Obavijesti

Sport

Komentari 0

Mentor Alexa Fergusona pružio ruku kolegi pa umro na terenu

Mentor Alexa Fergusona pružio ruku kolegi pa umro na terenu

John 'Jock' Stein se rodio 5. listopada 1922. i odrastao u tada rudarskom mjestu Burnbank u škotskom gradu Hamiltonu. Nadajući se da će pobjeći od surove realnosti života u takvom mjestu, sanjao je nogometnu karijeru

VIDEO

Hrvatsku, ali i svjetsku rukometnu javnost šokirala je smrt legendarnog Zlatka Saračevića koji je preminuo u nedjelju nakon pobjede svoje Podravke nad Lokomotivom.

Pokretanje videa...

Zlatko Saračević 01:34

A on nije jedini trener koji je umro nakon uspjeha svojeg kluba. Prije njega, nažalost, to se dogodilo i legendarnom škotskom treneru Johnu 'Jocku' Steinu 10. rujna 1985. On je naime tada vodio škotsku reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1986. u Meksiku.

U kvalifikacijskoj grupi za Mundijal našli su se u grupi sa Španjolskom, Walesom i Islandom. 'Furija' je, očekivano, bila prva u grupi, a za drugo mjesto, koje je vodilo u doigravanje, Škotska je u zadnjem kolu trebala barem remi protiv Walesa u gostima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, utakmica nije dobro krenula za njih. Wales je poveo ranim golom Marka Hughesa, inače aktualnog menadžera Southamptona, a Škotska je izjednačila golom Davieja Coopera iz penala tek devet minuta do kraja utakmice. Stein, koji je imao problema sa zdravljem i bio pod velikim pritiskom škotskih medija, krivo je procijenio jedan sudački zvižduk. Naime, bilo je još dvije minute do kraja utakmice te je sudac svirao neki faul, a škotski je trener mislio kako se radi o posljednjem sučevom zvižduku te je krenuo pružiti ruku svojem kolegi na protivničkoj strani Mikeu Englandu kada se srušio na koljena, a potom i na pod te preminuo u 63. godini života.

Steina su odnijeli u svlačionicu, a njegova je momčad izdržala do kraja i plasirala se na Mundijal. Ne znajući ozbiljnost situacije, Škoti su slavili zajedno s 12 tisuća navijača prije nego što je njegov asistent, legendarni sir Alex Ferguson došao i rekao im da je Stein imao srčani udar. 

Premier League - Manchester United v Leeds United

John 'Jock' Stein se rodio 5. listopada 1922. i odrastao u tada rudarskom mjestu Burnbank u škotskom gradu Hamiltonu. Nadajući se da će pobjeći od surove realnosti života u takvom mjestu, kao i mnogi dječaci njegovih godina, sanjao je nogometnu karijeru.

Prvu priliku dobio je Albion Roverima te je potpisao prvi ugovor 1942. godine. Radeći u rudniku, kao poseban doprinos, bio je oslobođen službe u Drugom svjetskom ratu i u međuvremenu je mogao nastaviti svoju nogometnu karijeru.
.Nakon osam godina u klubu odigrao je jednu sezonu za velški Llanelli Town prije nego što je prešao u klub za koji je postao sinonim - Celtic.

U sezoni 1953./1954. Stein je vodio momčad do osvajanja prvenstva i kupa što je Celticu bila prva ligaška titula od 1938. i prva dupla kruna od 1915. Nažalost, karijeru je morao prekinuti zbog ozbiljne ozljede zgloba u siječnju 1957.

Stein je jednostavno obožavao nogomet pa je i ostao u njemu. Celtic mu je dao priliku da vodi njihovu rezervnu momčad prije nego što je postao glavni trener Dunfermline Athletica 1960., a već sljedeće godine je u finalu Škotskog kupa srušio 'svoj' Celtic i donio svojem klubu prvu titulu u Kupu u povijesti kluba.

Nakon četiri uspješne godine u klubu jednu je sezonu vodio Hibernian što se u konačnici pokazala kao samo usputna stanica prije preuzimanja Celtica.

U Steinovoj eri Celtic je imao najuspješniji period u svojoj povijesti osvojivši deset ligaških titula, osam Kupova, šest liga Kupova i najpoznatiju pobjedu od svih - nad Interom Milanom u finalu Europskog kupa (preteča današnje Lige prvaka) 1967.

Jednom je morao doći i kraj njegove vladavine, a to se dogodilo 1978. nakon čega je proveo u Leeds Unitedu kratak period prije nego što je preuzeo 'kormilo' škotske reprezentacije koju je vodio na Svjetskom prvenstvu 1982. gdje su ispali u grupnoj fazi zbog lošije gol-razlike od SSSR-a.

Škotska je, kao što smo i već napisali, izborila i sljedeći Mundijal, koji Stein ipak nije doživio...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu