Sport

Komentari 3

Nakon bronce u novom finalu: Lana Pudar (15) po novo odličje

Nakon bronce u novom finalu: Lana Pudar (15) po novo odličje

U današnjem polufinalu Svjetskog prvenstva u Abu Dhabiju, Lana Pudar je u disciplini 100 metara delfin zauzela treće mjesto otplivavši za 56,28 sekundi

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (15) iz Mostara odradila je još jedan odličan nastup na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju. 

Nakon što je u debitanskom nastupu na SP-u u malim bazenima osvojila brončanu medalju,  Pudar je u disciplini 100 metara delfin plivala u najjačoj petoj kvalifikacijskoj grupi te se plasirala u polufinale s vremenom 56,87 sekundi. 

U polufinalnu je otplivala za 56,28 sekundi zauzevši treće mjesto te se plasirala u finale.  Lana je s ovim vremenom postavila novi državni rekord, a sutra od 16.10 bori se za novu medalju. 

Pudar je ove godine nastupila na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon što je na plivačkom mitingu u Beogradu isplivala je A olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin i postigla najbolji rezultat u povijesti bosanskohercegovačkog plivanja.U finalu delfina na 200 metara ostvarila je vrijeme 2:04.88, sekundu i pol brže nego u polufinalu. Zlato je osvojila 23-godišnja Kineskinja Yufei Zhang (2:03.01), a srebro 17-godišnja Amerikanka Charlotte Hook (2:04.35).

Sarajevo: Predstavljena ekipa koja ide na Olimpijske igre u Tokio

Nakon što je Pudar izborila plasman na Olimpijske igre u Tokiju potegnulo se pitanje za koju bi državu Lana mogla u budućnosti nastupati povodom čega se njezin otac Velibor oglasio se društvenim mrežama.

- Molim vas da ne zamarate više s pitanjima pod kojom zastavom će Lana Pudar plivati, na ovo pitanje više ni Lana ni mi ne odgovaramo. Lana će plivati za BiH, zemlju svog rođenja, zemlju svog porijekla i zemlju koju nosi u srcu -  napisao je proljetos nekadašnji golman Veleža Velibor Pudar na Facebooku.

Najčitaniji članci