Obavijesti

Sport

Komentari 18

Mentalni treninzi: Vježba da ne bude živčan poput Ivaniševića

Mentalni treninzi: Vježba da ne bude živčan poput Ivaniševića
4

PSIHOLOG Mladi hrvatski tenisač Borna Ćorić (17) u svom timu ima i mentalnog trenera, psihologa Igora Čerenšeka (30). Dva sata posvećuje mentalnom treningu

VIDEO

Jeste li primijetili da Borna Ćorić (17) na terenu govori naglas ili radi određene pokrete rukama? To je sve dio mentalnog treninga za poboljšanje koncentracije, usredotočenosti i opuštenosti, rekao je Igor Čerenšek, psiholog u timu hrvatskog tenisača Borne Ćorića.

- Između svakog poena ima zadatak. Često možete čuti riječi samobodrenja, to je vrlo važno kad je nervozniji ili je uzbuđenje veće. Kad ponavljate stvari koje biste željeli, veća je vjerojatnost da će se to i ostvariti. Za svaku situaciju imamo reakciju - ističe Bornin psiholog.

Goran Ivanišević ovakve treninge nije imao, za razliku od Samprasa, koji ga je najčešće pobjeđivao. Pa je Borna odabrao “Samprasov način”. S Čerenšekom radi od prosinca 2012. i suradnja daje rezultate. Lani je osvojio juniorski US Open, bio je najbolji junior svijeta, a prije desetak dana ostvario je najveću pobjedu u karijeri. U Davis Cupu je svladao Poljaka Janowicza, 21. igrača svijeta. I prošli je tjedan bio uspješan, igrao je u finalu ITF-ova Futuresa u Kini.

- Za Janowicza smo se pripremali dva tjedna. Borna nikad nije igrao više od tri seta i radili smo na tome da mentalno i fizički ne padne uđe li meč u četvrti ili peti set - kaže Čerenšek, čiji mentalni trening uključuje motivaciju, vježbe relaksacije, usredotočenost i samopouzdanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sve to, ali i privatni život, ima velik utjecaj na rezultate. Čujemo se svaki dan, priča mi što mu se događa u životu - kaže Čerenšek.

Borna između sat i pol i dva sata na dan posvećuje mentalnom treningu.

- Vježba disanje, vizualizira servis, poene, sve što se tijekom meča može dogoditi. Kad smo skupa, radimo i na vježbama reakcije. Ispustim novčić s visine njegovih očiju i u posljednji trenutak kažem kojom rukom ga mora uhvatiti, ali tako da simulira teniski udarac. Radi i na kompjutoru logičke vježbe zbog brzine zaključivanja - istaknuo je Čerenšek.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka