Obavijesti

Sport

Komentari 6

Najveći uspjesi našeg sporta: Oni su pokorili i zadivili svijet

Najveći uspjesi našeg sporta: Oni su pokorili i zadivili svijet
14

Dražen Petrović i legendarna generacija na Igrama u Barceloni 1992., Iva Majoli i Goran Ivanišević u Roland Garrosu i Wimbledonu, Janica, Blanka, rukometaši...

VIDEO

U odnosu na broj stanovnika, Hrvatska je sedma sila svijeta po zlatnim medaljama osvojenim na Olimpijskim igrama u Londonu. Tako mali, a u vrhu. Sandra Perković, Giovanni Cernogoraz i vaterpolisti popeli su se na krov svijeta. Četverac na pariće bio je srebrni, Lucija Zaninović i rukometaši brončani. Naše najuspješnije Igre od samostalnosti. Šest medalja. Čudo.

Olimpijske igre zatvorili smo Lijepom našom. Pred cijelim svijetom. Ima li bolje promidžbe? Teško. Šest osvojenih medalja na Olimpijskim igrama u Londonu spadaju u 10 najvećih uspjeha hrvatskog sporta od samostalnosti.

 Najveći uspjesi hrvatskog sporta:

1. Srebro košarkaša na Olimpijskim igrama '92. 

"Spusti se Franjo!", legendarna je izjava Slavka Cvitkovića s Olimpijskih igara 1992. godine u Barceloni. Bilo je to u finalu protiv američkog Dream Teama kod našeg vodstva 24-23. Hrvatska je, predvođena Draženom Petrovićem, osvojila srebro izgubivši od najveće momčadi u povijesti.

2. Iva Majoli osvaja Roland Garros 1997. godine

Imala je nepunih 20 godina i na Roland Garros stigla je kao 9. nositeljica. U četvrtfinalu je čudesno preokrenula meč protiv Lindsay Davenport. Gubila je Iva 7-5 i 4-0 u drugom setu. Uspjela je preokrenuti, a u finalu je dobila dotad nedodirljivu Martinu Hingis 6-4, 6-2. Švicarka je do tog meča imala omjer 37-0!

3. Bronca Ćirinih sinova na SP-u 1998. godine

Bronca zlatnog sjaja. Tek Francuska, kasniji svjetski prvak, uspjela je stati na kraj "Vatrenima" te godine. U skupini smo dobili Jamajku i Japan te izgubili od Argentine. Prošli smo Rumunjsku u osmini finala, a onda je došla Njemačka. Bila je to hrvatska rapsodija i tri komada u njemačkoj mreži. Polufinale i domaćin Francuska. Lilian Thuram zabio je dva gola prvi put u svojoj karijeri i odveo Francusku do finala. Tukli smo Nizozemce za povijesnu broncu.

4. Goran Ivanišević osvaja Wimbledon 2001. godine

Bio je 125. igrač svijeta, na zalasku karijere. U Wimbledon je došao s pozivnicom, a otišao je kao kralj. Goran Ivanišević 9. srpnja 2001. godine ispisao je tenisku povijest. U svom četvrtom finalu u Wimbledonu pobijedio je Patricka Raftera. 

5. Janica na Zimskim olimpijskim igrama 2002. godine

Zimske Olimpijske igre u Salt Lake Cityju obilježila je Janica Kostelić. Zahvaljujući jednoj od najboljih hrvatskih sportašica u povijesti cijeli je svijet triput slušao Lijepu našu. Nedodirljiva Janica osvojila je zlatnu medalju u slalomu, veleslalomu i kombinaciji. Srebro je osvojila u superveleslalomu.

6. Tri rukometna zlata (OI u Atlanti '96, Ateni '04. i SP '03)

Hrvatska rukometna reprezentacija na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine osvojila je povijesno zlato. Bila je to prva zlatna medalja u našoj povijesti i prvi put da se svirala Lijepa naša pred cijelim svijetom. Hrvatska predvođena pokojnim Velimirom Kljaićem pokorila je svijet i popela se na vrh...

7. Tenisači osvajaju Davis Cup 2005. godine

Mario Ančić, Ivan Ljubičić, Goran Ivanišević, Ivo Karlović te izbornik Nikola Pilić 2005. godine osvojili su Davis Cup. Povijesni uspjeh naše reprezentacije zaokružio je Mario Ančić koji je u petom meču dobio Michala Mertinaka za konačnih 3-2 protiv Slovačke na njihovom terenu.

8. Blanka svjetska prvakinja 2007. godine

Bila je to godina Blanke Vlašić. Na svjetskom prvenstvu u Osaki hrvatska je visašica postala svjetska prvakinja skokom od 205 centimetara. Te je godine Blanka slavila na 18 od 19 natjecanja na otvorenom, proglašena je europskom sportašicom godine i drugom svjetskom sportašicom godine.

9. Vaterpolisti svjetski prvaci 2007. godine

Povratkom Ratka Rudića u Hrvatsku i preuzimanjem reprezentacije došli smo tamo gdje nam je objektivno bilo i mjesto. Na krov vaterpolskog svijeta. Hrvatski vaterpolisti 2007. godine na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu postali su svjetski prvaci. U finalu smo dobili Mađarsku 9-8.

10. Šest medalja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine

Sandra Perković, Giovanni Cernogoraz, hrvatska vaterpolska reprezentacija, hrvatski četverac na pariće, Lucija Zaninović i hrvatska rukometna reprezentacija. Šest medalja, od toga tri zlata, srebro i dvije bronce najveći su uspjeh hrvatske u povijesti olimpijskih igara. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom