Obavijesti

Sport

Komentari 46

Najveći vodič kroz SP: Sve o 32 momčadi ruskog Mundijala

Najveći vodič kroz SP: Sve o 32 momčadi ruskog Mundijala
1

Koja su dva debitanta na SP-u u Rusiji, tko je dvaput promijenio izbornika nakon plasmana na SP, tko nije primio gol u 12 utakmica kvalifikacija, tko još nema izbornika... Sve o 32 reprezentacije na Svjetskom prvenstvu

VIDEO

SKUPINA A (Rusija, Saudijska Arabija, Egipat, Urugvaj)

EGIPAT: Čekali su ovo od '90.

Egipat je najuspješnija reprezentacija u povijesti Afričkog Kupa nacija kojeg je ukupno osvojila sedam puta, ali će mu ovo biti tek treći nastup na SP-ima, prvi nakon 1990. godine.

Essam El-Hadary, egipatski golman, trebao bi postati najstariji sudionik svjetskih prvenstava u povijesti. On će kad počne Mundijal imati 45 godina i pet mjeseci, za Egipat brani od 1996. godine.

U Rusiji bi mogao postaviti rekord koji će u budućnosti netko doista teško srušiti. S Egiptom je ukupno četiri puta osvojio naslov na Afričkom Kupu nacija. U lipnju ove godine potpisao je za klub iz Saudijske Arabije i postao je prvi stranac golman u ovoj državi u povijesti. Branio je za 11 klubova u karijeri, ali samo za jedan europski. Za reprezentaciju je branio čak 156 puta. Egipćani imaju i igrača koji ima najviše nastupa u povijesti svih reprezentacija. To je Ahmed Hassan, koji ima čak 184 nastupa u reprezentaciji za koju je igrao od 1995. do 2012. godine. Igrao je tolike godine za “faraone”, a nikad nije nastupio na svjetskim prvenstvima.

Izbornik reprezentacije je Hector Cuper. Argentinac vodi Egipat od 2015. godine, pamtimo ga kao trenera Valencije i Intera. S Valencijom je igrao dva uzastopna finala Lige prvaka 2000. i 2001. godine. Oba je izgubio. Na puno je mjesta radio dobar posao, ali smatra se trenerom gubitnikom jer izgubio puno finala. Najveća zvijezda momčadi je Mohamed Salah. Krilni napadač Liverpoola je s 12 golova najbolji strijelac Premiershipa u ovom trenutku. Dok je igrao za Chelsea 2014. godine, bilo mu ja naređeno da se vrati u Egipat zbog služenja vojnog roka. Tadašnji je primjer ipak uspio reagirati, pa Salah na kraju nije trebao u vojsku.

"Faraoni" su pod Cuperovim vodstvom u samo jednoj od 30 utakmica primila više od jednoga gola.

RUSIJA: Otvaraju 14. lipnja protiv Saudijske Arabije

Rusija je najslabije rangirana reprezentacija po Fifinoj ljestvici. (65) U prvoj je jakosnoj skupini završila samo zahvaljujući tome što je domaćin. Izbornik im je bivši ruski golman – Stanislav Čerčesov. On je reprezentaciju preuzeo nakon razočaravajućeg nastupa na Europskom prvenstvu prošle godine. Odmah ih je pomladio, a ima veliko iskustvo na velikim natjecanjima. S Rusijom je nastupao na Eurima 1992. i 1996. godine i svjetskim prvenstvima 1994. i 2002. Glavna zvijezda momčadi je golman CSKA iz Moskve Igor Akinfejev. Kapetan je reprezentacije od ožujka ove godine. Cijeli život brani za samo jedan klub – CSKA. U klub je došao 1991. godine sa samo pet godina. Nedavno je nakon 11 godina napokon sačuvao netaknutom mrežu u europskim utakmicama, ali je član kluba Lav Jašin. U tom su klubu ruski golmani koji u svojoj karijeri imaju više od sto utakmica u kojima nisu primili gol. On je na prvome mjestu, dosad gol ukupno nije primio u 245 utakmica u karijeri. 

Rusi nam trebaju biti zahvalni jer smo ih pobjedom na Wembleyu 2007. godine "odveli" na Europsko prvenstvo u Austriju i Švicarsku. Tamo su dogurali do polufinala, ali su najzaslužniji za njihov plasman bili "kockasti" U tim smo kvalifikacijama s Rusijom dvaput odigrali 0-0, a lani smo ih na gostovanju u prijateljskoj utakmici pobijedili 3-1. Ukupno je dosad u hrvatskim ligama igralo sedam ruskih igrača. Bili su Rusi prvi u mnogim stvarima u povijesti svjetskih prvenstava. Primjerice, njihov je Oleg Saljenko prvi i jedini igrač koji je u povijesti Mundijala na jednoj utakmici zabio pet golova. Bilo je to 1994. godine u pobjedi protiv Kameruna 6-1. Sve je golove zabio desnom nogom. Igrači koji su u povijesti nastupali za Rusiju, odnosno Sovjetski Savez postavili su još neke pozitivne i negativne rekorde. Do 1969. godine suci su mogli samo udaljiti igrača s terena. Nikakva blaža kazna nije postojala. Na Svjetskom prvenstvu 1970. godine u Meksiku suci su po prvi put u džepu imali žute i crvene kartone. Prvu opomenu u povijesti SP-a dobio je igrač reprezentacije SSSR-a Evgenij Lovčev. Do tog Mundijala u Meksiku nisu postajale niti zamjene. Ako bi igrač bio ozlijeđen i nije mogao nastaviti utakmicu, momčad je nastavljala s igračem manje.  Prvi igrač koji je zamijenjen u povijesti SP-a bio je igrač reprezentacije SSSR-a Viktor Serebrjanikov. 

Njihov je legendarni golman Lav Jašin jedini golman koji je u povijesti osvojio Zlatnu loptu, a Rusi su 1982. godine prvi put u povijesti u momčadi imali dva brata golmana. Bili su to Viktor i Vjačeslav Canov. Lav Jašin je na službenom plakatu Mundijala.

SAUDIJSKA ARABIJA: Izborili SP, izbornik dao otkaz, doveli drugog, koji je dobio otkaz

Saudijska Arabija je reprezentacija koja nakon plasmana u Rusiju muku muči s izbornicima. Bert van Marwijk koji je Nizozemsku odveo do finala 2010. godine, doveo je Saudijsku Arabiju do Rusije. Odveo je na Mundijal, a onda je zbog neslaganja sa savezom nekoliko dana nakon toga podnio ostavku. Momčad je preuzeo Argentinac Edgardo Bauza. On je izbornik bio samo dva mjeseca, vodio je reprezentaciju u pet prijateljskih utakmica i dobio je otkaz. Saudijci su nakon njega ponovno na klupu doveli Argentinca. Juan Antonio Pizzi s Čileom nije izborio plasman u Rusiju, ali će svejedno biti tamo jer je dobio novi posao.

Oni su bez ikakve sumnje jedni od najvećih autsajdera na ovom Mundijalu. Bili su jedna od najpoželjnijih reprezentacija u ždrijebu. Nawaf Al Abed je najveća zvijezda ove momčadi. On cijelu karijeru igra za Al-Hilal. Ovaj su klub u povijesti vodila dva dva naša trenera. Tamo je prije 21 godinu radio Mirko Jozić, a Al-Hilal je vodio i naš aktualni izbornik Zlatko Dalić. On je ovu momčad vodio kratko 2013. godine. Saudijska Arabija prvi je put na Mundijalu igrala 1994. godine. Posljednjih godina ulažu puno novca u domaći nogomet. Tamo dolaze raditi mnogi poznati europski treneri. Triput je ova reprezentacija osvojila Azijski kup, posljednji put 1996. godine. Većina igrača u reprezentaciji dolaze iz domaće lige.

URUGVAJ: Najmanji s naslovom prvaka

Urugvaj je daleko najmanja zemlja po pitanju stanovništva koja je osvojila Svjetsko prvenstvo. Naime, 1930. kada su u svojoj zemlji uzeli zlato, Urugvajaca je bilo 1,75 milijuna!

Jedan od najstarijih i najdugovječnijih izbornika na Mundijalu. Mirnom gospodinu Tabarezu je 70 godina, na klupi reprezentacije je od 2006., no to mu nije prvi mandat! Naime, Oscar je od 1988. do 1990. vodio Urugvajce i do danas na njihovoj klupi ima 183 utakmice čime je prvi na listi izbornika s najviše vođenih utakmica.  Možemo ga nazvati 'tatom' tamošnjeg nogometa jer je s Urugvajem 2011. osvojio Copa Americu, a 2010. doveo ih do polufinala Mundijala. 

Iako mu ovdje ozbiljnu konkurenciju čini kolega iz napada Edinson Cavani, Luis je ipak najbolji strijelac Urugvaja u povijesti sa 49 golova. Barcelonina 'devetka' do Rusije se mora dovesti u formu i nema sumnje kako će baš o njemu ovisiti ambicije jedne od najboljih južnoameričkih reprezentacija. Na zadnjem Mundijalu se 'proslavio' ugrizom Giorgija Chiellinija, no na njegovu sreću Talijana neće biti na ruskim travnjacima sljedećeg ljeta jer se nisu kvalificirali. Mogu mirovati i Vida, Ćorluka i ekipa iz naše obrane jer protiv Suareza i Urugvaja nećemo igrati u skupinama.

Urugvaj je jedna od rijetkih reprezentacija s kojom Vatreni nisu igrali kroz svoju povijest. Iako su 89. država po veličini u svijetu (Hrvatska je 124.), ima ih manje od nas. Urugvajaca ima oko 3,3 milijuna, gotovo milijun manje od Hrvata. No, svejedno su nogometna velesila, baš kao i Hrvatska...

SKUPINA B (Portugal, Španjolska, Maroko, Iran)

PORTUGAL: Europski prvaci i neslavni rekorderi SP-a

Portugalci su prije godinu i pol osvojili Euro u Francuskoj, no u Rusiji će sigurno biti jači. Tu je sad sjajni veznjak Bernardo Silva, igrač Manchester Cityja, koji je prošle sezone s Monacom radio čuda. Tu je i napadač Andre Silva, koji je za Milan u Europskoj ligi postigao šest golova u pet utakmica. S njima dvojicom Portugal je dobio na kvaliteti i dubini, koju u Francuskoj nisu imali. Problem za Portugalce? Pa, rekorderi su svjetskih prvenstava po isključenjima i žutim kartonima u jednoj utakmici. U Njemačkoj 2006. su dobili devet žutih, a na istoj utakmici s Nizozemcima dobili su i dva crvena.

Imaju odličnog trenera, Fernando Santos je prošle godine na Euru pokazao što znači imati vrhunskog stratega. Uostalom, u Francuskoj su imali tek jednu pobjedu unutar 90 minuta, no i tako su osvojili naslov. Santos je igračku karijeru prekinuo s 21 godinom, shvatio je da od njega neće biti pravog nogometaša premda je i on igrao na deficitarnoj poziciji lijevog beka. Uhvatio se knjige te je završio za telekomunikacijskog inženjera. Idućih je deset godina radio u struci.

Od nogometa se umirovio 1975., a vratio se 1987. Tada je preuzeo momčad Estoril-Praiju. Prvi je portugalski izbornik u povijesti koji je prvo vodio neku drugu nacionalnu momčad nego domaću. I tek je treći, nakon Seabre i Queiroza, koji nikad kao igrač nije nastupio za reprezentaciju. Ronaldo je naravno prva zvijezda momčadi. Pravo mu je ime Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, a rođen je 5. veljače 1985. Baš kad je u Americi predsjednik bio Ronald Reagan. Po njemu je Cristiano i dobio ime Ronaldo jer je njegovu ocu Reagan bio omiljeni glumac.

Da bi Ronaldo uopće dobio priliku u nogometu pobrinuo se njegov prijatelj Albert. Na jedan trening došli su predstavnici Sportinga, koji su rekli da će najbolji strijelac biti pozvan u njihovu akademiju. Obojica su zabila po jedan gol, a onda je Albert na samom kraju utakmice predriblao golmana, no nije zabio pogodak nego je asistirao Ronaldu.

- Pitao sam Alberta zašto je to učinio, a on mi je odgovorio zato što sam ja bolji - prisjetio se CR7.

Albert nikad nije postao nogometni profesionalac, no Ronaldo mu je kasnije kupio prekrasnu kuću i automobil. U povijesti HNL-a igralo je 13 Portugalaca, a najveći su trag ostavili Dinamov branič Tonel, golman Eduardo, Ivo Pino, Ruben Lima... Trojica igraju i ove sezone, Joao Escoval i Filipe Ferreira u Istri, i Hugo Almeida u Hajduku. S Hrvatskom imaju još jednu poveznicu. I Portugalci su u svojem debiju na SP-u osvojili broncu. Bilo je to 1934.

ŠPANJOLSKA: 2010. prvaci, 2014. nisu prošli skupinu

U srpnju 2008. Španjolska je postala vodeća reprezentacija na Fifinoj ljestvici kao prva reprezentacija koja nikada nije bila Svjetski prvak. Podsjećamo, 2010. su u Južnoj Africi osvojili naslov.

Imao je privilegiju zaigrati za dva najveća španjolska kluba. Zajedno za Barcelonu i Real odigrao je šest utakmica u karijeri i pritom se okitio naslovom prvaka (Real 1990.) i superkupom (1994.). Lopetegui je bivši golman koji je zenit karijere doživio u predgrađu Madrida. Kad već nije mogao biti faca u glavnom gradu i klubu, uspio je u Rayu. Za razliku od igračke, barem mu je trenerska karijera išla logičnijim slijedom. Vodio je mlađe uzraste Španjolske od U-19 do U-21 - s obje momčadi se okitio naslovima prvaka Europe i to mu je bila idealna referenca za preuzimanje seniorske vrste koja je bila u stanovitom padu poslije odlaska Vicentea del Bosquea, odnosno niza nositelja na terenu poput Xavija i Xabi Alonsa. Zasad je neporažen u 16 službenih utakmica na klupi Španjolske uz 75% ostvarenih pobjeda. Nije baš da su ga Španjolci s oduševljenjem dočekali kao novog izbornika... U Rusiji ga tek čeka pravi posao!

Iako je Sergio Ramos kapetan reprezentacije, najveća faca je genijalni Andres Iniesta. Za će Rusija prema svemu sudeći biti posljednje veliko natjecanje u bogatoj karijeri. Jedan od najboljih veznjaka svih vremena i danas je motor Španjolske, iako je izgubio podršku velikana poput Xavija i Xabi Alonsa koji su se oprostili od dresa 'furije', stigli su neki novi klinci poput Isca, Asensija i Thiaga. Imat će Don Andres uz koga igrati u Rusiji, imat će kome i pričati o Španjolcima mitskoj 2010. kada je baš on u finalu zabio Nizozemcima za svjetsko zlato. 

Na Mundijalima nikad nismo igrali protiv Španjolske, a zasad je sigurno da se nećemo sresti u Rusiji u skupinama budući da smo u istom jakosnom šeširu. Španjolci su tu završili nakon što ih je 'nadmudrila' Poljska koja je marljivo skupljala bodove u kvalifikacijama, dok je 'furija' poneki bod znala izgubiti zbog prijateljskih koje mudri Poljaci nisu igrali. Hrvatska sa Španjolcima ne može igrati u skupini, a možda je to bolje za njih budući da nas ne pamte po dobrom nakon Lensa 2016. kada smo ih na Euru u Francuskoj slomili preokretom. I još smo igrali u kombiniranoj postavi! Pamte se golovi Kalinića i Perišića, Subašićeva parada na penal Sergija Ramosa... Jedna je to od najvećih pobjeda Vatrenih u povijesti i jasan znak da naša generacija spremna nositi se protiv najjačih. Španjolci to sigurno jesu.

MAROKO: Njihov vezni red zaslužuje respekt

Nekad su sinonimi za reprezentaciju Maroka bili velikani kao što su Mustapha Hadji i Noureddine Naybet, dok je u aktualnoj generaciji najveće i najpoznatije ime definitivno stoper Juventusa Mehdi Benatia, ujedno i kapetan momčadi. Nije on, naravno, i jedini snažan adut momčadi koja je kroz kvalifikacijsku skupinu prošla izbacivši uvijek snažnu Obalu Bjelokosti, no ovi ostali su ipak nešto niža kategorija.

Marokanci su izvrsni u veznom redu, u kojem su igrači Ajaxa (Hakim Ziyech), Southamptona (Sofiane Boufal), Tudorova Galatasaraya (Younès Belhand), Schalkea (Amine Harit)... Ne pretjerano zvučna imena, ali svakako skupina igrača koji zaslužuju respekt. Bitno su slabiji u obrani, kao i po pitanju taktike, no mogao bi požaliti svaki protivnik koji ih podcijeni. Bez poraza su u posljednjih sedam utakmica, iako treba reći i da to nisu bili protivnici najviše razine.

Od posljednjih 12 izbornika, samo Belgijac Eric Gerets nije bio Marokanac ili Francuz, a iz Francuske dolazi i aktualni izbornik Hervé Renard. Riječ je o 49-godišnjaku s beznačajnom igračkom karijerom koji se kao trener pronašao u afričkom nogometu. Dvaput je vodio Zambiju, po jedanput Obalu Bjelokosti i Angolu, a na klupu Maroka došao je nakon debakla u pokušaju vođenja Lillea. U 13 utakmica osvojio je samo 13 bodova i time zaslužio otkaz nakon nekoliko mjeseci provedenih u Ligue 1.

Marokancima će ovo biti peti pokušaj da prođu skupinu na svjetskom prvenstvu, što je zasad ostalo nedosanjani san. Sljedećeg ljeta, kad lopta krene ruskim travnjacima, navršit će se 20 godina od njihova posljednjeg nastupa na Mundijalu, a od jedinog ogleda s Hrvatskom prošla je već 21. Na Kupu kralja Hasana, u prosincu 1996., izgubili smo na penale, nakon čega se više nikad nismo susretali. A i taj jedini put na megdan Marokancima išli smo s kombiniranim sastavom.

IRAN: Nisu primili gol u 12 utakmica kvalifikacija

Iran je prva azijska reprezentacija koja je izborila plasman u Rusiju. Nije primila gol u 12 uzastopnih utakmica, a izbornik im je Portugalac Carlos Queiroz. Trener koji je bio pomoćnik sir Alexa Fergusona u Manchester Unitedu, trener koji je vodio Real, bio izbornik Portugala, a od 2011. godine sjedi na klupi Irana kojega je vodio na Mundijalu 2014. godine. 

Portugalac je o nogometu učio od najvećih poput Alexa Fergusona kojemu je bio desna ruka i sad to veliko znanje prenosi na igrače u Teheranu. Sardar Azmoun je u ovom trenutku jedna od najvećih zvijezda iranske momčadi. Tepaju mu da je on njihov Messi. Ima 22 godine i igra za Rubin iz Kazana. Postao je prvi Iranac u ruskoj ligi, a u Kazanu igra s brojem 69 na leđima. Taj je broj uzeo jer u njegovom rodnom gradu Gonbad-e Kavusu s tim brojem počinju registracijske pločice.

Veliki je navijač Reala, a sin je Khalil Azmouna, poznatog iranskog odbojkaša. Legenda iranskog nogometa je Ali Daei, koji je u 149 utakmica za reprezentaciju zabio čak 109 golova. Hrvatska je u povijesti dvaput igrala s Iranom. Jednom smo ih pobijedili, jednom smo remizirali. Brojni su hrvatski treneri ostavili veliki trag u ovoj azijskoj državi. Izbornik je tamo bio Ćiro Blažević, a njihovu je reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 2006. godine vodio Branko Ivanković. On je na klupi reprezentacije bio od 2002. do 2006. godine, a i sad radi u Teheranu, vodi Persepolis. U Iranu radi i bivši hrvatski izbornik Zlatko Cico Kranjčar. Samo je jedan Iranac igrao u hrvatskoj ligi. Rekli bismo, krivi Ali Karimi. Nije to bio onaj slavni Karimi, koji je igrao za Bayern. Bio je to Ali Karimi kojega je doveo Dinamo za koji je nastupio samo jednom. Kasnije je igrao za Lokomotivu. Na Azadi stadion u Teheranu je do 2003. godine i renoviranja na utakmica reprezentacije dolazilo 100.000 gledatelja. 

SKUPINA C (Francuska, Australija, Peru, Danska)

PERU: Jedini čovjek koji je zaustavio Maradonu je - Peruanac

Nisam mogao vjerovati, tukao me cijelu utakmicu, išao je svuda za mnom. U jednom trenutku ozlijedio sam nogu i izašao sam kratko van. Kad ono, budala stoji ispred aut linije i čeka da se vratim. Nevjerojatno, nisam mogao vjerovati rekao je Diego Armando Maradona.

Peruanci i danas slave Luisa Reynu, čovjeka koji je te 1985. godine zaustavio jednog od najboljih igrača svih vremena. Danas Peruanci nemaju takvog igrača, ali su nakon 36 godina čekanja opet na Svjetskom prvenstvu. Od ovog Svjetskog prvenstva vrijede nova pravila na ždrijebu pa se tako reprezentacije u jakosne skupine dijele isključivo prema Fifinoj ljestvici, a ne kao prije prema ljestvici i kontinentalnim federacijama pa se Peru smjestio u naš 'šešir', zajedno sa Španjolskom, Kolumbijom, Meksikom, Švicarskom, Urugvajem i Engleskom. Kad pogledate rezultate Perua u zadnje vrijeme, bit će vam jasno zašto su tako visoko rangirani. Peruanci nisu izgubili 10 utakmica zaredom, zadnji koji ih je dobio je Brazil u studenom prošle godine. 

Vodi ih Ricardo Gareca, imaju solidnog golmana Pedra Gallesea, vođu u obrani Alberta Rodrigueza, sjajnog veznjaka Yoshimara Yotuma, a naprijed su Jefferson Farfan i Paolo Guerrero. No za Guerrera se još zapravo ne zna hoće li igrati. Jedan od najboljih peruanskih igrača u povijesti dan prije ždrijeba bio je na saslušanju pred Fifinom komisijom zbog pada na dopinškom testu u listopadu ove godine. 

Padali su i lusteri nakon peruanskog slavlja i plasmana na prvi SP nakon 1982. godine. Peruanci su u uzvratu dodatnih kvalifikacija dobili Novi Zeland 2-0, a kod prvog gola Farfana Lima se zatresla kao da je bio potres.

- Možemo potvrditi da nema aktivnosti podrhtavanja tla u Limi. Čini se da je uzbuđenje Peruanaca aktiviralo aplikaciju - objavila je čileanska seizmološka služba.

Nije šala, navijači su stvarno izazvali podrhtavanje tla. Mogao bi Peru, uz malo sreće, napraviti nešto veliko na SP-u i izazvati potres u rezultatskom smislu.

AUSTRALIJA: Jedini s vizom za SP, a bez izbornika

Utakmica Hrvatske i Australije na SP-u 2006. ušla je u legendu. Glavni junak bio je sudac Graham Poll, koji je Joeu Šimuniću dao tri žuta kartona, u 61., 89. i 93. Australija je ipak prošla u drugi krug, a Zlatko Kranjčar je nakon Mundijala dobio otkaz.

Jedina su reprezentacija s vizom za SP, a da nemaju izbornika. Ange Postecoglou bez nekog objašnjenja samo šest dana nakon što je s reprezentacijom izborio nastup na Mundijalu dao je otkaz. Mile Jedinak, naše gore list, kapetan je reprezentacije, a svoju ulogu potvrdio je s tri gola Hondurasu u dodatnim kvalifikacijama. Jedinak je 2003. i 2004. bio u Varaždinu , no pravu priliku nije dobio. U Engleskoj je stekao ime, a trenutačno je defenzivni veznjak Aston Ville.

Veteran Tim Cahill i dalje igra, a 6. prosinca će napuniti 38 godina. Najvažniji igrač ipak je Aaron Moy, veznjak Huddersfielda, koji je dvije sezone bio nastupao za Manchester City. Ima i nizozemsku putovnicu zbog majke. U povijesti je 14 Australaca igralo u HNL-u, no trenutačno nijedan ne trči hrvatskim travnjacima.

FRANCUSKE: S ovom skupinom se križamo, a njih nikad nismo dobili

Francuska je jedna od onih reprezentacija koje Hrvatskoj tradicionalno nikako ne odgovaraju. Pet puta igrali smo protiv "tricolora", a u rubrici pobjeda i dalje stoji nula... Triput smo izgubili, uključujući i onaj polufinale iz 1998., a dvaput remizirali, posljednji put u proljeće 2011. godine u prijateljskoj utakmici (0-0).

Izbornik Didier Deschamps, čovjek koji je te 1998. kao kapetan podigao pehar za prvake svijeta, u rukama ima mladu i iznimno moćnu momčad koju predvode superzvijezde kao što su Mbappé, Griezmann, Pogba, Varane, Matuidi... Gledajući u francuski roster, gotovo je nemoguće pronaći im manu i zato ne čudi što finaliste posljednjeg Eura mnogi vide kao jedna od glavnih favorita za naslov u Rusiji.

Od ukupno 21 svjetskog prvenstva, Francuzi su bili na njih 15, a uz titulu iz 1998. imaju i drugo mjesto iz 2006., zapamćeno po Zidaneu i Materazziju, po trenutku kad je Talijan spomenuo Francuzu sestru i time zaslužio udarac glavom... Imaju Francuzi i dva treća mjesta - u Švedskoj davne 1958. i u Meksiku 1986. Dobri stari Just Fontaine i dalje je najbolji strijelac na jednom SP-u, budući da je 1958. turnir završio s 13 golova na kontu. Nitko to nikad nije uspio nadmašiti... 

Posljednji put Francuska nije bila na SP-u još u SAD-u 1994., kad je generacija koju je predvodio David Ginola, a kojoj nije bio potreban Eric Cantona (?!) ispala od Bugara. Do danas im se takvo nešto nije ponovilo, "tricolori" suvereno drže do svoga imidža velike reprezentacije...

Do svog imidža, međutim, nije pretjerano držao Selim Bouadla, jedini Francuz koji trenutačno igra u HNL-u, u dresu Slaven Belupa. Ovog ljeta čovjek je - razočaran odlaskom svog prijatelja Hebera u Rijeku, navodno i nekim privatnim problemima, odlučio da više ne želi igrati za klub iz Koprivnice. Nakon 20-ak dana ipak se vratio u klub, pokrio se ušima, ispričao i nastavio igrati. U 13 nastupa ove sezone ovaj je 28-godišnji veznjak upisao jednu asistenciju.

Pamtimo i Jeremyja Taravela, koji je u Dinamo II doveo i svog brata, a Francuzi jako dobro pamte Joška Skoblara, legendu francuskog nogometa i frajera koji je u jednoj sezoni zabio 44 gola. Pamte i Dadu Pršu, a trenutačno u svojoj ligi nemaju boljega golmana od našeg Danijela Subašića. 

DANSKA: Razbili su Republiku Irsku u dodatnim kvalifikacijama

Otkad nema dobrog starog Petera Schmeichela i njegovog društva, nema ni okršaja Danske i Hrvatske. Od 1996. do 2004. igrali smo pet puta, upisali po dvije pobjede i poraza te jedan remi, a od tad do danas nismo se susretali.

I opet je tu, na danskom golu, jedan Schmeichel, tatu Petera naslijedio je sin Kasper, senzacionalni prvak Engleske s Leicesterom, ali i nasljednik koji nikad nije došao ni blizu očeve razine. Današnja Danska, koju s klupe vodi 64-godišnji Norvežanin Age Hareide, u rukama je Tottenhamova "fantaziste" Christiana Eriksena, obranu drži Chelseajev Andreas Christensen, zajedno s iskusnim kapetanom Simonom Kjaerom, a prva napadačka opcija je Feyenoordov Nicolai Jörgensen.

U kvalifikacijskoj skupini Danci su ostali iza prvoplasiranih Poljaka, a u dodatnih kvalifikacijama s ukupnih 5-1 prošli su Republiku Irsku. Nakon 0-0 u prvoj utakmici i vodstva Iraca već u 6. minuti u Dublinu, nakrcali su irsku mrežu s pet komada. A onaj tko Irskoj u gostima zabije peticu, sigurno nije bezopasan... Taj niz zaključio je Nicklas Bendtner, još jedna jaka danska uzdanica, ali i osebujan tip kojeg su navijači Arsenala iz sprdnje prozvali Lord.

U Rusiji će Danci peti put igrati na Mundijalu, uz napomenu da su prvi put na SP-u nastupili 1986., a od posljednjih šest završnih turnira ovo im je četvrti - nije ih bilo u Njemačkoj 2006. i Brazilu 2014. Sad se vraćaju, uvjereni da su čuda moguća, pri čemu će se pozvati na 1992. godinu... Tad su, naime, otišli do kraja na Euru u Švedskoj, na kojem su nastup izborili tek nakon što je Jugoslavija izbačena. Dečki su se digli s plaže, uzeli kopačke i osvojili europsko zlato. Nažalost po njih, više nema braće Laudrup, nema ni Kima Vilforta, nema ni Henrika Larsena... Nema ni Mortena Olsena, dugogodišnjeg izbornika, zamijenio ga je Age Hareide, koji je pet godina vodio svoju Norvešku, a trenirao je i Malmö, Brondby, Rosenborg, Viking i još nekoliko manjih klubova.

Sjetit ćemo se, kad je riječ o Danskoj, i one jeseni 1997., kad je Schmeichel čupao čuda u Solunu, zaustavio Grke i tako odveo Ćirine "vatrene" u Francusku. Pamtit ćemo i onih 3-0 na Euru u Engleskoj, kad je Davor Šuker blistao, a isti taj Schmeichel očajavao, no ovo je neko novo vrijeme. Peter ima nasljednika, a Davor odavno ne blista.

SKUPINA D (Argentina, Island, Hrvatska, Nigerija)

NIGERIJA: Izbornik igrao s Vujovićima

Okocha, Finidi, Babangida, Babayaro, Kanu... Da, to su Nigerijci koje zna i površni nogometni fanatik. No znači li vam išta ime Samuel Okwaraji? Naime, riječ je prvom strancu u povijesti Dinama. Kao siromašan dječak otišao je u Italiju, upisao nogometnu školu i studij prava. Prošao je školu Rome, a paralelno završio studij prava. Izravno s Olimpica došao je u Dinamo gdje je postao prvi stranac sa službenim nastupom za 'modre'. Zabio je tri gola Budućnosti iz Hodošana, ali upisao je samo jedan prvenstveni dvoboj pri kraju sezone 1985/86, u pobjedi protiv Prištine 4-3. Trener je bio Ćiro Blažević.

Dvije godine poslije zaigrao je za Nigeriju protiv Angole. U 77. minuti se srušio, a stadion u Lagosu zanijemio. Nažalost, srce nije izdržalo i preminuo je s 25 godina, kao diplomirani pravnik. U domovini ga nisu zaboravili. Ispred nacionalnog stadiona je njegov spomenik, a stadion u rodnom Orlu nosi njegovo ime.

- Bio je dobar tehničar, ali mu je stalno bilo zima, uvijek se toplo odijevao - prisjetio se Marko Mlinarić.

Izbornik im je  Gernot Rohr, koji je u Bordeauxu dvije godine igrao s braćom Vujović, Zlatkom i Zoranom. Najkontroverzniji igrač je golman Vincent Enyeama, kažu najbolji afrički golman. S Enyimbom je dvaput osvajao afričku Ligu prvaka, a u igru bi ulazio samo za penale. Od reprezentacije se oprostio 2015. no novi izbornik ga je nagovorio da brani u Rusiji. U Francuskoj je  u Lille bio bez gola 11 utakmica zaredom, odnosno 1062 minuta i 114 minuta mu je nedostajalo da skine rekord iz 1993.  Gaëtana Huarda.

ARGENTINA: Gauči, sjetite se Basela

Lipanj 1994. Kiša je pljuštala nad Zagrebom a na Maksimir su istrčali Argentinci predvođeni Diegom Armandom Maradonom. Bila je to 12. utakmica Hrvatske, a na stadionu je bilo 50.000 gledatelja. Uoči utakmice Maradona je imao dvije želje. Posjetiti grob Dražena Petrovića i dobiti njegov dres. Obje želje mu je ispunila Draženova majka Biserka. Nakon te utakmice Maradona je odigrao još samo dvije utakmice za Argentinu, obje na SP-u u SAD-u i zbog dopinga je morao završiti karijeru. S tribina Maksimira za vrijeme te utakmice odzvanjalo je: "Batistuta Gabrijele za tebe je Šuker Pele". Poslije toga protiv Argentine smo igrali još tri puta, dvaput izgubili, a pobijedili ih u Baselu u ožujku 2006. Bila je to prva utakmica Luke Modrića za Hrvatsku. 

S igračima kao Lionel Messi, Ángel Di María, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín, Lucas Biglia, Éver Banega nacija računa samo na zlato, koje čekaju od Meksika 1986. 

Izbornik im je Jorge Sampaoli, koji je u anale ušao sa sjajnim citatom o posjedu lopte. Kao izbornik Čilea izgubio je u Montevideu od Urugvaja 3-0 iako je njegova momčad imala posjed lopte 73 posto. Komentirajući taj bizaran statistički podatak, Sampaoli je usporedio nogomet s osvajanjem žene u baru.

- Jedne sam večeri otišao u bar. Cijelu sam noć razgovarao sa zgodnom djevojkom, smijali smo se, flertovali, platio sam joj nekoliko pića. Oko pet sati ujutro u bar je ušao neki frajer, zgrabio tu djevojku i odveo je u WC. Vodili su ljubav i i ona je otišla s njim. No, to nije važno jer sam ja imao veći posjed tijekom večeri - rekao je Sampaoli.

U HNL-u je igralo 16 Argentinaca, a prvi je stigao Diego Goyoaga. Igrao je u najboljoj generaciji Varteksa u povijesti, koja je pukom nesrećom u posljednjem kolu u Splitu ostala bez naslova.

ISLAND: U 17 godina napravili su više od 100 igrališta

Više od 10 posto Islanđana otišlo je na Euro u Francusku prošlog ljeta navijati za svoju momčad. Vjerojatno će tako biti i u Rusiji jer Islanđani prvi put igraju na Mundijalu. Prije samo 10-ak godina bili su 108. reprezentacija svijeta, i uglavnom se na  njih gledalo kao momčad na kojoj se može popraviti gol-razlika.

Hrvatska je preko njih izborila SP 2014. u Brazilu, no otad s njima baš nemamo lijepa iskustva.  Evo, u ovim kvalifikacijima su bili bolji od nas, a na Islandu su nas pobijedili 1-0. Tu je i Gylfi Sigurdsson čije ime i prezime u Splitu svi znaju. Posebno Dante Stipica, kojemu je u kvalifikacijama za Europsku ligu islandski veznjak dao gol s 40-ak metara.

Od početka ovog tisućljeća Islanđani su izgradili više od 100 igrališta, nogomet se ne igra više ljeti, a njihovi reprezentativci više ne igraju u domaćoj ligi nego su svi stranci. Island je i država s najmanje stanovnika, koja se plasirala na SP. Ukupno ih je 335.000, a imaju samo 20.000 registriranih igrača. Puno su uložili u stručnjake, na 500 stanovnika dolazi jedan trener s Uefinom licencijom. Englezi, primjerice, imaju licenciranog trenera na svakih 10.000 stanovnika.

Izbornik je Heimir Hallgrimsson. Nikad nije bio neki igrač, pa je zato zarađivao novac na drugi način. Tijekom igračke karijere bio je i zubar. Tim se poslom povremeno bavio sve do prošlog ljeta kada je od pomoćnika napredovao na mjesto izbornika. Hallgrimsson je izuzetno zanimljiv tip. Island nekoć nije imao tako brojne, bučne i vjerne navijače kao danas. A sve to promijenio je današnji izbornik.

- Kad sam 2011. postao pomoćnikom gotovo uopće nismo imali navijače. Otišao sam u pub u Reykjaviku gdje se okupljaju te sam im rekao da ću im dolaziti uoči svake utakmice i izlagati im kako ćemo igrati i zašto. Na prvu utakmicu protiv Farskih otoka došlo ih je 12, no danas je stadion rasprodan kad igra reprezentacija. A ja i danas odlazim u taj pub - kaže Hallgrimsson.

Gylfi Sigurdsson danas je poznato ime u Hrvatskoj, posebno u Splitu. Njegovo ime u prijevodu znači 'kralj mora'. Stoga onda i ne čudi da ima veliki udio u ribarskoj tvrtki 'Lotna ehf'. Kad završi nogometnu karijeru neće se morati brinuti za mirovinu. Premda igrač kojeg je Everton platio 50 milijuna eura baš i nema problema s novce.

Nikad nijedan Islanđanin nije igrao u HNL-u, no zato je u drugom smjeru otišlo dosta hrvatskih nogometaša. I plaće su odlične, od tri do 10 tisuća eura.

HRVATSKA: Imamo najbolji vezni red na svijetu

Što reći o Hrvatskoj a da već nismo rekli. Kao i puno puta do sad krenuli smo odlično u kvalifikacije, no kako su mjeseci prolazili tako je i hrvatska moć padala. Sve je rezultiralo otkazom Anti Čačiću, dolaskom Zlatka Dalića preko noći i ulaskom u dodatne kvalifikacije. A tamo, također po običaju, ponovno moćna Hrvatska. 

Grčka jednostavno nije imala apsolutno nikakve šanse. Kod kuće smo ih uništili, u Ateni potvrdili da znamo igrati i na rezultat i na SP dolazimo kao jedan od favorita za prolazak skupine. Po kladionicama smo među prvih deset favorita za naslov, a razlog vjeri u snagu Vatrenih je uglavnom naša čudesna vezna linija.

Luka Modrić, Ivan Rakitić, Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Milan Badelj... Vezni red kakvog bi poželio i Brazil. Ili barem jednog od njih, Luku Modrića, koji će iduće godine navršiti 33 i ovo mu je vjerojatno posljednja prilika da s reprezentacijom napravi nešto veliko.

SKUPINA E (Brazil, Švicarska, Kostarika, Srbija)

BRAZIL: S Titeom ne znaju za poraz

Ne tako davno, prije četiri godine Brazil je bio na 'klocnama'. Na Marakani su u polufinalu SP-a izgubili od Njemačke 7-1, potom od Nizozemske 3-0. Bio je to debakl svih debakla. Nešto se moralo promijeniti i na klupu je umjesto katastrofalnog Dunge stigao Tite uvevši novi sustav 4-1-4-1. Od 17 utakmica na klupi Brazila ima samo jedan poraz.

U HNL-u je bilo čak 51 igrač iz Brazila, samo je više bilo iz BiH. A znate li tko je prvi Brazilac u HNL-u? Bilo je to 1995., dobro popunjen Claudinho je stigao u Zadar i smjestio se na lijevom beku. Debitirao je protiv Hajduka (1-1), odigrao je samo sedam utakmica i potom netragom nestao. Najviše nastupa u HNL-u od Brazilaca ima Sammir, čak 185! Brazilac Eduardo za Hrvatsku je odigrao 64 utakmica i zabio 29 golova, što ga stavlja na treće mjesto strijelaca, iza Davora Šukera i Marija Mandžukića.

Najveća zvijezda je Neymar, igrač koji ima takve privilegije u PSG-u kakve nema niti jedan igrač. Svi igrači moraju nositi torbice s klupskim logom, jedino Neymar može birati hoće li jedan dan nositi Prada, drugi Gucci, treći YSL... Na treningu su nad njim zabranjeni prekršaji, a jedini nema obavezu igranja u obrani. Eto, to je tako kada ste zvijezda Brazila.

Hrvatska je protiv Brazila igrala triput. Prvi put u kolovozu 2005. na Poljudu. Čak smo i vodili golom Nike Kranjčara, a završilo je 1-1 golom Ricardinha. Drugi put smo se susreli na SP-u u Njemačkom, kad smo izgubili golom Kake. Treći susret bio je na prošlom SP-u u Brazilu, koji smo izgubili 3-1.

KOSTARIKA: Bivši izbornik volio bi na klupu - Dinama

Stadion u Genovi, lipanj 1990. Slabašna Kostarika pobijedila je jaku Švedsku s Brolinom, Ingessonom, Ravellijem, Hysenom...  Dvije minute prije kraja Švedsku je srušio dvojac Gonalez - Medford. Prvi asistirao, drugi je zabio. Odmah nakon SP-a u Italiji obojica su stigla u zagrebački Dinamo, a Medford je donedavno i bio izbornik Kostarike. 

- Zagreb obožavam, čak sam naučio i nešto vaš jezik. Počeo je rat u Hrvatskoj i zato sam otišao. Družio sam se sa Bobanom, Šukerom... Izlazili smo u hotel Intercontinental i zavolio sam Dinamo i navijače. Želja mi je jednog dana biti trener Dinama - rekao nam je Medford.

Pomoćnik u reprezentaciji bio mu je današnji izbornik Óscar Ramírez, koji je posao učio od Medforda. 

Zvijezda reprezentacije je golman Reala, Modrićev i Kovačićev suigrač, Keylor Navas. U utakmici protiv Seville gosti su imali penal. Loptu je uzeo Gameiro, a Luka Modrić pokazao Navasu kažiprstom da će Gameiro pucati u desnu stranu. Navas ga nije poslušao, bacio se u lijevu i - obranio. 

Hrvatska nikad u povijesti nije igrala protiv Kostarike, čak ni prijateljsku utakmicu. Na Svjetskim prvenstvima nastupili su pet puta, a premijeru su imali u Italiji 1990.

SRBIJA: Odveo ih na SP, a oni mu dali otkaz

Naši istočni susjedi, nekako u svome stilu, smijenili su izbornika Slavoljuba Muslina, sina Splićanina Duje, nakon što je čovjek uspio izboriti SP nakon osam godina. Nije ih bilo u Brazilu, u Južnoj Africi imali su vrlo skroman nastup, a u Rusiju idu s uobičajeno velikim ambicijama. S pokrićem ili bez njega, tek ćemo vidjeti...

Priče iz Srbije kažu da je Muslin morao otići zato što u reprezentaciju uporno nije želio zvati mladu zvijezdu Lazija Sergeja Milinkovića-Savića. Privremeni izbornik Mladen Krstajić uključio ga je u nacionalnu momčad, a isto će sasvim sigurno učiniti i "pravi" izbornik nakon što ga Srbi konačno odaberu. Zasad su jedna od tri reprezentacije koje su se kvalificirale na SP, a nemaju izbornika.
Kapetan Srbije i vođa momčadi je Branislav Ivanović, koji će se u Rusiji osjećati kao doma, budući da je dres Chelseaja zamijenio onim Zenita iz St. Peterburga. Velika snaga Srbija je svakako i Unitedov veznjak Nemanja Matić, a najveća napadačka snaga je Dušan Tadić iz Southamptona. Uz dva Aleksandra, Kolarova i Mitrovića, Ljubomira Fejsu, Adema Ljajića, Luku Milivojevića, ali i još nekoliko solidnih klupskih igrača, dojam je da Srbi raspolažu s momčadi koja bi u idealnim okolnostima mogla napraviti dobar posao u Rusiji. U kojoj će, u to nema sumnje, imati veliku podršku svojih, ali i ruskih navijača.

U eri Igora Štimca Hrvatska je pobijedila Srbiju u Zagrebu (2-0) i remizirala u Beogradu (1-1), a pamtimo i one Ćirine ogled s tadašnjom Jugoslavijom iz kvalifikacija za Euro 2000. godine. Tad je u Beogradu bilo 0-0, a na Maksimiru onih kobnih 2-2, zbog kojih je Hrvatska ostala bez velikog natjecanja, jednog od rijetkih koje je propustila. O našem rivalstvu s "orlovima", naravno, ne treba previše govoriti, sve je jasno, sve se zna...

U kvalifikacijama je Srbija imala prilično laganu skupinu, završila je na prvome mjestu ispred Irske, Walesa, Austrije, Gruzije i Moldavije. U Rusiji će protivnici, naravno, biti neusporedivo zahtjevniji, tako da u srpskoj javnosti s razlogom sumnjaju da ova momčad može napraviti rezultat za pamćenje. Ali da svakome mogu zagorčati život, to svakako. Iako, dosadašnja iskustva kažu da srpski nogometaši najčešće zagorčaju život sami sebi. 

ŠVICARSKA: Imaju najbolje bekove SP-a

Ponajbolji par bekova na Svjetskom prvenstvu, legija igrača albanskog porijekla, centarfor naše Rijeke i izbornik - bosanski Hrvat. To je ukratko švicarska reprezentacija, koju su mnogi željeli izbjeći u ždrijebu. Završili su drugi u svojoj kvalifikacijskoj skupini, iza Portugala, pa se Svjetskoga prvenstva dokopali u baražu preko Sjeverne Irske. 

Rekosmo, deni bek Stephan Lichtsteiner i lijevi Ricardo Rodriguez su "top-klasa", a ako im pridodate ubojite krilne napadače Xherdana Shaqirija i Stevena Zubera, eto ofenzivnog arsenala kojeg za kojeg se mora pažljivo taktički pripremiti svaki suparnik. Leđa veznog reda čuva najveća zvijezda reprezentacije, Arsenalov Granit Xhaka, a najveća nada ove reprezentacije je supertalentirani Denis Zakaria iz Borussije Mönchengladbach. Možda i najveći problem ove reprezentacije je klasični centarfor i tu naš Mario Gavranović definitivno nije bez šansi za ozbiljnu ulogu, iako je prvi izbor Vladimira Petkovića u najvećem broju slučajeva ipak Haris Seferović.

Švicarci su dobili prvih devet utakmica u skupini, u prvom kolu razbili su europske prvake Portugalce 2-0, ali u finišu je osma momčad s Fifina rankinga posustala pa su ih prešišali Ronaldo i ekipa.

SKUPINA F (Njemačka, Meksiko, Švedska, Južna Koreja)

JUŽNA KOREJA: Izborniku ne vjeruju, u Rusiji žele Hiddinka

U Rusiju su stigli na jedvite jade. Nakon niza loših rezultata izbornik  Uli Stielike je dobio "cipelu", a na njegovo mjesto je uskočio Shin Tae-yong, koji je vodio U-20 i U-23. O taktici, kažu Korejci, nema pojma, no odličan je motivator. Stoga u Koreji je velika depresija, na prste jedne ruke možete nabrojati ljude koji vjeruju u osvajanje makar i boda i svi nekako vjeruju da bi do Rusije reprezentaciju mogao preuzeti Guus Hiddink. 

Jedina zvijezda reprezentacije je Son Heung-min iz Tottenhama. Plaćen je 22 milijuna eura i najskuplji je azijski igrač u povijesti. Ujedno je i najbolji azijski strijelac u povijesti Premiershipa. Nadimak mu je "Babaroga Dortmunda" jer je u dresu Leverkusena i HSV-a Borussiji zabio pet golova u šest utakmica. 

Na SP-u 2002. Koreja je otišla do polufinala, a na tom putu su, u to se svi slažu, teško pokradeni Španjolska i Italija. Talijani i Španjolci nisu stigli zabijati golova, koliko su im suci stigli poništiti. Junak pobjede protiv Italije bio je Ahn, koji je u to vrijeme igrao u Perugiji. Odmah nakon završetka Svjetskog prvenstva, Perugia je s njim raskinula ugovor.

- Nemam namjeru plaćati onog zbog koga je uništen talijanski nogomet - rekao je vlasnik Perugije Luciano Gaucci.

Hrvatska je s Južnom Korejom igrala dvaput, oba puta 2013. Prvi put u veljači u Londonu, kad smo pobijedili 4-0. Drugi put smo igrali u Jeonju i pobijedili 2-1. Na toj utakmici prvi gol za reprezentaciju zabio je Domagoj Vida.

ŠVEDSKA: Njihovu izborniku uzor je rukometna legenda

Možda bi nepravedno bilo napisati da su neočekivani putnici na SP, ali malotko je vjerovao da će oni izboriti Mundijal, a ne Talijani.
Nije to više ona Švedska, koja je prije 23 godine osvojila broncu, ili generacija Zlatana Ibrahimovića, koja je uvijek bila 'nagazna mina'.

Nekoć su najbolji njihovi nogometaši igrali za Arsenal, Juventus, Bayern i ostale europske velikane, današnji reprezentativci plaću zarađuju u Danskoj, Grčkoj, Rusiji, Škotskoj, čak i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tek se Emil Forsberg i Victor Lindelof mogu pohvaliti da nastupaju u Ligama petice, Forsberg za Leipzig, a Lindelof za Manchester United.

Izbornik Janne Andersson, koji je reprezentaciju preuzeo 2016., čovjek je za velike utakmice. U doigravanju je izbacio Italiju, a 'azzurri' mu u dvije utakmice nisu dali gol. Prije dva ljeta je s IFK-om je osvojio švedski naslov nakon što je u posljednjem kolu pobijedio Malmo na gostovanju.  Uzor mu je legendarni švedski rukometni trener Bengt Johansson, koji mu je u osnovnoj školi bio profesor tjelesnog.

Emil Forsberg glavni je igrač reprezentacije. Svi su ga kritizirali kad je prije dvije godine Malmo zamijenio njemačkim drugoligašem Leipzigom, no sada je jasno da je napravio odličan potez. Uostalom, zarađuje 3,5 milijuna eura na godinu, a ugovor mu traje još četiri sezone.

Dva su Šveđanina igrala u HNL-u, Walid Atta je prije šest godina igrao za Lokomotivu, dok je Luka Mijaljević bio član Istre prije pet sezona.

NJEMAČKA: Elf ne zna za poraz 21 utakmicu

Njemačka je posljednju utakmicu izgubila u polufinalu Eura 2016. godine od Francuske. Ukupno je bez poraza 21 utakmicu zaredom. Imaju 16 pobjeda i pet remija. U kvalifikacijama za Rusiju aktualni je svjetski prvak zabio 43 gola, bio je to europski rekord. Prošlog je ljeta "elf" s drugom momčadi osvojio Kup konfederacija, a Njemačka posljednji put u polufinale Mundijala nije ušla 1998. godine kad smo ih mi u četvrtfinalu pobijedili 3-0 u Lyonu. To je jedna od najvećih pobjeda Hrvatske u povijesti. Nijemce smo dobili i u skupini na Euru 2008. godine, a oni su nas izbacili u četvrtfinalu Eura 1996. godine. Tad uz veliki sudački "poguranac". Joachim Löw je njemački izbornik od 2006. godine. Ovo će mu biti treće SP na kojemu će voditi Nijemce.
 
- Kad me vodio u Austriji iz Beča, znao je prekidati treninge kad god bi naš stoper izbacio loptu u aut. Kod njega toga nije bilo. Stoperima nije bilo dopušteno da izbacuju loptu izvan terena – rekao nam je jednom prilikom Ivica Vastić.

Low je 2007. godine u Austriju na pripreme Arsenala poslao svoje pomoćnike. Oni su snimali Wengerove treninge. Izbornik je to koji je htio učiti od starijih i iskusnijih kolega. Baš je zbog toga i snimao Arsenalove treninge toga ljeta.
 
Teško je izdvojiti najveću njemačku zvijezdu u ovom trenutku. Doista, to je momčad s gomilom sjajnih igrača. Jedna od najvećih je svakako Toni Kroos iz Real Madrida. Nije bio dobar učenik, ali je zato sjajan nogometaš. Bio je toliko posvećen nogometu da bi u prosjeku godišnje u školi izostajao i po mjesec i pol dana. On je bio jedan od najboljih igrača Mundijala 2014. godine. Njemačka bi kamp u Rusiji mogla imati u Sočiju. Tamo je igrala utakmice i tamo je bila smještena prije nekoliko mjeseci kad je igrala na Kupu konfederacija.
 
Dosad je u povijesti u hrvatskim ligama igralo osam igrača s njemačkim državljanstvom. Andre Fomitschow ove sezone igra za Hajduk. Njemačka ima i najboljeg strijelca u povijesti svjetskih prvenstava, to je Miroslav Klose sa 16 golova. Igrali su na 18 od 20 Mundijala i samo jednom nisu došli do četvrtfinala. Imaju ukupno četiri naslova svjetskih prvaka. Njihov Franz Beckenbauer bio je svjetski prvak i kao igrač i kao trener. Kao igrač 1974. godine, kao izbornik u Italiji 1990.

MEKSIKO: Momčad s najviše poraza u povijesti SP-a (25)

Meksička nogometna reprezentacija momčad je koja se najviše puta plasirala na Svjetsko prvenstvo, a da pritom niti jednom nije osvojila naslov. Za rukom im je to pošlo 16 puta te su reprezentacija s najviše poraza u povijesti SP-a (25).

Na Svjetsko prvenstvo plasirali su se lakoćom sa šest pobjeda, tri remija i tek jedan poraz u 10 utakmica. No, bez obzira na uvjerljivu predstavu u kvalifikacijama oko izbornika, Kolumbijca Juana Carlosa Osorija, je u medijima te među navijačima i dalje puno upitnika. 

Razlog su uglavnom porazi od respektabilnijih protivnika poput Čilea (7-0) na Copa Americi i Njemačke na Kupu konfederacija (4-1). Pobijedila ih je i rezervna momčad Hrvatske u svibnju prošle godine. Osorio od preuzimanja reprezentacije igra u sustavu 4-3-3, no u jačim utakmicama, a takve će biti i one u Rusiji, Osorio će vrlo vjerojatno igrati u sustavu 5-4-1 i 4-3-2-1.

S El Tri Vatreni su odigrali pet utakmica, imamo tri pobjede i dva poraza. Iako ih vodimo u međusobnim utakmicama, Meksiko nas je pobijedio u puno važnijim susretima. I dok smo mi pobjeđivali u prijateljskima, oni su nas oba puta dobili na SP-u. Prvi put bilo je to 2002., a drugi na prethodnom SP-u u Brazilu 2014. u posljednjoj utakmici u skupini. Upravo nas je Meksiko s tih 3-1 poslao kući.

U Rusiju stižu s nekoliko zvijezda koje su ime izgradile u velikim klubovima. Najveća je svakako Javier Hernandez Chicharito, bivši igrač Slavena Bilića u West Hamu. Tu su i Guillermo Ochoa, Andres Guardado, Hector Herrera, a najveća mlada nada je igrač PSV-a Hirving 'Chucky' Lozano.

Iako se mnogi vjerojatno više ni ne sjećaju, u Prvoj HNL igrala su kroz povijest tri Meksikanca i sva tri bila su članovi istog kluba, današnjeg prvaka Rijeke. Sva trojica stigla su na Kantridu 2011. godine kroz suradnju s meksičkim Atlasom i nisu se dugo zadržali. Najviše utakmica odigrao je lijevi bek Carlos Gutierrez. U 15 susreta u dresu Rijeke zabio je jedan gol. Herbert Alferez, lijevo krilo, ima osam nastupa te je zabio jedan gol. Napadač bez ijednog gola u četiri utakmice je Luis Delgadillo i zaista nije čudo ako ga se nitko osim nekolicine HNL fanatika ne sjeća.

SKUPINA G (Belgija, Panama, Tunis, Engleska)

TUNIS: 12 godina nije ih bilo na SP-u

Na Svjetsko prvenstvo vraćaju se nakon 12 godina apstinencije. Nakon što su ove godine osvojili Afrički kup otjerali su izbornika Henryka Kasperczaka i na njegovo mjesto postavili Nabila Maâloula. 

Najveća zvijezda je Youssef Msakni, koji je oženio manekenku Amiru Jaziri. Prije pet godina tražili su ga  Paris Saint-Germain, Lille , AS Monaco i FC Lorient no on ih je sve odbio i otišao u - Katar. Za taj transfer je dobio 11,5 milijuna eura, što je bio rekord što su Katarci dali za nekog afričkog igrača. Za vrijeme igranja u katarskoj Lekhwiyi dobio je ponude Šahtara iz Donjecka i Olympique Marseillea, no obje je odbio. Jednostavno, odlučio je ostati u Katru do Svjetskog prvenstva...

BELGIJA: Vode ih Španjolac i Francuz

Prije osam godina Belgija je bila tek 66. reprezentacija svijeta. Čelnici saveza tada su sjeli s trenerima svih momčadi i dogovorili se kako bi belgijski nogomet u budućnosti trebao izgledati. Savez je počeo surađivati s vodećim ljudima prve lige i sve se okrenulo. Talentirani klinci između 14 i 18 godina pomno su vođeni, a dobar dio njih već sa 17 dobiva priliku igrati u seniorskom nogometu. I prije dvije godine, u studenom 2015. Belgijci su zasjeli na prvo mjesto Fifine ljestvice.

Belgijci su imali dvije 'zlatne generacije', onu iz 80-ih, koja je igrala finale Eura 1980. te polufinale SP-a 1986. Druga je ova današnja s Edenom Hazardom, Romeluom Lukakuom, Kevinom de Bruyneom, Driesom Mertensom... U kvalifikacijama su srušili brojne rekorde, nisu izgubili nijednu utakmicu, osvojili su 28 bodova iz 10 utakmica, zabili su 43 gola. Dovoljno da se zabrine svatko tko ih bude imao za suparnika. Prošle godine u kolovozu preuzeo ih je španjolski trener Roberto Martinez, koji je na klupi zamijenio Marca Wilmotsa.

Wilmots je došao do četvrtfinala Eura, no to za Belgijce nije bilo dovoljno. I vjerojatno su u pravu jer imaju zaista moćnu reprezentaciju. Martinezov početak nije bio baš najbolji, prvo je izgubio u prijateljskoj utakmici protiv Španjolske, a uspio se i obrukati na nacionalnoj televiziji. Voditelj ga je pitao zna li ime belgijskog kralja, a Martinez se zacrvenio, odgovorivši 'ne'.

- Sada znam, zove se Phillip - nasmijao se Martinez.

Nakon tog poraza od Španjolske više nije izgubio. A taj niz traje već 13 utakmica, pa mu je i oprošten gaf s kraljem. Martinez je vrlo obrazovan, ima diplome iz fizioterapije i ekonomije. I još jedna stvar, Martinez je za pomoćnika uzeo Thierryja Henryja.

Kod Belgije je teško izdvojiti najboljeg igrača, ili najveću zvijezdu, ali možda je najbliži toj ulozi Eden Hazard. Čak tri mu je godine trebalo od debija da zabije gol za Belgiju, no gotovo je zaigrao za Francusku, koja ga je također željela. Tri je mjeseca bio suspendiran iz reprezentacije zbog afere 'burgergate'. Prije sedam godina Belgija je igrala u Turskoj, a Hazard je bio zamijenjen nakon sat vremena. Otišao je u svlačionici, no samo desetak minuta kasnije ulovljen je kako jede hamburger izvan stadiona. Fanatični je zaljubljenik u NBA, a navijač je New York Knicksa. Suprugu je upoznao kad je imao 14 godina, a oženili su se 2014. I da, i mama i tata su mu bivši nogometaši.

Za belgijsku reprezentaciju igrala su i dva Hrvata. Branko Strupar odigrao je 17 utakmica, zabivši pet golova. Drugi je pokojni Josip Webber s osam nastupa. U HNL-u su igrala trojica Belgijaca, dvije sezone, prošle i pretprošle, član Istre bio je Abdelhakim Bouhna. Za Rijeku je od 2009. do 2011. igrao Mikael Yourassowsky, dok je prošle sezone za Inter nastupao Luca Polizzi. U redu, U HNL-u je igrao i Branko Strupar, koji je za Dinamo zabio dva gola u derbiju protiv Hajduka 2004.

- Mamiću, nakon ovoga više neću igrati nogomet - rekao je tada Strupar.

PANAMA: Debitant i jedan od najvećih autsajdera

Panama je debitant na Svjetskom prvenstvu, a to su izborili 'fantomskim golom'. Odnosno, pogotkom koji to nije bio. Lopta Gabriela Torresa nije bila ni blizu gol-crti, no sudac je nekako vidio pogodak.  Vlasti su nakon tog uspjeha proglasili državni praznik, a i da nisu ništa se ne bi promijenilo jer je tjedan dana trajalo slavlje.

Za Panamce je ključna bila 2014. kada su za izbornika doveli Hermana Darija Gomeza. Kolumbijac je trener s bogatim iskustvom, koji je Kolumbiju vodio na SP-u 1998., a četiri godine kasnije na Mundijalu je bio na klupi Ekvadora.  Osim trenerskog znanja, Gomeza prati i jedan skandal. U pubu u Bogoti je 2011. izudarao jednu gospođu. Epilog? Objavio je priopćenje u kojem traži ispriku, no zbog incidenta morao je otići s klupe Kolumbije.

Zvijezda momčadi je Gabriel Torres, napadač Lausanne. Nadimak mu je 'mali duh' što je dovoljno jasno upozorenje za sve suparnike. Dvaput je bio na probi u Manchester Unitedu te jednom u Valenciji, no nijednom nije prošao.
Puno toga u igri Paname ovisit će i o braniču Romanu Torresu, koji od 2015. igra u Seattle Soundersima. On je najveća opasnost u prekidima.

Tu je i Alberto Quintero, njegova kreativnost pokreće sve napade. Važni će biti i nogometaši New Yorka, Fidel Escobar i Michael Murillo te krilo Deportiva La Corune Ismael Diaz. U RNK Splitu igrala su dva igrača iz Paname, Abdiel Arroyo i Yoel Barcenas. Njih dvojica na Parku mladeži bili su prije dvije sezone.

ENGLESKA: Izgubili su samo jednu od 21 utakmice s Belgijom i to '36.

Ako ćemo suditi po brojkama Engleska je jedna od najdosadnijih reprezentacija na SP-ima. Od 62 utakmice na svjetskim smotrama Engleska je njih 11 odigrala bez golova, najviše u povijesti. Isto tako Englezi su nevjerojatno dominantni u kvalifikacijama. Od listopada 2009. godine Englezi nisu izgubili niti jednu kvalifikacijsku utakmicu (EP i SP). Niz je to od 39 utakmica, a posljednja ih je pobijedila Ukrajina 1-0. Na klupi je tada sjedio Fabio Capello.

Iza Garetha Southgatea je turbulentna godina. Od preuzimanja klupe engleske reprezentacije 6. prosinca 2016. na klupi je proživljavao razne napade medija, navijača, bivših kolega nogometaša, trenera... Uostalom, kao i svi ostali njegovi prethodnici na Otoku na kojem apsolutno svi misle da sve znaju o nogometu.

Na Svjetsko prvenstvo plasirali su se prilično uvjerljivo. Prvo mjesto u skupini F osvojili su uz osam pobjeda i dva remija.

Otkako je stigao iz U-21 reprezentacije u A vrstu Southgate je promijenio sustav, izbacio neke starije igrače... Posebno se istaknulo izbacivanje najmlađeg strijelca u povijesti reprezentacije Waynea Rooneya, a kroz kvalifikacije polako je uvodio sve mlađe igrače. Reprezentaciju je potpuno pomladio, predstavio formaciju 3-4-2-1, no navijače nije oduševio. I dalje su nad glavama navijača brojni upitnici koliko zapravo Engleska može na ovom SP-u. Po mnogima nisu se ništa popravili u odnosu na ispadanje od Islanda na Euru prošle godine.

Harry Kane apsolutno je najvažniji igrač Engleske. Najbolji je engleski strijelac u kvalifikacijama s pet golova i igrač bez kojeg je ova momčad nezamisliva. Iako je smatraju domovinom nogometa, Englezi su jedini svjetski naslov osvojili davno. Bilo je to 1966. i od tada prije svakog SP-a najavljuju lov na titulu. Vjeruju u to i sada, a najviše se uzdaju upravo u zvijezdu Tottenhama.

Protiv Vatrenih igrali su sedam puta, od toga pet službenih utakmica u kvalifikacijama, SP-u i EP-u. Četiri puta su nas pobijedili, no posebno pamte jedina dva poraza od nas. Bilo je to u kvalifikacijama za EP 2008. godine. Pamte to i domaćini ovog SP-a Rusi koje smo upravo mi pobjedom u Engleskoj gurnuli na EP-u. Vjerujte, nisu nam to zaboravili.

SKUPINA H (Poljska, Senegal, Kolumbija, Japan)

KOLUMBIJA: Više nemaju Valderramu, ali imaju Jamesa

Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Brazilu bili su sjajni, jedna od hit momčadi prvenstva, a izgubili su u četvrtfinalu, baš od domaćina. Kolumbijci na SP stižu s problematikom neigranja zvijezda. James Rodriguez ne dobiva previše minuta u Bayernu, kao ni Radamel Falcao u Monacu te David Ospina u Arsenalu. A njih trojica su najbitniji igrači Kolumbije, koja se itekako namučila u južnoameričkim kvalifikacijama za SP. Ukrcali su se u zadnji vlak za Rusiju odigravši 1-1 protiv Perua u zadnjem kolu kvalifikacija.

To je značilo da su bod ispred Perua, na četvrtom mjestu, posljednjem koje vodi izravno na Svjetsko prvenstvo. Peru je morao igrati dodatne kvalifikacije te je preko Novog Zelanda izborio plasman u Rusiju. No vratimo se mi na Kolumbijce. Momčad im prema Transfermarktu vrijedi 199 milijuna eura, glavna zvijezda je James Rodriguez, igrač Reala na posudbi u Bayernu. Tu je i Radamel Falcao, stroj za golove, koji se vratio nakon ozljede. Kad se njima dodaju Milanov Zapata, Juveov Cuadrado i Villarrealov Bacca, dobivate momčad koju nitko ne bi rado vidio kao protivnika u Rusiji.

Prvi put su na SP-u bili u Čileu 1962. godine, ali zlatno doba su 90-te godine kad su, predvođeni legendarnim čupavim Carlosom Valderramom prošli na tri uzastopna svjetska prvenstva. Zasad im je najbolji rezultat četvrtfinale iz Brazila 2014. godine.

POLJSKA: Dovoljno je reći - Robert Lewandowski

Govoriti o poljskoj reprezentaciji u smislu "Poljska = Robert Lewandowski" samo je uvjetno točno, jer ponajbolji svjetski napadač definitivno nije sam. Da, on je u poljskoj gotovo božanstvo, on je sa 16 golova bio prvi strijelac kvalifikacija, ali Poljska kao momčad ima za ponuditi puno više od toga.

Grzegorz Krychowiak , Piotr Zielinski, Kamil Glik, Wojciech Szczesny... Sve su to igrači visoke klase, a zajedno čine momčad koja je u stanju i najboljima pomrsiti račune. Poljake predvodi gotovo anonimni izbornik, 60-godišnji Adam Nawalka, dijete Wisle iz Krakowa, čovjek koji je pomalo iznenađujuće došao na klupu Poljske još 2013. i na njoj ostao do danas.

- Mnogi su sumnjali u njega kad je došao, ali postavio je jasna pravila kojih se apsolutno svi moraju držati i to je značajno podiglo našu reprezentaciju. Kod njega je, primjerice, zlatno pravilo da igrač koji ne igra u klubu ne može igrati ni za reprezentaciju. Recimo, čak ni jedan Krychowiak, dok nije igrao u PSG-u, nije igrao ni za Poljsku. Nawalki nisu važna imena, puno je važniji sustav - opisao je poljskog izbornika Michal Maslowski, jedini poljski nogometaš koji trenutačno igra u Hrvatskoj.

Bivši veznjak Legije igrač je našeg drugoligaša Gorice, a u svom CV-ju ima upisana i tri nastupa za poljsku.

- Prva dva zapravo su bila za selekciju poljske lige, a u jednoj utakmici dobio sam šansu i u ‘pravoj’ reprezentaciji, igrati s igračima kao što su Lewandowski, Błaszczykowski, Boruc, Krychowiak… Ponosan sam i sretan zbog tog iskustva - kaže Maslowski.

Dosad su u HNL-u igrala samo dva Poljaka, dres Rijeke u 17 utakmica je nosio veznjak Łukasz Mierzejewski, dok je na golu Dinama šest puta stajao Grzegorz Sandomierski, koji također ima tri nastupa za Poljsku.

Poljaci su na sjajnom sedmome mjestu Fifine ljestvice, a u Rusiji će osmi put igrati na svjetskom prvenstvu. Imaju dva treća mjesta, ali to su već priče iz davnina. Naime, broncu su osvojili 1974. u Njemačkoj i 1982. u Španjolskoj, kad ih je predvodio legendarni Zbigniew Boniek.

SENEGAL: Kapetan iz slavne 2002. danas je izbornik

Kad se spomene senegalska reprezentacija, sjećanje se vraća 15 godina unatrag, na one slavne dane iz Japana i Južne Koreje 2002. Tad su žarili i palili blesavi El-Hadji Diouf, dominantni Salif Diao, nogometni gorostas Papa Bouba Diop i ostatak društva. Kapetan te momčadi, koja je na otvaranju turnira šokirala (1-0) branitelje naslova Francuze, bio je Aliou Cisse, koji je danas - izbornik.

Suigrač Nike Kranjčara iz dana u Portsmouthu, na prijelazu stoljeća zadnji vezni PSG-a, reprezentaciju je preuzeo 2015. te kroz afričke kvalifikacije napravio povijesni uspjeh - Senegalci će u Rusiji tek drugi put u povijesti zaigrati na SP-u.

Prva zvijezda njegove momčadi je Liverpoolova jurilica Sadio Mane, još jedan neobičan tip. Naime, Klopp na Anfieldu ima pravilo da svaki igrač ujutro donese pismeni izvještaj o tome kako je spavao, kako se osjeća, muči li ga nešto... Mane taj izvještaj, kažu izvori iz Liverpoolove svlačionice, nikad ne donese. I uporno plaća kazne. U reprezentaciji takvih zahtjeva, nasreću po njima, neće biti...
Uz Manea, tu su i stoper Napolija Kalidou Koulibaly, krilo Monaca Keita Balde, suigrač Nikole Vlašića u Evertonu Idrissa Gueye, iskusni Moussa Sow, ali i dva igrača koja jako dobro poznaje naš bivši izbornik Slaven Bilić. Naime, kapetan je igrač West Hama Cheikhou Kouyaté, a u napadu je još jedan "čekićar" Diafra Sakho, koji se jako dobro slagao s Bilićem.

Ukupno gledajući, riječ je o jednoj od najboljih afričkih selekcija, prepunoj igrača iz jakih europskih klubova, koji će biti iznimno motivirani da naprave nešto veliko na najvećoj sceni. Hrvatska nikad nije igrala protiv Senegala, no iskustva s afričkim reprezentacijama relativno su dobra. Posljednji susret s Afrikancima bio je onaj u Brazilu, kad su Kamerunci "popili" četiri komada, za sigurnih i uvjerljivih 4-0 Kovačeve Hrvatske.

Uz velikane spomenute u uvodu, Senegalci kao nogometno božanstvo doživljavaju Francuza Bruna Metsua, čovjeka koji ih je kao izbornik odveo na SP 2002. Njega više nema među nama, preminuo je u listopadu 2013. U vrijeme njegova pogreba senegalski nogometaši širom svijeta održali su minutu šutnje, a savez je sve svoje aktivnosti i natjecanja ugasio na nekoliko dana u spomen na obožavanog izbornika.

JAPAN: Vaha može biti sretan

S Japanom smo dosad dvaput bili u skupini na svjetskim prvenstvima. Prvi put 1998. godine kad smo ih skupini pobijedili 1-0, drugi put u Njemačkoj 2006. godine kad je skupini bilo 0-0. I Japanci su kao i Hrvatska prvi put na svjetskim prvenstvima nastupili 1998. godine. Imaju i jedan nastup na Copa Americi i to 1999. godine. Izbornik im je naš dobar poznanik Vahid Halilhodžić, koji je u sezoni 2010/2011. vodio Dinamo. Vaha je prije tri godine u Brazilu s Alžirom prošao u drugu fazu SP-a. Osigurao je Mundijal i 2010. godine s Obalom Bjelokosti, ali je dobio otkaz nakon toga. 

Pričali smo s Vahom uoči samog ždrijeba. Nikako nije htio izvući Hrvatsku.

- Jaki ste, ne bih htio s vama - rekao je Vaha i dodao:

- Moj je cilj da s Japanom prođem u osminu finala. Želim u Rusiji ponoviti ono što sam napravio s Alžirom.

Halilhodžić je trener s velikim iskustvom, vodio je i PSG i on je jedna od najvećih snaga reprezentacije u kojoj je jedna od najvećih zvijezda Maya Yoshida, stoper Southamptona. Iako je stoper, Yoshida je u karijeri zabio nekoliko sjajnih golova. Primjerice igrajući za Venlo 2011. godine PSV-u je nakon kornera zabio gol škaricama. Bio je to gol sezone u Nizozemskoj. 

Japanska liga je do 1991. godine bila poluprofesionalna. Te su godine vlasnici klubova odlučili da liga postane profesionalna. Nakon toga je nogomet u Japanu postao jako popularan. Bili su zajedno s Južnom Korejom i domaćini Mundijala 2002. godine, a ugostili su finale. Do 1992. godine Japanci su imali samo domaće izbornike. Nakon toga su na klupu doveli Nizozemca. Domaćeg izbornika nemaju od 2010. godine. Vodio ih je čak i legendarni Brazilac Zico, a izbornik im je bio i Ivica Osim. U HNL-u su igrala tri Japanca. Po jedan u Dinamu, Hajduku i Rijeci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu

Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'Radio je svoj  posao'
NEPOTREBNA SCENA

Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'Radio je svoj posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina
VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga
SAŽETAK ISTRA - SLAVEN

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga

PULA - Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Slaven Belupo 3-0 u Puli u utakmici 32. kola HNL-a. Puljani su poveli u šestoj minuti golom Eliasa Fileta iz penala. Emmanuel Ekong u 15. minuti zabio je možda i najbolji gol u HNL-u ove sezone nezaustavljim projektilom s barem 25 metara daljine. A za konačnih 3-0 lopta se odbila od golmana Slavena Ivana Sušaka.