Obavijesti

Sport

Komentari 23

Nastavak prokletstva svjetske bronce i Depay u krivom dresu

Nastavak prokletstva svjetske bronce i Depay u krivom dresu
4

Koliki je kaos u nizozemskoj reprezentaciji dokazuje i Memphis Depay koji je za utakmicu sa Češkom obukao dres koji je trebao imati prošli mjesec protiv Islanda

VIDEO

Od totalnog nogometa do totalne sramote u samo godinu dana. Kratak je to osvrt na nizozemski posrtaj u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Moćne Nizozemske nema na Euru, pa tko je to mogao očekivati prije samo godinu dana?! A sramota je još veća ako se zna da je Uefa Euro proširila sa 16 na 24 reprezentacije pa će u Francuskoj igrati Albanija, Island, Sjeverna Irska, Wales... Nizozemska neće, oni će gledati na TV-u.

No nastavak je to i prokletstva svjetske bronce koja traje još od 1982., a niz je prekinula samo Njemačka u dva navrata. Riječ je o reprezentacijama koje se nakon osvojene bronce na Svjetskom prvenstvu iduće godine nisu uspjele plasirati na Europsko prvenstvo.

I Hrvatska u crnom nizu

Kao što smo već napisali, niz je počeo s Poljskom 1982., a nastavile su ga Francuska 1986., Italija 1990., Švedska 1994., Hrvatska 1998. te Turska 2002. Pauzu je u dva navrata za redom uzela Njemačka, a starim navikama Europljana sada se vratila Nizozemska. I prije '82. bilo je istih primjera. Portugal se tako nakon bronce 1966. nije plasirao na EP dvije godine kasnije, kao ni brončani Poljaci iz 1974.

Kaos na vrhuncu: Depay u krivom dresu

A u kakvom je kaosu reprezentacija Nizozemske govori i podatak da je Memphis Depay u odlučujućoj utakmici protiv Češke u utorak istrčao u krivom dresu. Umjesto u majici sa zastavicama Nizozemske i Češke, Depay je istrčao u dresu na kojoj su na srcu stajale zastavice Nizozemske i - Islanda, protivnika s kojim su igrali 3. rujna.

Reuters/Pixsell/24sata

Vrijeme 'totalnog nogometa' je završilo!

Što je pošlo po krivu? Nizozemski stručnjaci tjednima već raspravljaju o tome. Ima tu svega po malo, no većina se slaže da je glavna odgovornost na izbornicima. 

- Pa zašto su reprezentaciju nakon SP-a dali u ruke iskusnom Guusu Hiddinku, a onda ga smijenili nakon nekoliko loših rezultata te je predali Dannyju Blindu, koji je pak inzistirao na staroj školi nizozemskog nogometa iako za to nije imao dovoljno dobre igrače - priča u jednom dahu Elko Born, ugledni nogometni novinar u Nizozemskoj te dodaje:

- Vrijeme 'totalnog nogometa' je prošlo. Blind i nizozemski savez moraju jako dobro promisliti o svojoj nogometnoj filozofiji.

Problem su i umišljeni igrači

No nisu svi problemi u trenerima. Ima tu i krivice igrača. Dapače, neke legende slažu se da su 'tulipani' na travnjaku glavni krivci.

- Kratkoročni problem, ovaj koji gledamo u svjetlu loših kvalifikacija za Euro, su umišljeni igrači. Momci su osvojili broncu na SP-u i na teren su od prve utakmice kvalifikacija utrčali sa stavom: 'Hej, znate li tko smo mi?! Pa mi smo osvojili broncu na SP-u'. Iz toga su proizašle katastrofalne pogreške u obrani, a nakon toga se proširila i panika i nije im više bilo spasa - kaže autor knjige 'Brilliant Orange' David Winner.

Kada tome dodate neuravnoteženu momčad s odličnim igračima koji su na zalasku karijere (Van Persie, Sneijder...) i onima koji tek trebaju dokazati jesu li potencijal za svjetske klase, debakl u kvalifikacijama i nije toliko čudan.

- Nakon bronce nitko se nije zapitao kako to da smo bili tako dobri. Svi su to nekako prihvatili pod normalno i sada se suočavamo s posljedicama tog razmišljanja - zaključio je prilično jednostavno legendarni Johan Cruyff.

Uz ove namirnice zaboravi na prehladu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu