Obavijesti

Sport

Komentari 14

'Modri' u gradu Štrumpfova: Ajmo, plavi! Budite Gargamel

'Modri' u gradu Štrumpfova: Ajmo, plavi! Budite Gargamel
3

NEKAKO S PROLJEĆA... Dinamo veliku pobjedu protiv Fenerbahčea želi potvrditi u Bruxellesu protiv Anderlechta (Arena Sport 3, 18:55 sati), u gradu koji je sjedište EU-a, ali i malih plavih bića

VIDEO

Crtač stripova Peyo jednog je toplog popodneva sjedio na ručku s prijateljem i želio ga zamoliti da mu doda sol. Nije se mogao sjetiti te riječi, pa je ispalio: “Passe-moi... le schtroumpf!”

Prijatelj mu je odgovorio: “Evo ti štrumpf, a kad završiš sa štrumpfiranjem, vrati mi štrumpf!” Ostalo je povijest.

Prevedeno, “štrumpf” je riječ koja ne znači apsolutno ništa, sam autor je ispričao ovu priču o nastanku verbalne umotvorine koja se tijekom posljednjih šest desetljeća pretvorila u apsolutni brend Bruxellesa, grada u kojem je Peyo živio i radio.

Za 19 dana navršit će se točno 60 godina od prvog pojavljivanja simpatičnih malih plavih bića u stripu, a večeras će veliki plavi dečki iz Zagreba u istom tom gradu pokušati biti sve prije nego simpatični.

Ako su Štrumpfovi već Belgijci, ne bi bilo loše da društvo iz Hrvatske ovog puta bude - Gargamel. Opaki neprijatelj, onaj netko tko zagorčava život Svirku, Divljem, Medenom, Lumenu, Mrgudu... I treneru Heinu Vanhaezebroucku, čovjeku toliko komplicirana prezimena da ga je lakše nazvati, recimo, Papa Štrumpf.

Zagreb: Dinamo i Fenerbahce u utrci za pobjedu u 1. kolu Europske lige

- Mi idemo po pobjedu, zanimaju nas tri boda. Svjesni smo da igramo s dobrim protivnikom, institucijom u belgijskom nogometu, koji je treći na svijetu, vrlo jak protivnik. Možda nisu u najboljem trenutku, ali bez obzira na to Anderlecht ostaje Anderlecht. Ozbiljna su momčad, ali mi se ne bojimo nikoga. Možemo se nositi s njima - rekao je trener Nenad Bjelica.

Osim što je grad Štrumpfova, uz koje su mnogi od nas odrasli, Bruxelles je europsko političko središte, dom gomile institucija čija imena se sporadično pojavljuju u eteru, mjesto u koje se ide gotovo isključivo u odijelu i kravati.

A ponekad je, eto, i mjesto na koje se dolazi u dresu, s jasnom idejom da se pobjedom približiš ostvarenju sna koji živi samo malo kraće od priče o Štrumpfovima, dugih 48 godina. Toliko već traju neuspješni pokušaji da se Dinamo domogne europskog proljeća, a pobjeda u Bruxellesu u velikoj bi mjeri otvorila vrata prekidu jednog toliko crnoga niza.

Čudesna večer u kojoj je pao veliki Fenerbahče otvorila je sjajnu priliku da Nenad Bjelica i njegovi igrači konačno naprave ono što je Dinamu posljednji put uspjelo u proljeće 1970., no dalek je put do ostvarenja tog cilja.

Korak u pravom smjeru na Stadionu kralja Baudouina bio bi važan prema konačnom uspjehu, do kojeg je ova momčad Dinama, u ovakvoj skupini, apsolutno sposobna doći.

Bez obzira na to što posljednje dvije predstave “modrih”, u Mravincima i na Poljudu, neće sugerirati da je forma idealna...

- Istina je, u posljednje dvije utakmice nismo bili u dobrim izdanjima, ne možemo baš biti ponosni na te dvije predstave. Zato sad moramo biti na pravom nivou. Kad god smo bili takvi, rezultat je dolazio. No ni pobjeda ovdje ništa nam ne garantira jer ni tad ne bismo bili sigurni da prolazimo. Svaka je utakmica ključna, ajmo tako razmišljati - kaže Bjelica.

Ajmo, plavi...

Zagreb: Dinamo i Fenerbahce u utrci za pobjedu u 1. kolu Europske lige

Tatu Štrumpfa šokirao uspjeh

Pierre Culliford, poznatiji kao Peyo, sin Belgijke i Engleza, stvorio je Štrumpfove krajem ‘50-ih. I sam je ostao zapanjen njihovim uspjehom i popularnošću.

Jean-Claude nije bio Van Damme

Jean-Claude Camille François Van Varenberg, sin Valonca i Flamanke, promijenio je prezime u Van Damme nakon što je karate i bodybuilding zamijenio glumačkom karijerom.

Zaprešiću, ti si frend Bruxellesa

Na popisu “gradova prijatelja” Bruxellesa nalaze se Madrid, Peking, Washington, Kijev, Berlin, Prag... I, naravno, Zaprešić. Korist od toga nije osobita, ali društvo je doista respektabilno.

I čuvena Audrey rođena je ovdje

Audrey Hepburn, rođena 1929. u Bruxellesu kao Audrey Kathleen Ruston, određivala se kao britanska glumica iako joj je majka bila nizozemska plemkinja, a otac joj je rođen u Češkoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!
MORATE POGLEDATI

VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!

Cijeli događaj je prošao bez incidenata, a novi predsjednik HAKS-a rekao je kako ćemo WRC u Hrvatskoj gledati i iduće tri godine. Odlična je to vijest za navijače