski finale protiv Ivana Dodiga i Marina Čilića. Kakav dan za hrvatski sport!

VIDEO

Povijesni dan za hrvatski tenis, povijesni dan za hrvatski sport! Ono čemu smo se svi potajno nadali, danas je postalo stvarnost. U petak ujutro cijela Hrvatska bit će na nogama jer gledat ćemo hrvatski finale. Marin Čilić i Ivan Dodig protiv Mate Pavića i Nikole Mektića za olimpijsko zlato, kako je to samo lijepo čuti. Naši tenisači opet su nas učinili ponosnima!

Pokretanje videa...

Braća Sinković VIDEO

Prvo je kumska veza opet funkcionirala fantastično i s terena pomela Novozelanđane Venusa i Daniella (6-2, 6-2). Oči cijele Hrvatske bile su uprte u Ariake Tennis Park, čekali smo Nikolu Mektića i Matu Pavića, povijesno hrvatsko tenisko zlato i srebro. To se i dogodilo! Sjajni Mektić i Pavić pobijedili su u polufinalu Amerikance Tennysa Sandgrena i Austina Krajičeka (6-4, 6-4) i izborili veliki ogled s kumovima iz Međugorja.

Tokio: Nikola Mektić i Mate Pavić izborili finale muških parova

Bez ikakvog ustručavanja možemo glasno uzviknuti da smo postali tako moćna teniska sila! Jer ono što naši tenisači rade u Tokiju... Pišu povijest hrvatskog i svjetskog tenisa. Samo dvaput u povijesti su u finalu Olimpijskih igara igrali tenisači iz iste države u muškim parovima. Amerikanci 1904. godine, Britanci 1908. godine, a sada su im se nakon 113 godina priključili i Hrvati!

No, moramo dodati kako tenisa od OI 1924. u Parizu do OI 1988. u Seoulu nije bilo na programu. U ženskim parovima samo se jednom dogodilo da su u finalu parovi iz iste zemlje. U Antwerpenu 1920. Britanke Kathleen McKane i Winifred McNair su bile bolje od Winfried Beamish i Dorothy Holman. U mješovitim parovima tri puta se dogodilo da su finalisti iz iste zemlje (1912. 1924, 2016).  Prije pet godina u finalu mješovitih parova Amerikanci Bethanie Mattek-Sands i Jack Sock su pobijedili sunarodnjake Venus Williams i Rajeeva Rama. U Parizu 1924. u finalu mixa zlato su osvojili Amerikanci Hazel Wightman i R. Norris Williams pobjedom protiv sunarodnjaka Marion Jessup i Vincenta Richardsa. Na OI u Stockholmu su igrana dva teniska turnira, vani i u dvorani. Vani su finale mixa igrali britanski parovi.

Nikola i Mate su sa statusom velikog favorita ušli u polufinale protiv Krajičeka i Sandgrena, a to su opravdali već na početku meča. Američki par iznenađujuće se probio do polufinala, no vidjelo se da su Hrvati klasa iznad.

Tokio: Nikola Mektić i Mate Pavić izborili finale muških parova

Bez izgubljenog poena osvojili su svoj gem pa nanjušili slabost američkog para. Žestoko su pritisnuli na servis Krajičeka i konačno iskoristili treću break loptu.

Rani break dao im je krila, imali su još dvije break lopte, nisu iskoristili, ali su na svojem servis gemu iskoristili drugu set loptu.

Američki par iznenađujuće se probio do polufinala, no vidjelo se da su Hrvati klasa iznad. Tako je bilo i u drugom setu.

Nastavili su sa žestokim pritiskom pa odmah u prvom gemu imali break loptu, no nisu je iskoristili. Ali jesu onu drugu u trećem gemu. Mirno su držali servis do kraja meča, a onda je Pavić iskoristio drugu meč loptu i zakucao za povijesno hrvatsko finale.

- Dvije medalje. Ne jedna medalja, nego dvije - viknuo je u kamere oduševljeni Mate.

Mekta i Pavić su kao favoriti stigli u Tokio, jako veliki favoriti nakon osvajanja Wimbledona. Bez obzira na sjaj medalje i ishod finala, vjerujemo kako im je ovo najdraži uspjeh u karijeri. 

Tokio: Mektić i Pavić plasirali se u četvrfinale

I naši dečki priželjkivali su hrvatsko finale. Neka se zabave u finalu i uživaju u ovome jedinstvenom trenutku pa tko pobijedi, pobijedi. To je manje važno. Najbitnije je da je zlato i srebro samo naše!

Ovo nam je peta teniska medalja u povijesti Olimpijskih igara u tenisu, a posljednju smo osvojili 2004. godine u Ateni kada su Mario Ančić i Ivan Ljubičić došli do bronce u parovima. Prve medalje stigle su 12 godina ranije u Barceloni. Tada nas je predvodio Goran Ivanišević, prvo do bronce u singlu, a onda i do bronce u parovima s Goranom Prpićem.

Tennis - Men

Dodig, Čilić, Pavić i Mektić tako su nam donijeli petu medalju u Tokiju, treću zlatnu i prvu srebrnu. Matea Jelić prva je probila led i u taekwondou okitila se najsjajnijim odličjem, Toni Kanaet osvojio je broncu, a u jutarnjim satima braća Sinković još jednom su pokorila konkurenciju i osvojila zlato u dvojcu bez kormilara. Svi oni su i došli u Ariake Tennis Park i bodrili naše tenisače zajedno s Dodigom i Čilićem.

Kakve samo sportaše imamo, cijela Hrvatska danas je ponosna do neba i nazad. Tako mali, a tako prkosni i moćni!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda