Obavijesti

Sport

Komentari 14

Najstarija nogometna emisija bez voditelja i komentatora. Gary Lineker odbio uvjet BBC-a

Najstarija nogometna emisija bez voditelja i komentatora. Gary Lineker odbio uvjet BBC-a

Britanska vlada želi smanjiti broj brodova kojim imigranti dolaze u zemlju, a nogometna legenda koja vodi poznatu emisiju to je usporedila s politikom nacističke Njemačke. Nogometni ljubitelji ispaštaju

VIDEO

A sad na BBC-u One, žao nam je što večeras ne možemo prikazati našu uobičajenu emisiju Match of The Day uključujući komentare. Ali ovo su najbolji trenuci iz današnjih utakmica Premier lige, rekao je spiker britanskoga javnog radiotelevzijskog servisa u subotu.

Pokretanje videa...

Jürgen Klopp pleše na proslavi naslova prvaka 00:37

Bio je to presedan u emisiji koja se emitira od 22. kolovoza 1964. i koja ima, prema Guinnessu, najdulji staž među specijaliziranim nogometnim emisijama u svijetu. Njen voditelj, proslavljeni engleski nogometaš Gary Lineker (62), suspendiran je zbog žestoke kritike britanske vlade.

Ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman, dijete indijskih imigranata, najavila je novi zakon kojim će se smanjiti broj brodova kojim imigranti dolaze u Ujedinjeno Kraljevstvo. Lineker ju je kritizirao na profilu na Twitteru koji prati 8,8 milijuna ljudi.

"Zaboga, ovo je više nego grozno", napisao je uz poveznicu na video ministrice.

Premier League - Leicester City v Chelsea

Kasnije je otišao korak dalje i tu odluku britanskih konzervativaca usporedio s onom nacističke Njemačke.

"Nema velikog priljeva izbjeglica u Britaniju. Primamo ih puno manje nego neke druge velike zemlje. To je samo neizmjerno okrutna politika usmjerena prema najranjivijem sloju ljudi jezikom koji se nimalo ne razlikuje od onoga kojim se služila Njemačka u 30-ima", tvrdi Lineker, koji je u britanskoj javnosti poznat po lijevo orijentiranim političkim stavovima.

BBC je reagirao i ekspresno ga skinuo s emisije Match of The Day. No vjerojatno se nije nadao žestokoj reakciji kolega i sportske javnosti.

Komentatori Match of The Daya Ian Wright i Alan Shearer solidalizirali su se s njime i odlučili ne biti gosti emisije, a večernju emisiju Football Focus nije vodila kolegica Alex Scott. Premier liga je odlučila bojkotirati davanje izjava za BBC dok se situacija ne riješi.

Ispričaj se i možeš natrag na posao

S televizije su Linekeru poručili da će ga vratiti na posao ako se javno ispriča za izjavu. No on, bez dlake na jeziku kakav je uvijek bio, ni ne razmišlja o tome. Rezultat toga nabrzinu je sklepana emisija koja je u subotu išla bez prepoznatljive špice, samo sa sažecima utakmica i tonom s utakmica, bez ikakvog komentara.

Crystal Palace v Manchester City - Premier League - Selhurst Park

Neki zazivaju i ostavku generalnog direktora BBC-a Tima Davieja, ali on on tome ne razmišlja.

- Moj je posao služiti onima koji plaćaju licenciju i isporučiti BBC koji je usredotočen na nepristranu produkciju svjetske klase. Riješit ćemo ovu situaciju. Žao mi je zbog ovih smetnji, bio je težak dan i žao mi je što je publika pogođena. Odluke su temeljene na svjesnosti o tome što je BBC. Teško je i to je ta ravnoteža između slobode govora i nepristranosti. Mi smo žestoki zagovornici demokratske rasprave i slobode govora, ali s tim dolazi potreba za stvaranjem nepristrane organizacije - rekao je.

BBC se tako našao u neugodnoj situaciji. Ići protiv vlade ili nogometnih legendi? Ne nađu li kompromis, najviše će, kako to obično biva, ispaštati obični ljubitelji nogometa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše