Sport

Komentari 4

Navijači Šibenke odali počast: 'Igrao sam za njih, klub i sebe'

Navijači Šibenke odali počast: 'Igrao sam za njih, klub i  sebe'

Baldekin, hram košarke i dom koji je izrodio košarkaškog Mozarta dobio je novi ukras koji podsjeća upravo na njega - Dražena. Na njega i najveće veselje koje je donio "narančastima" - titulu prvaka Jugoslavije 1983.

Na fasadi dvorane na Baldekinu, kod istočnog ulaza, osvanuli su prekrasni murali u čast najljepših trenutaka u povijesti Šibenke, točnije, onog najemotivnijeg - osvajanja naslova prvaka bivše države protiv Bosne 1983. godine koji je kasnije bio ukraden. 

Jedan od murala prikazuje Dražena Petrovića na rukama presretnih navijača, nakon što je u povijesnom finalu srušio Bosnu slobodnim bacanjem.

Bila je to utakmica u kojoj se na pravi način vidio odnos prema Hrvatskoj u bivšoj državi kada je nakon osvojene titule, ista ukradena za zelenim stolom dan kasnije. 

Dvije sekunde prije kraja, dok je na semaforu stajao rezultat 82-81 za Bosnu, sudac Ilija Matijević dosudio je osobnu pogrešku na Draženu Petroviću. Nakon uspješnih slobodnih bacanja, Dražen postavlja svoj  klub na prijestolje jugoslavenske košarke. Međutim, veselje Šibenčana nije dugo trajalo. Već sutra je stigla obavijest kako se utakmica poništava jer je sudac navodno dosudio  prekršaj izvan regularnog vremena, a taj je sudac – Ilija Matijević - još je godinama iza toga objašnjavao na sudu jasnu situaciju koju je tada vidio.

Igrači Šibenke nisu se pojavili na četvrtoj utakmici te je Bosni bez igranja, upisan rezultat 20-0, a stavljene su im i kolajne koje su igrači Šibenke morali vratiti. Učinili su to svi osim jednoga – Dražena Petrovića. To mu je, tvrdi njegova majka, bila najdraža medalja.

Najčitaniji članci