Obavijesti

Sport

Komentari 32

'Ne jedem ništa po 16 sati dnevno, bolje se osjećam...'

'Ne jedem ništa po 16 sati dnevno, bolje se osjećam...'
1

Dotaknuo bih se teme autofagije. Koliko je bitna ta metoda 16-8, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede. Imam veću energiju tijekom dana, rekao je srpski tenisač...

VIDEO

Bio je dominantan i nesavladiv za ostali teniski puk. A onda se nešto dogodilo krajem 2017. godine. Novak Đoković (31) je tada prešao na vegansku prehranu kako bi očistio svoje tijelo jer je smatrao da će tako dobiti puno više energije. No dogodilo se suprotno.

Pao je u duboku krizu iz koje nikako nije mogao izaći. Vukao se po terenu, više je izgledalo kao da meditira nego da igra tenis. Ispadao je rano s turnira i izgledao je neprepoznatljivo. Dizale su se razne teorije zavjere oko njegovog stanja. Neki su pisali da je razlog nevjera, a neki su upirali prstom u čuvenog španjolskog gurua Pepea Imaza s kojim je surađivao neko vrijeme. Tada ga je mučila i ozljeda lakta, ali mediji su smatrali da je to samo paravan.

Tennis - Australian Open 2009 - Day Three - Melbourne Park

Pojavljivali su se mnogi 'stručnjaci' koji su govorili da će se Nole uništiti na takav način i da mu tijelo od orašastih plodova, voća i povrća ne može proizvesti dovoljne zalihe energije za duge i naporne mečeve. Prošlo je više od dvije godine, a Nole je i dalje u samom teniskom vrhu. Nole danas pršti od energije. Dok traje prisilna stanka od teniskih turnira, srpski tenisač svakodnevno na Instagramu razgovara sa zanimljivim ljudima. Osim što ne jede meso, Đoković je otkrio da se prebacio i na autofagiju, a to znači 16 sati posta i 8 sati hrane.

O tome je na Instagramu razgovarao s profesorom Draganom Ivanovim.

- Dotaknuo bih se teme autofagije. Koliko je bitna ta metoda 16-8, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede, to i ja primjenjujem i osjetio sam u posljednjih godinu dana dosta poboljšanja. Imam veću energiju tijekom dana. Imam manje tih padova - rekao je Đoković.

U ovom procesu tijelo se rješava toksina iz stanica, odnosno otpadnih tvari i popravlja oštećenja koja su na njima nastala prirodnim trošenjem. Nakupljanje bora i kilograma te proces starenja uzrokuju upravo ta oštećenja na stanicama, a autofagija služi kao stanično čišćenje u kojem će tijelo izbaciti negativne tvari koja čine štetu. 

Tennis: US Open

- Preporuka je ne konzumirati hranu niti bilo kakva pića (osim vode) 16 h u komadu, najbolje od popodne nakon obroka do sljedećeg dana. Doručak bi trebao biti količinski najjači obrok - rekao je Ivanov.

A srpski tenisač je jednom prilikom otkrio zašto je prešao na veganstvo, što mu mnogi prigovaraju.

- Sretan sam da sam na ovoj vrsti prehrane i da mogu igrati na ovome nivou posljednje četiri godine. U početku je bilo jako puno kritika, ljudi mi nisu vjerovali, bilo je kao puno sumnji. Prošao sam kroz različite faze života i trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem na živjeti na ovaj način. To nije samo dijeta, imate neke etičke razloge. Morate biti svjesni što se događa životinjama, o klanju životinja i svemu što im se događa na farmi. Sve to ima i jako puno utjecaja na klimatske promjene - rekao je Novak Đoković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao