Obavijesti

Sport

Komentari 32

Mišković: Ponosan sam na našu mladost, odigrali su fantastično

Mišković: Ponosan sam na našu mladost, odigrali su fantastično
4

Uz sve probleme i otežavajuće okolnosti od Rijeke se u nedjelju očekuje pobjeda nad Lokomotivom iz onog neracionalnog, a opet nogometno posve normalnog razloga: zato što su - Rijeka

VIDEO

Do prije sedam-osam mjeseci s Napolijem bi u Rijeku došlo barem desetak novinara, talijanski glasnih i s kvarnerskim škampima na ciljniku. Pandemija je sve okrenula naopako. Do Rujevice su doputovali: jedan jedini kolega i snimatelj s lokalne televizije. I to junački: autom od Napulja, 1.000 km u jednom smjeru.

Glasnogovornik Napolija tretirao ih je kao da su mu najrođeniji. 'Molim vas, dozvolite da prvo pitanje postavi jedini talijanski novinar koji nas prati i ovdje na Kvarneru'. Čak je i glasovita Gazzetta dello Sport s Rujevice izvještavala tako da je svog reportera Maurizija Nicitu - posjela pred televizor.

POGLEDAJTE VIDEO: Gattuso na Rujevici, jedan poraz-jedna pobjeda

Pokretanje videa...

Gattuso na Rujevici 01:24

I čovjek je vidio ono što i svi, utakmicu su prema Napolijevoj 2-1 pobjedi usmjerila tri ključna elementa: riječki promašaji, nenaviklost bijelih na europske ritmove i prije svega - ozljeda Roberta Murića.

'Manje od pola sata, ali dovoljno da zabije gol i cijelo vrijeme radi što ga volja s obranom Napolija. Na žalost domaćih: Muriću je to bilo i dovoljno vremena da se ozlijedi. A njegov je izlazak potpuno promijenio sliku Rijeke na terenu i baš jako olakšao život Gattusove momčadi u Hrvatskoj', realna je procjena Gazzette koja na dnevnoj kroz svoja print i web izdanja dopire do višemilijunskog broja čitatelja.

Najbolje ocjene kod Rijeke (za talijanske kriterije vrlo visokih 6,5) dobio je napadački tercet Murić-Kulenović-Menalo. Sva trojica kao bogzna koji po redu dokaz da dinamovci na kvarnerskom zraku prodišu punim plućima. Kao najbolji igrač Rijeke istaknut je Luka Menalo.

'Nije Napoli bio loš nego smo mi bili sjajni'

Raritetno je da na stadionu nije bio niti jedan od dvojice predsjednika. Aurelio De Laurentiis sa 71 godinicom na leđima optirao je za ostanak kod kuće, a Damir Mišković u Emiratima zarađuje za Rijeku.

- Gledao sam prijenos i bio ponosan sam na naše igrače i trenere. Napoli je veličanstven, stvarno moćan, a ova naša mlada momčad je bez pet-šest igrača odigrala jednu fa-nta-sti-čnu utakmicu - priča Mišković za 24sata.

Europa League - Group F - HNK Rijeka v Napoli

- Nije Napoli u prvom poluvremenu bio loš nego smo mi bili fantastični. Pad u nastavku nije ništa neočekivano baš kao i nešto više oscilacija u HNL-u zbog igranja u Europi. To je cijena koju plaćamo, ali dobitak je daleko veći - kaže nam predsjednik pa podvlači:

- Godinama se pričalo kako nemamo igrača iz naše Akademije, a sad smo i najmlađa momčad Europske lige i Hrvatske lige. I muški se 'potučemo' s jednim Real Sociedadom i(li) Napolijem... Odmah nakon ždrijeba rekao sam da je ovo više sliči na skupinu Lige prvaka nego Europske lige. Dečki su pokazali da zaslužuju igrati u Rijeci, a ne brinite, krenut ćemo mi i u HNL-u onako kako to Rijeka radi već godinama - rekao je predsjednik Mišković.

Realno govoreći, Napoli bi Rijeku u svakom slučaju stisnuo u drugom poluvremenu jer to je realnost ambisa između naših i talijanskih momčadi, ali velika bi razlika bila da je Rijeka taj pritisak dočekala sa 2-0 ili 3-0 koje je prema igri i šansama komotno mogla (i trebala) imati nakon 35-40 minuta.

Rijeka i Napoli sastali se u 3. kolu Europske Lige

Ono što sada Rijeka mora napraviti jest: imperativno izbjeći demonstraciju klasičnog provincijskog mentaliteta momčadi koja odlično igra, ali očekivano gubi protiv velikih, a onda zbog potrošnje u Europi pada na domaćim utakmicama koje realno po svemu treba dobiti.

Nakon sjajne predstave i 0-1 poraza od Sociedada nije bilo HNL utakmice, poslije 1-4 potopa kod Alkmaara izgubilo se 0-2 na Šubićevcu. I uz svo razumijevanje za mali milijun otežavajućih okolnosti (ozljede, korona, nenormalno malo vremena za uigravanje, najmlađa momčad i u Europskoj ligi i u Prvoj HNL) od Rožmanove se squadre se u nedjelju očekuje pobjeda nad Lokomotivom iz onog neracionalnog, a opet nogometno posve normalnog razloga: zato što su - Rijeka.

Sami znaju i javno ističu kako je HNL jedini ponovni put do Europe koja donosi zaradu već samim igranjem u EL skupinama, promociju i povećanje vrijednosti igrača kroz taj europski izlog i skupljanje silno dragocjenog iskustva u takvom rangu natjecanja.

Pa, koliko ih god Europa trošila, a ozljede i virus još dodatno udarali posred čela, Riječani će na razini klupskog renomea igrati jedino ako i na tim HNL-utakmicama nađu snage za igru na 100%.

Lokomotiva važnija od Napolija

Jer vremena u kojima su stvari rješavali igrači kao Kramarić, Heber, Moises i Gorgon, a obranu držala imena a la Mitrović, Elez, Samardžić, Vešović i S.Ristovski - više nisu dnevna realnost Rujevice (a i te je majstore Matjaž Kek stalno držao na maksimalnom broju okretaja!).

Rijeka uronjena u mentalitet svog predsjednika ('uvijek svi kao jedno i svaki dan svatko od nas daje sve od sebe') može kao i sve ove godine biti vrh HNL-a, biti visoko i biti trofejna, ali ne može niti jednu utakmicu dobiti ako pomisli da će zbog imena protivnika imati lakši posao, ako malo digne nogu s gasa i pomisli da će nešto riješiti na rutinu.

Nema toga. Klupske i individualne želje i planovi ispunit će se samo ako se i protiv Lokomotive izađe s istom željom i sa istim poštivanjem svih trenerovih zamisli kao protiv Davida Silve i Real Sociedada ili Mertensa i Napolija.

Prave se momčadi vide po tome što uzmu bodove na utakmicama na kojima se to od njih očekuje. A navijači, posve razumljivo, protiv Lokomotive ne očekuju ništa drugo osim pobjede.

Tri poraza zaredom u Europskoj ligi znače da Rijeka ove godine neće odigrati više od tri preostale europske utakmice, a ukupno četiri poraza zaredom znače da je nedjeljna utakmica s Lokomotivom rezultatski cca. duplo važnija od one s Napolijem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida